Leonards Laganovskis par fetišistiem • IR.lv

Leonards Laganovskis par fetišistiem

20

No 26. janvāra Rīgas pilsētas izstāžu zālē „Rīgas mākslas telpa” būs apskatāma Leonarda Laganovska personālizstāde „Visu zemju fetišisti, savienojieties!”. Izstādē būs apvienoti gan mākslinieka jaunākie darbi, kuros kā grafiskas vienības brīvā kompozīcijā sadzīvo valstu heraldiskie simboli un korporāciju zīmoli, gan mākslinieka atpazīstamības zīme – tribīnes.

Leonards Laganovskis (1955) ir konceptuālists, kurš saskata kopsakarības pāri robežām – politiskām, nozaru, valodas un citām. Nereti viņš sastop krasas pretenzijas saviem darbiem, kā pirms divdesmit gadiem, kad plakātu ar Baltijas jūras zivīm lika noņemt no Ķīles tirdzniecības centra, jo tas šķita kā aizdomīga reklāma.

L. Laganovska jaunāko darbu centrā kā vienmēr ir globālas izpausmes. Senais komunistiskās utopijas lozungs “Visu zemju proletārieši, savienojieties!” (1948) pārtapis patērētāju distopijā – „Visu zemju fetišisti, savienojieties!” Tie ir 18 unikāli plakāti, kuros kā grafiskas vienības brīvā kompozīcijā sadzīvo simboli valstu karogos un korporāciju zīmoli.

Otru izstādes daļu veidos L. Laganovska mākslas atpazīstamības zīme – tribīnes. Tapusi jauna sērija ar tribīnēm kā universālu tēlu reprezentatīvajā kultūrā.

Leonarda Laganovska personālizstāde „Visu zemju fetišisti, savienojieties!" būs apskatāma līdz 27.februārim.

Izstāžu zāles „Rīgas mākslas telpa” izstāžu programmu 2011. gadā, kurā iecerētas piecas izstādes Lielajā zālē un desmit izstādes Intro zālē, vieno virsraksts „Nezināmais un zināmais”. Programma aptver laikmetīgo mākslu no mūsdienu fenomeniem līdz pēctecības izpratni veicinošām retrospekcijām.

 

Komentāri (20)

ierados 02.05.2016. 14.35

Aizmirsu ielikt virsrakstu pēdiņās, jo tas ir citāts no pilsētas galvas sacerējuma. Papildus tam, brašuļi melnajās ādas jakās zem sarkanajām cepurītēm un sarkanajiem karogiem ar dvēseli plosošiem baneriem rokās nesaprata, par ko vāvuļo fīreri no estrādes valsts valodā. Personīgi mani iespārda šis absurda teātris, oficiāli saukts par arodbiedrības akciju, kopumā. Sērdieņi un varas gāzēji – savienojietes! Ja kādam tas liekas normāli – na zdorovje! Vētrasputni ekonomikas akselerācijai, maķ!

+4
0
Atbildēt

0

dzeris49 02.05.2016. 12.22

Es tā īsti nesapratu, ko tu ar to gribēji pateikt, tu esi par vai pret tādām arodb. akcijām?

0
0
Atbildēt

0

gustaps 03.05.2016. 21.20

Viss ir pareizi. Arodbiedrību būtība ir būt varas (tātad, valsts) oponentam. Tās ir parazīts uz valsts organisma, kas tiecas uzplaukt, saimnieka dzīvības sulu nosūcot (“pārdalot kopproduktu”). Optimālos daudzumos pat stimulējošs, tālāk jau novājinošs. Nepavisam it kā nebūtu ieinteresēts saimnieka nobeigšanā, bet sava truluma (analītiskums nav proletariāta stiprā puse) dēļ tik tālu neaizdomājas…

Latvieši var lepoties ar senām kreisuma tradīcijām. Jau pirms 1905. gada…

Bet – kā tai dziesmiņā: “mani var vienīgi neplūkt vai plūkt…”

+1
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu