Vilks: 60 miljoni no ēnu ekonomikas ir iegūstami • IR.lv

Vilks: 60 miljoni no ēnu ekonomikas ir iegūstami

29
Valdības pārstāvji Saeimas budžeta sēdē. Foto: Nora Krevneva, F64

Nākamā gada budžeta grozījumus, visticamāk, pieņems 2.ceturksnī

Valdības apņemšanās no ēnu ekonomikas apkarošanas nākamgad iegūt 60 miljonus latu ir sasniedzama, otrdien intervijā Latvijas Radio apliecināja finanšu ministrs Andris Vilks, ziņo aģentūra BNS.

Viņš klāstīja, ka lielāks progress ēnu ekonomikas apkarošanā nākamgad ir viens no valdības galvenajiem uzdevumiem, un tas ir svarīgi visai sabiedrībai. "Apņemšanās valdībai iekasēt apmēram 60 miljonus latu, 15 miljonus latu budžetā un 45 miljonus latu papildus, ir viennozīmīgi sasniedzama," uzsvēra finanšu ministrs.

Esot nepieciešami arī atskaites punkti 2012. un 2013.gadam, lai salīdzinātu un redzētu uzlabojumus, kā līdzekļi no pelēkās zonas atgriežas ekonomikā. Jau vēstīts, ka Finanšu ministrijas vadībā sagatavotais ēnu ekonomikas apkarošanas plāns tiks ieviests vasarā. Taču arī līdz tam tiks īstenoti dažādi pasākumi, sacīja Vilks.

Kā ziņots, 2011.gada valsts budžeta konsolidācijā ieskaitīti 15 miljonu latu ieņēmumi no ēnu ekonomikas apkarošanas. Pēc opozīcijas deputātu norādēm, ka var iekasēt daudz vairāk, tostarp 60 miljonus minēja ''Par labu Latviju'' deputāts Edgars Zalāns, valdība ieplānojusi šādā ceļā iegūt vēl 45 miljonu latu.

Saeima 20.decembrī ārkārtas sēdē galīgajā lasījumā pieņēma 2011.gada valsts budžetu, kurā nodrošināta 292 miljonu latu konsolidācija. Starptautiskie aizdevēji norādījuši, ka vajadzīga vēl 50 miljonu konsolidācija, galvenokārt pievēršoties strukturālajām reformām. Tāpēc valdībai jau jāķeras pie budžeta grozījumu gatavošanas, kurus, pēc Vilka teiktā, varētu pieņemt nākamā gada otrajā ceturksnī.

Finanšu ministrs skaidroja, ka grozījumi jāatliek gan politisku iemeslu dēļ, gan arī tāpēc, ka Latvijai tie nav akūti nepieciešami pirmajā ceturksnī, piemēram, tapēc, ka trūktu līdzekļu. "Būs jāatrod kopsaucējs, ko mēs varētu šajos 50 miljonos latu redzēt, un ir jābūt politiskam atbalstam," viņš klāstīja.

"Pirmajā ceturksnī vēl ir pāragri [pieņemt grozījumus]. Ir jāpaskatās, kā šogad būs attīstījusies ekonomika," teica Vilks, atgādinot, ka ekonomikas rādītāji būs pieejami februārī un martā. Jāvērtē arī nodokļu izpilde gada pirmajā ceturksnī.

Komentāri (29)

mary75 21.12.2010. 10.34

50 miļjonus sen atradusi pats Valsts kanceleja – ietaupot nevajadzīgus izdevumus valsts administrācijā.
Ir konkrēts plāns, kur un kā.
Vilks par to neko nekad nav dzirdējis?
Tāpat, kā Brigmanis un visi pārējie politiķi?
Izskatās pēc elementāras sabotāžas, lai nevajadzētu aiztikt savējos, jo katrai nevajadzīgai, kaitīgai, uzblīdušai valsts iestādei un aģentūrai ir kādas partijas “jumts”, un tas arī ir viens no valsts nozagšanas paveidiem.
Acīmtredzot, politiķu starpā panākta vienošanās – kārtējo “augstāko mērķu” labā tos neaiztikt, bet griezt kvaukšķiem.
Pat aizdevēji ir pret samazinājumu medicīnai, bet, pieprasa reformas valsts administracijā, tikai, ne valdība un Saeima.
Un tās sarunas – “60 miļjoni ir iegūstami” – kur, kādā veidā, kāpēc 60, nevis 50 vai 70, jau atgādina tās fantāzijas par 1/3 un 2/3, kuras vēlāk totāli izgāzās.

+7
-3
Atbildēt

2

    mary75 > mary75 21.12.2010. 10.50

    Par to jau arī visu laiku rakstu.
    Kaut vai izpildot savu solījumu aizdevējiem – samazināt izmaksas valsts administrēšanai no 8 līdz 7% no IKP, jau būs 100 miļjoni.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > mary75 21.12.2010. 10.47

    Zinot Valsts Kancelejas darba kvalitāti, tomēr apšaubu “funkciju audita” rezultātu kvalitāti. Varētu jau atteikties no visām valsts pārvaldes funkcijām, bet kādas būtu sekas. “Funkciju audita” reuzltāti bija vairāk saraksts – valsts pārvalde varētu attiekties no šādām funkcijām un ietaupījums būtu tāds, bet neviens nerēķināja vai sabiedrībai tas neizmaksās dārgāk, ja funkciju vairs neveiktu valsts pārvalde.
    Tas ko saku – “funkciju audita” lietderīgums ir apšaubāms, tomēr valsts pārvaldē var atrast ne tikai 50 milj., bet pat savus 150 milj.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Aivars Krauklis 21.12.2010. 11.32

Precīzi aprēķini rāda, ka iegūt var pat 72,34 miljonus. Lai to panāktu, jāizveido Ēnu ekonomikas apkarošanas birojs, kura centrālajā aprātā nepieciešamas pārvaldes atbilstoši saimniecības nozarēm (7-9) un biroji katras pašvaldības teritorijā, kopējais darbinieku skaits apmēram 200 + iekšējās kontroles pārvalde (slepena). Biroja izveidošanai un pirmā gada darbības izmaksām piešķirami tikai 74,12 miljoni.

+7
-3
Atbildēt

3

    mary75 > Aivars Krauklis 21.12.2010. 11.49

    Tie nav nekādi joki, precīzi Latvijas situācija.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > Aivars Krauklis 21.12.2010. 13.56

    Dzeri, vai nu kāds jokos ar tik nopietnām lietām. Tomēr īsti precīzi Latvijas situācija tā var arī nebūt – otrajā decimālzīmē iespējama kļūda.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    www.vecamate.lv > Aivars Krauklis 21.12.2010. 17.09

    Lielisks plāns :) Tomēr, lai tas pilnībā īstenotos, vajadzētu vispirms kādas pāris konferences pa EU naudiņām sarīkot.Protams, piesaistot vietējos ” profesionāļus”.Akcijas nosaukums varētu būt “Ēnai nē, lai dzīvo Saule”, nu,vai kaut kas tādā garā.. Bet, gan jau birojs tiks galā.Īpaši sēžot Vecrīgas centrā, pie datoriem pa štuku gb.Tur kaut kā labāk strādājas,aura laikam īpaša :)

    +5
    0
    Atbildēt

    0

dro 21.12.2010. 23.06

Tieši pirms gada Lemberga juristi diskutēja par ēnu ekonomiku. Tā arī nevarēja vienoties, cik tā liela – vai tā sastāda 1/3 vai 1/2 no visas ekonomikas.
Zanei žetons, pārējie vaidiet tālāk! Nabaga Latvijas zeme, kur sievām jāmierina gļēvie veči:))

+4
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu