Sarežģījusies "Parex" sindicētā kredīta atdošana • IR.lv

Sarežģījusies “Parex” sindicētā kredīta atdošana

22
Foto: Lita Krone, LETA

Starptautiskie aizdevēji neatbalsta naudas turpmāku ņemšanu no “Citadeles”

Starptautisko aizdevēju iebildumu dēļ “Parex bankai” nāksies meklēt citus veidus, kā nokārtot kārtējo 164 miljonu latu sindicētā kredīta maksājumu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Kārtējā sindicētā kredīta atmaksai “Parex bankai” patlaban ir nepieciešams nodrošināt vēl salīdzinoši nelielu daļu no kopējās atdodamās summas, un viens no izskatītajiem variantiem bijis līdzekļu piesaistīšana no AS “Citadele banka”.

Šāds iespējamais variants gan nav guvis aizdevēju pārskata misijas atbalstu, jo “Citadeles” pārdošanas kontekstā jaunu kredītsaistību uzņemšanās nebūtu atbalstāma. Aizdevēju iebildumu dēļ nu tiekot meklēti citi ceļi, kā nodrošināt nepieciešamos līdzekļus kredīta maksājumam.

Neoficiāli izskanējis, ka vēl viens no apspriestajiem variantiem ir finansējuma piesaiste no Latvijas Bankas, tiesa, šādā gadījumā gan nav skaidrības par iespējamā kredīta nodrošinājumu. Tāpat saistību nokārtošanai varētu tikt piesaistīti Valsts kases līdzekļi, kas savukārt varētu izraisīt papildu negatīvu rezonansi sabiedrībā.

Premjers Valdis Dombrovskis (V) šodien pēc koalīcijas sanāksmes žurnālistiem sacīja, ka, pēc viņa domām, ar “Parex bankas” sindicētā kredīta atdošanu problēmu nebūšot.

“Parex bankas” Komunikāciju un mārketinga direkcijas vadītāja Marita Ozoliņa-Tumanovska šādu informāciju nekomentēja. Viņa uzsvēra, ka banka izmanto visus “Parex bankas” rīcībā esošos resursus, lai akumulētu sindicētā kredīta atdošanai nepieciešamo naudas summu 164 miljonu latu apjomā.

“Kredīta atmaksas termiņš ir šā gada 5.maijs, un “Parex banka” plāno to veikt bez valsts palīdzības,” uzsvēra Ozoliņa-Tumanovska.

Viņa atgādināja, ka pamatā sindicētā kredīta atmaksai akumulētie naudas līdzekļi tiek atgūti kredītu restrukturizācijas un vērtspapīru pārdošanas ceļā. Bankas pārņemto nekustamo īpašumu pārdošanas apjomi ir nebūtiski, jo nekustamo īpašumu tirgus joprojām ir samērā neaktīvs un vairumā gadījumu “Parex bankas” īpašumā esošo objektu nākotnes potenciāls ir ievērojami augstāks nekā to pašreizējā piespiedu pārdošanas cena. Tādēļ banka plāno šo aktīvu ilgtermiņa vērtības paaugstināšanu, veicot to apsaimniekošanu, lai, stabilizējoties nekustamā īpašuma tirgum, tos iespējami izdevīgi pārdotu.

Kā ziņots, pērn 1.augustā notika “Parex bankas” aktīvu pāreja uz banku “Citadele”. Lielākā daļa tika pārnesta uz jaunizveidoto banku, bet problemātiskie aktīvi palikuši “Parex bankā”, kura tagad nodarbojas tikai ar parādu atgūšanu un ierastās bankas funkcijas neveic.

 

Komentāri (22)

janazakovica 18.04.2011. 21.05

divi mazi ebreju vireli iebrauce sejt no krievija uzpirke politikus un nozaga tautai cupe ar naude.

+4
-1
Atbildēt

3

    gundega_heiberga > janazakovica 18.04.2011. 22.29

    Neaiztiec vijolnieku tautu !

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    janazakovica > janazakovica 19.04.2011. 11.42

    kapec nevaretu karginiem par ipasiem nopelniem atnemt pilsonibu.ta pat kaa uzpirktie politiki to iedeva..kargina stipendiatu saraksts ir loti gars.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    janazakovica > janazakovica 18.04.2011. 21.15

    tatjanai karginai prokene noarestejusi naudas lidzeklus 5 milj.apmeraa un vel nekustamo vinai un vinas mammai 12 mij.ls apmera…pec apsudzibas uzradisanas abaam par krapsanu seviski lielaa apmeraa..tadi luk tiek kargini.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu