Lieldienas ir klāt! • IR.lv

Lieldienas ir klāt!

80
Foto: Mārtiņš Zilgalvis, F64

Kristieši godina Jēzus upuri, ikviens var baudīt pavasara atnākšanu. Baznīcas vadītāji aicina mīlēt līdzcilvēkus un aiztaupīt sāpes

Svētdien un pirmdien Lieldienu dievkalpojumos kristiešu draudzes visā pasaule svin krusta nāve mirušā Jēzus augšāmcelšanos. Svētdien ar svētku uzrunām kristiešus sveikuši arī Latvijas lielāko konfesiju līderi.

Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags televīzijas uzrunā sacīja, ka Jēzus vārdi ir durvis, pa kurām ikvienā cilvēkā var ienākt Augšāmcelšanās prieks, jo Kristus vārdi māca tādu dzīvi, kas aiztaupa daudz nevajadzīgu sāpju.

Latvijas Pareizticīgās baznīcas Rīgas un visas Latvijas Metropolīts Aleksandrs aicināja materiālo grūtību laikos neļauties izmisumam un nomāktībai: „Ja visi, kuri tic Kristum, rūpēsies viens par otru un palīdzēs viens otram – tas arī būs Viņa baušļa piepildījums,” sacīja garīdznieks.

Katoļu baznīcas arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs mudināja atbrīvoties no ļaunuma varas un attīstīt sevī brālīgas mīlestības jūtas pret līdzcilvēkiem. “Diemžēl Latvijas nākotni apdraud rūgtums un spriedze, kas sakrājusies starp dažādām sociālajām un nacionālajām grupām. Ir svarīgi neļaut šiem ārdošajiem spēkiem ņemt virsroku,”sacīja Stankevičs, norādot, ka Dievs vēlas palīdzēt, taču nākotne būs atkarīga no tā, ko izvēlēsimies mēs paši.

Piektdien krusta ceļa gājienā, kura laikā tiek atveidoti Jēzus dzīves ceļa pēdējie brīži, Rīgā piedalījās vairāki simti cilvēku. Latvijas Evanģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags procesijas noslēgumā aicināja ikvienu padomāt, ko savā dzīvē varam darīt Kristus dēļ, ziņo LETA.

Pāvests Benedikts XVI kļuvis par pirmo katoļu baznīcas galvu, kas TV pārraides ietvaros atbildējis uz dažādu valstu kristiešu jautājumiem, ziņo BBC. Pārraide bija ierakstīta nedēļu iepriekš un 7 jautājumi tikuši rūpīgi atlasīti, tomēr šāda publiska komunikācija ir neierasts solis katoļu baznīcā.

Pirmo Pāvests uzklausījis septiņgadīgas japāņu meitenītes jautājumu, kāpēc nesenajā zemestrīcē jācieš tik daudziem bērniem – viņš atzinis, ka atbilde nav zināma, taču arī Kristus savulaik ir pārdzīvojis smagas ciešanas. Uz kādas itāļu mātes jautājumu, vai ilgstošā komā esošajam dēlam joprojām ir dvēsele, Benedikts XVI atbildējis apstiprinoši un paskaidrojis, ka ķermenis ir trausls veidojums – līdzīgi kā ģitāru ar sarautām stīgām nav iespējams spēlēt, tā arī dvēsele smagi traumētā ķermenī nespēj “skanēt”.

Komentāri (80)

www.vecamate.lv 23.04.2011. 04.49

Manuprāt, visi iemesli ir labi, kad cilvēks padomā no kurienies nācis,ko te dara, un kurp dodas tālāk. Savukārt, spļaudītājaiem dzīves nogalē var gadīties pārsteidzoši atklājumi. Šī nu noteikti nav tēma kur atrādīt savu opozīciju jebkam.Labāk par politiku :)

+17
-9
Atbildēt

0

reksa 22.04.2011. 20.09

Lieldienas bija martā – tad, kad dienas gaŗums pārsniedza nakts gaŗumu.
Tagad ir tikai 4 brīvdienas.

+13
-7
Atbildēt

21

    kkristaps > reksa 24.04.2011. 05.18

    Paldies par inteliģento, toleranto un dziļu domu pilno komentāru. Starp citu, redzot Tavu fotoattēlu, man allažiņ ataust atmiņā tā superlēkājošpupainā tante, kas simbolizēja IR mērķauditoriju izcili “kvalitatīvajā” IR reklāmas klipā.

    +5
    -9
    Atbildēt

    0

    Edzs > reksa 23.04.2011. 01.58

    Zaigonis
    tu raksti vel.

    +6
    -10
    Atbildēt

    0

    kkristaps > reksa 23.04.2011. 08.36

    Sidra: Es arī uzrakstīšu: pavasara saulgrieži tik tiešām bija martā, bet šīs ir tikai četras brīvdienas, kad aitas un auni korī blēj līdzi melnos paltrakos tērptiem blēžiem un kā apdulluši pērk ar salmonellu inficētas olas, tādējādi sagādādami prieku tirgotājiem. Un vēl piebildīšu: iepūt man tur, kur skan. Vai es pietiekami skaidri izteicos?

    +10
    -14
    Atbildēt

    0

    piziks > reksa 24.04.2011. 09.55

    Betij, prieks, ka Lieldienu pacilātībā esi atzinusi toleranci par cienījamu vērtību. Labi, ka tā!

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    dro > reksa 23.04.2011. 16.41

    Mikijs. Kā atļausi godāt šos jauniešus:
    Rīga, 23.apr., LETA. Ierodoties uz izsaukumu Vānes pagastā, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta automašīnai vakar uzbrukusi agresīvi noskaņota jauniešu kompānija, aģentūrai LETA pastāstīja dienesta preses pārstāve Laura Bundule.
    Sākotnēji mediķi saņēmuši izsaukumu, ka Vānes pagastā piekauts cilvēks, bet, ierodoties notikuma vietā, noskaidrojies, ka ir noticis ceļu satiksmes negadījums un notikuma vietā atrodas agresīvi noskaņota jauniešu kompānija.
    Mediķi neatliekamās palīdzības mašīnā veikuši medicīnisko apskati 19 gadus vecu meitenei, kura bija guvusi smadzeņu satricinājumu, bet jauniešu kompānija pa to laiku no ārpuses sākusi spārdīt mediķu mašīnu. Uzbrukuma rezultātā tai norauta un pazudusi numura zīme, taču ne pati brigāde, ne aprīkojums nav cietis, pastāstīja Bundule.
    19 gadus vecā meitene nogādāta Tukuma slimnīcā, bet vēlāk ar Vānes iedzīvotāju palīdzību izdevies atrast arī pazudušo numura zīmi.
    Kopumā Neatliekamās medicīnas palīdzības dienests vakar izbraucis uz 1313 izsaukumiem visā Latvijā.

    +6
    -7
    Atbildēt

    0

    Ernests Pilsums > reksa 23.04.2011. 18.39

    Padomju varas & komjaunatnes augļi ir pirmās rindās beznīcā sēdētāji (SLUDINĀTĀJI), vai ne tā?
    Jo šie bez vadoņiem nekādi nevar dzīvot :D bija Ļeņins & CO, tagad Jēzus & CO :D :D
    Ar savu vienīgo NO PIRKSTA IZZĪSTO patiesību un viņas uzbāzīgo sludināšanu.

    +8
    -8
    Atbildēt

    0

    janazakovica > reksa 23.04.2011. 15.40

    to-mikijs-pukijs nevajag melot krusttevs nevienu nosauktajos vardos nav apsaukajis.

    +6
    -6
    Atbildēt

    0

    ::Vai cis :: > reksa 23.04.2011. 13.44

    Betija, es šajā sakarā atcerējos nelaiķa Ulda Ģērmaņa pārdomas par to, ka cilvēces vēsturē nav zināms neviens gadījums, kad kāds būtu atgriezies no viņsaules un pastāstījis par to, kas tur notiek un kā tur izskatās, tātad visu baznīcu biznesa piāristu vēstījumiem ir tāda pati vērte kā jebkuras citas biznesa nišas piāristu muldēšanai. Dabiski, neviens nevar aizliegt tautai uzskatīt čipšus vai kokakolu par vērtīgiem pārtikas produktiem vai pedofilus par morāles nesējiem …

    +10
    -10
    Atbildēt

    0

    buchamona > reksa 23.04.2011. 18.32

    Aldis – Nu, pati nevainība :) Kādēļ tad Tu visus IR komentētājus neapsveici savās marta Lieldienās? Bet tagad centies to cilvēku daļu, kuriem rīt ir Lieldienas kaut kā pazemot ar savu prātvēderību?:)) Bet, ja jau Tev un Tev līdzīgiem no šitā visa labi paliek, tad man tikai prieks par to, ka Tev kāds gaišs brīdis dzīvē gadījies :) Izbaudi vesels :)

    +9
    -8
    Atbildēt

    0

    ::Vai cis :: > reksa 23.04.2011. 16.47

    Ino: ļoti iespējams, ka šie jaunieši ir pārliecināti katoļi. Viņi šodien aizies uz baznīcu, izsūdzēs grēkus, saņems grēku piedošanu un viss būs kārtībā. Itāļu mafiozi arī ir cieši ticīgi katoļi.

    +13
    -12
    Atbildēt

    0

    ::Vai cis :: > reksa 23.04.2011. 15.26

    Par šeit rakstošo inteliģences un tolerances pakāpi īpaši spilgti liecina Kurmīša, Krusttēva un Ombros komentāri, vai ne? Un par paša portāla kolektīva inteliģences un tolerances pakāpi liecina fakts, ka minētie rakstoņi var netraucēti saukt citus par deģenerātiem, izdzimteņiem, kucēm un citos īpaši inteliģentā un tolerantā sabiedrībā pieņemtos vārdos, kas neapšaubāmi ar minētajiem epitetiem apveltītos cilvēkus nebūt nesāpina un neaizvaino.

    +6
    -5
    Atbildēt

    0

    janazakovica > reksa 23.04.2011. 14.37

    ka parasti karojoso ateistu un materealistu komentari…ir augli ko vel ilgi plausim pec 50 gadiem padomju varas.

    +10
    -9
    Atbildēt

    0

    Āris Pārups > reksa 23.04.2011. 00.24

    Tieši manas domas :)

    +10
    -8
    Atbildēt

    0

    Edzs > reksa 24.04.2011. 11.51

    ABC – vot nelietis. galigi toleranci izkukojis.
    ta ir viena no manam visu laiku labakam fotografijam!!!
    nu labi. shi tema pievelk visadus dabas dotus divainishus, te pat viens naturals nekrofils pastaigajas, nu un Zaigonis – tas laikam bija tev bralis.
    priecigus svetkus.

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > reksa 23.04.2011. 14.28

    Mikij, es neesmu reliģioza. Un tomēr – pat pieņemot faktu, ka tev daudz kur taisnība, ir cilvēki, kurus šie vārdi patiesi sāpina. Domājot par tiem, es aicināju būt iejūtīgiem. Ja kādam tas sagadā grūtibas, lūdzu piedošanu. Esmu parvērtējusi šeit rakstošo inteliģences un tolerances pakāpi.

    +8
    -5
    Atbildēt

    0

    Edzs > reksa 23.04.2011. 22.56

    ABC, 08:36
    tu gan esi parverties.
    ko lien pa vidu ne pa temu? ko tu man te kalendaru skaidro, kads man sakars ar aitam vai blēžiem melnos paltrakos un olam kas ar salmonellu inficetas?
    galigi aptracis esi, dzert tev vajag ne tik daudz ka tagad bet 2x mazak.

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > reksa 23.04.2011. 15.11

    Esmu parvērtējusi šeit rakstošo inteliģences un tolerances pakāpi.
    ________________________
    Jā.
    Izrādījās izglītuoti……(toleranta pauze).

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > reksa 23.04.2011. 13.31

    Aldi, Zaigoni, ABC. Ir lietas un parādības, kas ir vienaldzīgas mums, bet citiem izsauc spēcīgas emocijas. Varbūt respektēsim viņu izvēli?

    +10
    -5
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > reksa 23.04.2011. 14.20

    Varbūt respektēsim viņu izvēli?
    ———————————–
    Apžēlujoies!
    Kā tad mēs(komentētāji) varēsim izpaust sevi??!!
    Ja respektēsim.

    +10
    -5
    Atbildēt

    0

    reksa > reksa 23.04.2011. 14.43

    Betija, es nesaprotu tavu aicinājumu. Tu mani aicini kaut ko respektēt. Bet ko? Esmu teicis, ka Lieldienas jau ir bijušas martā, un arī esmu izteicis savu viedokli, ka tagad ir nevis Lieldienas, bet gan tikai 4 brīvdienas. Pats vārds “Lieldienas” nāk no seniem laikiem, kad latvieši svinēja pavasaŗa saulgriežus. Ap 21.martu, kad diena kļūst gaŗāka par nakti. Lielā Diena.

    Ja kādu mans viedoklis ir sāpinājis, ko es tur varu iesākt? Es taču neatteikšos ne no sava viedokļa, ne arī no tā paušanas.
    Es neliedzu citiem izteikt savu viedokli un arī negribu, lai kāds man liegtu izteikt manu viedokli.

    Kāda ir tava aicinājuma būtība?..

    +13
    -7
    Atbildēt

    0

    dro > reksa 24.04.2011. 09.48

    ABC. Atnāci nolamāt ticīgus kolēģus un sev par pārsteigumu atklaji, ka ne visi Tevi atbalsta? Kurš šobrīd Tev lielāks ienaidnieks Šķēle vai TanteSidra?:))

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

gumijkoks 24.04.2011. 00.13

Paldies, Lama!
Tas bija skaisti.Ateisti vai kristīgie – ausis un sirdis tak visiem ir.Kāpēc kašāties un plēsties kā bērniem smilšu kastē – kuram spainītis smukāks – priecājieties par to, kas skaists ir pasaulē.

+9
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu