Jau trešajā Fukušimas AES reaktorā nedarbojas dzesēšana • IR.lv

Jau trešajā Fukušimas AES reaktorā nedarbojas dzesēšana

36
Fukušimas AES. Avots: AFP/LETA

Japānas ministrs: Nepastāv “pilnīgi nekāda” Černobiļas scenārija atkārtošanās iespēja

Nepastāv “pilnīgi nekāda iespēja”, ka Japānā varētu atkārtoties Černobiļas katastrofas scenārijs, pirmdien informēja nacionālās stratēģijas ministrs Koičiro Genba, vēsta aģentūra LETA, AFP.

Ar šādu paziņojumu viņš nācis klajā, atsaucoties uz Kodoldrošības un rūpniecības drošības aģentūras sniegto informāciju.

Jau vēstīts, ka Japānas atomelektrostacijā (AES) “Fukušima 1”, kur kopš postošās zemestrīces notikuši jau divi sprādzieni, un pirmdien pārstājusi darboties dzesēšanas sistēma arī otrajā reaktorā, atsaucoties uz spēkstacijas apsaimniekotāju. Iepriekš šādas pašas problēmas skāra pirmo un trešo reaktoru, kam sekoja sprādzieni attiecīgi sestdien un pirmdien.

Pirmdienas sprādzienā ievainoti 6 cilvēki. Varasiestādes informē, ka pēc eksplozijas radiācijas līmenis spēkstacijas apkaimē nav būtiski pieaudzis. Tas ir otrais sprādziens šajā AES trīs dienu laikā. Sprādziens noticis “Fukušimas 1” trešajā reaktorā, kur iepriekš bija pārstājušas darboties dzesēšanas sistēmas.

AES “Fukušima 1” atrodas aptuveni 250 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Tokijas. 

AES apsaimniekotājs “Tokyo Electric Power” (TEPCO) informē, ka reaktoru apņemošā dzelzsbetona struktūra sprādzienā palikusi neskarta un radiācijas līmenis ir 10,65 mikrozīverti, kas ir ievērojami mazāk par pieļaujamo normu – 500 mikrozīvertiem.

Sestdien pirmajā kodolreaktorā notikušais sprādziens izmeta gaisā radiācijas mākoni, AES tuvumā radiācijas līmenis uz laiku palielinājās 20 reizes. Tomēr nedaudz vēlāk AES apkārtnē tas atkal nokritās, vējam radioaktīvā piesārņojuma mākoni nesot Klusā okeāna virzienā. Tālāka radiācijas noplūde AES apkārtnē nav konstatēta.

Pēdējo dienu laikā no AES apkaimes evakuēti vairāk nekā 180 000 cilvēku, bet aptuveni 160 tikuši pakļauti radiācijai.

Problēmas ar Japānas atomelektrostaciju sākās pēc postošās 8,9 baļļu zemestrīces 11.martā. 

Zemestrīces un tai sekojoša cunami postījumu dēļ atcelts no 21. līdz 27.martam paredzētais pasaules čempionāts daiļslidošanā. 

Varasiestādes ziņo par aptuveni 1600 cilvēku nāvi, tomēr upuru skaits, domājams, ievērojami pieaugs. 

Komentāri (36)

lebronj2356 14.03.2011. 10.22

Atšķirībā no Černobiļas, par laimi nav bojāts pats reaktora kupols un plaša radiācijas emisija nenotiek. Pašlaik cenšas dzesēt reaktoru ar jūras ūdeni un boru – cerēsim, ka veiksies ! CNN aptaujātie eksperti bija bažīgi. Gan jau tagad būs liela sabiedrības pretestība Baltijas AES, taču jāsaprot, ka ātomenerģija savā būtībā ir droša, ja neatgadās neparedzētas situācijas – dabas vai tehnogēnas. Šī ir pieskaitāma pie dabas likstu izraisītas avārijas, Three Mile Island un Černobiļas avārijas notika tehnisku kļūmju dēļ, taču tehnoloģiskais nodrošinājums uzlabojas !

+7
-2
Atbildēt

4

    dro > lebronj2356 14.03.2011. 10.51

    Krix. Pēc 18. marta Ukrainas zinātniece prognozē trīci Baltijā, t. sk. Rīgā un Rīgas rajonā.

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > lebronj2356 14.03.2011. 12.34

    Nu cik var melst. Tā prognozētāja arī Černobiļai pieraksta seismisku cēloni it kā neviens nezinātu, ka tur noteicošā bija Vidējās mašīnbūves ministrijas prasība samazināt drošību, lai paaugstinātu plutonija iznākumu, kas vajadzīgs šīs dīvainās ministrijas vienīgajam produktam, „vidējam darbgaldam” – atombumbai. Nevaru vien beigt brīnīties par Latvijā populāro tendenci – jaukt atomenerģētiku ar atomieroču ražošanu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    anita_meistere > lebronj2356 14.03.2011. 13.29

    nereāli. Japānā uz visu valsti ir mazāk idiotu, cik černobiļas stacijā vien šancēja. turklāt, nevar salīdzināt darba kultūru, attieksmi pret drošību japāņiem un kaut kādie neaptēstiem homos sovietikus. šajā zinā krievu nekas nepārspēs. pati černobiļas stacija tika būvēta pec brāķa porjekta, ar tā laika tipisko padomju brāķa darbu, nemaz nepieminot to, ko viņi ar to nabaga reaktoru izdaŗija ta avārijas dienā.
    runājot par kupolu, fukušimā tur nemaz tāda nav. viss ta reaktors ir noslegts hermētiskā terauda čaulā un pa virsu vēl betons. tb nav vāks, ko tikai gravitāte notur. pats fakts, ka atomstacija, kas atroda jūras krastā, iztur 9 balles + paris cunami viļņus..ir vienkarši apbrīna vērts.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Māra Gaigaliete > lebronj2356 14.03.2011. 11.04

    Trakas lietas! Tikai vajag paskatīties, ko visu viņa nav prognozējusi, un cik % ir piepildījies. Nav jau grūti “prognozēt” miljons notikumu un tad izcelt tos dažus, kas piepildījušies.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

peterisblums49 14.03.2011. 10.06

Karte ar 24 AES, kuras atrodas 1000 km no Latvijas robežas
http://neogeo.lv/?p=2901
Aprēķini par to, cik ātri radioaktīvais piesārņojums nonāktu līdz Latvijai, ja notiktu nopietna avārija kādā no 24 tuvākajiem AES
http://neogeo.lv/?p=3251

+4
-1
Atbildēt

0

jeers 14.03.2011. 16.11

Diemžēl šīs ziņas ir kā saldais ēdiens Gazpromam. Diemžēl arī liela daļa publikas uz tās uzķersies.
Labi jau skan ka radiācija palielinājās 20x, tomēr tā vēl ne tuvu nav tik liela kā MK Brīvības ēkā pie Somijas granīta pamatiem!
Es šo ziņu lasītu citādi – notikusi viena no pašām jaudīgākajām zemestrīcēm cilvēces apzinātajā vēsturē vietā, kur ir lielākā kodolreaktoru koncentrācija. Šādas zemestrīces jauda pielīdzināma šo kodolreaktoru bombardēšanai kara apstākļos.
Rezultāts?! – Izrādās, ka visas drošības sistēmas strādā un radiācija vēl nesasniedz no radiāciju, kāda ir no Somijas granīta būvētās mājās!

Diemžēl šada tipa ziņa nekur neparādās. Nav Gazprom, kurš to apmaksātu.

+4
-1
Atbildēt

3

    mxblack > jeers 14.03.2011. 16.54

    Ar to laikam domājāt valdības maju Brīvības ielā. Interesanti, būtu japaskatās ar kabatas radiometru. Īsti nav iznācis to pamēģināt, tikai uz fosforizētām pulksteņu ciparnīcām. Tad gan viņš lec no korpusa laukā, kad esmu ar to rokā tuvāk par metru tādai ciparnīcai.Kādreiz koperatīvu laikos tādu aparātiņu nopirku, lai zinātu vai nav nopirkti Černobiļas “labumi” par pārtiku.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    juhans > jeers 14.03.2011. 19.01

    Nevar salīdzināt nesalīdzināmas lietas – seismiski drošu būvju bojājumus zemestrīcē ar sekām, kādas rodas ar šodienas kaujas tehniku šādām būvēm uzbrūkot no gaisa.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ilzezeebolde > jeers 14.03.2011. 20.08

    … kā arī grūti salīdzināt to, ka airstrike gadījumā uzbrucējiem šaus pretī un nemaz tā vienkārši neļaus kaut ko pasākt, kā arī, zinot, ka kāda ballistiskā raķetīte dodas Japānas virzienā, laicīgi sākt avārijas shutdown’u, lai trieciena gadījumā tur vairs nepaliktu viegli izplatāmas radiācijas avoti.

    Tikai tik daudz, cik apstādinātu un atdzesētu kodoldegvielu sprādziena bedrē šur tur pa 100 metriem izmētāt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu