Pasaule vienā lappusē • IR.lv

Pasaule vienā lappusē

Pasaules tirgi

Ja mums būtu tādas problēmas…
Pie interesantas naudas dalīšanas būs jāķeras Dublinas pašvaldībai, jo pilsētas budžetā šogad izveidojies 10 miljardu eiro pārpalikums, bet nākamgad tas sasniegs pat 16 miljardus. Milzīgos ienākumus veicinājušas lielas starptautiskas kompānijas, ko Īrija pievilinājusi ar zemām nodokļu likmēm. Ieteikumu, kā tērēt naudu, ir daudz, piemēram, paturēt to potenciāli nebaltām dienām nākotnē vai jau tagad investēt jaunos infrastruktūras projektos — jaunu mājokļu, skolu un slimnīcu būvēšanā. «Lai vai kāds lēmums tiks pieņemts, daļa cilvēku būs ļoti neapmierināti,» uzskata komentētājs Klifs Teilors no avīzes The Irish Times.


Ļodzīgie pamati
Jau vairākus mēnešus pēc kārtas Ķīnā samazinās rūpnieciskās ražošanas apjomi un arvien pesimistiskāks ir arī vietējo uzņēmēju noskaņojums. Izskatās, ka lielās valsts ekonomikai no pandēmijas izraisītās stagnācijas neizdodas atveseļoties tik ātri kā pēc iepriekšējām krīzēm, jo tagad gan vietējām pašvaldībām, gan uzņēmumiem ir lielāki parādi un mazāk iespēju tikt pie jauniem aizņēmumiem. Īpaši nervoza situācija valda būvniecības nozarē, kas ilgu laiku bija viens no galvenajiem Ķīnas attīstības dzinuļiem. Piemēram, milzīgos parādos ir iestidzis lielākais nekustamo īpašumu attīstītājs Country Garden — augustā parādi kreditoriem sasniedza 187 miljardus ASV dolāru.


Labāk redzēt pasauli
Tā dēvētā atriebības ceļošana (revenge travel), kas bija īpaši aktīva ar cilvēku došanos atpūtas braucienos pēc pandēmijas laika mājsēdēm, varētu kļūt par ilgtermiņa tendenci, uzskata Īrijas lielākā viesnīcu grupa Dalata, kas pārvalda daudzas naktsmītnes Īrijā un Lielbritānijā. Šīs kompānijas dati liecina, ka pieprasījums pēc naktsmītnēm joprojām ir neticami augsts, it īpaši divdesmitgadnieku vidū, kuri labprātāk atliek citus pirkumus, to vietā izvēloties ceļošanu. «Nav ne mazāko šaubu, ka šī vairs nav pēckovida situācija. Vienkārši ir mainījušies cilvēku ceļošanas paradumi,» uzskata Dalata vadītājs Dermots Kroulijs.


Liekam uz āķa lētas gaļas bumbiņas?
Jaunākā statistika liecina, ka biroju telpu piepildījums 10 lielākajās ASV pilsētās joprojām nesasniedz 50%, salīdzinot ar pirmspandēmijas laiku. Īpaši bēdīgs pēdējā laikā izskatās Sanfrancisko centrs, kuru turīgu klientu trūkuma un pieaugošās noziedzības dēļ pametuši daudzi lieli tirdzniecības zīmoli. Taču pilsētas vadība cer, ka slaveno Mārketstrītu palīdzēs atdzīvināt 5000 m2 plaša IKEA veikala atvēršana. Kā zināms, zviedru veikalu tīkls parasti mēdz apmesties lētākās piepilsētās. Līdzīgas cerības tika liktas uz pārtikas lielveikalu Whole Foods, kuru Sanfrancisko centrā atvēra pagājušā gada aprīlī. Taču gadu vēlāk veikals tika slēgts, jo tam bijuši pārāk lieli zaudējumi zādzību dēļ, turklāt pircējus atbaidījusi narkotiku lietošana veikala apkārtnē.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu