Lakonisms un nianses • IR.lv

Lakonisms un nianses

Foto — Ieva Kalēja
Ieva Kalēja

Shōyu Ausekļa ielā 20

«Autentiskais japāņu ramen shop», kā sevi prezentē restorāns Shōyu, patīkami pārsteidz jau ar interjeru. Neliela, lakoniski iekārtota telpa, nekādu pierastu simbolu — Fudzi siluetu vai sarkanu apļu. Pieci vai seši neregulāras formas galdiņi, pie sienas liektu koka līstīšu dekors, kas asociatīvi atsauc atmiņā japāņu akmensdārzus un to mierpilno koncentrēšanās gaisotni. 

Miers un koncentrēšanās piestāv šai vietai. To veicina arī diskrētā apkalpošana — ja vaicāsi, paskaidros, taču neuzbāzīsies pāri plūstošā laipnībā. Šis nav restorāns, lai ilgi sēdētu un ar pasūtīto maltīti zīmētos instagramā — tas pieteikts jau ēdienkartē kā Shōyu filozofija: «Kad jums atnes karstu ramenu, jums tas ir ātri jāapēd.» Ēdienkarte, starp citu, pieejama tikai telefonā, noskenējot viesmīļa pasniegto kartīti ar kvadrātkodu.

Piedāvājums nav pārāk daudzveidīgs: bez uzkodām un desertiem galvenais ir rameni ar un bez zupas. Uzkoda Imperatora Ebi tempura ir meistardarbs: tīģergarneles skulpturāli izliekušās, tempuras mīklas ir tieši tik daudz, lai būtu karaliskā zelta krāsa un patīkams skraukšķis, ne nieka nekaitējot jūras veltes garšai. Sapporo miso ir izcils — karsts, samtains un garšām bagāts buljons, tumīga ajitama ola, svaigums no bambusa asniem un kukurūzas, stingras nūdeles un maigas kokausu sēņu sloksnītes, cūkgaļas krūtiņa sagatavota kā rulete, no kuras nogrieztas plānītiņas šķēles un izkārtotas gar bļodas malu. Deserts — karstais saldējums — gan laikam nav Uzlecošās saules zemes klasika, toties rotāts ar ēdamajiem ziediem un gards, tāpat kā greipfrūtu mohito no Jaunavu izlases. Taču piedāvājumā ir arī fantāziju rosinoši «pieaugušo» kokteiļi ar intriģējoši japāniskām sastāvdaļām. Uz ziedoņa pusi noteikti nogaršošu Sakuras pavasara pilienu — džins Roku, rabarberu liķieris, hibiska toniks, laima sula un agaves sīrups. Lai tik uzzied rozā ķirši! Te būs jāatgriežas.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu