Latviju vienlaikus apmeklē 2 Krievijas miljonāri • IR.lv

Latviju vienlaikus apmeklē 2 Krievijas miljonāri

56
Vladimirs Antonovs. Foto: automobielenmanagement.nl

Dombrovskis tiekas ar Avenu; iespējamais ''Telegraf'' īpašnieks Antonovs – ar Lembergu

Latvijā šonedēļ ieradušies divi turīgi un ietekmīgi Krievijas uzņēmēji – "Alfa bankas" akcionārs, Latvijas-Krievijas sadarbības padomes līdzpriekšsēdētājs Pjotrs Avens un ''Latvijas Krājbankas'' īpašnieces Lietuvas ''Snoras bankas'' saimnieks Vladimirs Antonovs.

Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim ("Vienotība") bijusi īsa tikšanās ar Avenu, kuras galvenais sarunu temats bijusi valstu ekonomiskā sadarbība, vēsta aģentūra LETA. Avens ir aktīvs uzņēmēju organizāciju pārstāvis, tāpēc runāts par gaidāmo Latvijas uzņēmēju vizīti, kas notiks Valsts prezidenta Valda Zatlera vizītes laikā Krievijā 19.-21.decembrī.

Jau vēstīts, ka Avena vectēvs bijis latviešu strēlnieks. Avens padomju gados nodarbojies ar zinātni, 1992.gadā kļuvis par Krievijas ārējo ekonomisko sakaru ministru. 1993.gadā viņš nodibinājis savu finanšu kompāniju, vēlāk kļuvis par "Alfa bankas" akciju īpašnieku un prezidentu. Avens strādājis "Latvijas balzama" padomē.

Savukārt Antonovs, kurš pastarpināti, iespējams, kļuvis par Latvijas krievu valodā iznākošā laikraksta ''Telegraf'' īpašnieku, otrdien Rīgā ticies ar Lembergiem – Ventspils mēru Aivaru un viņa dēlu Anriju, savukārt trešdien – ar bijušo politiķi, avīzes izdevēja ''News Media Holding'' (NMH) padomes priekšsēdi Jāni Jurkānu, ziņo portāls Pietiek.

Krievijas miljardieris Latvijā ieradies biznesa darīšanās, atzina Antonova pārstāvis Antons Fiļimonovs. Viņš neesot informēts par sarunu saturu, tomēr noliedzis, ka Antonovs ar Lembergiem varētu būt runājis par Ventspils mēra ietekmē esošo mediju – izdevniecības ''Mediju nams'' un ''Dienas mediji'' iegādi vai kreditēšanu. ''Ne Snoras, ne Krājbanku, ne Antonova kungu neinteresē ''Dienas mediju'' iegāde,” teica Fiļimonovs.

Lemberga dēls Anrijs, jautāts par sarunas saturu, sacīja: ''Man jums nekas nav jāstāsta, es neko negribu atbildēt.” Kā raksta Pietiek, no atsevišķiem ar Lembergiem saistītās krimināllietas materiāliem izriet, ka viņi bijuši starp lielākajiem Antonovam piederošās ''Snoras'' klientiem un caur šo banku savulaik kārtoti miljonus vērti darījumi. Savukārt ''Krājbanka'' izsniegusi ''airBaltic'' vadītāja Bertolta Flika firmai ''Baltijas aviācijas sistēmas'' 20 miljonu eiro kredītu.

Pēc Fiļimonova sacītā tikšanās ar Jurkānu neesot bijusi saistīta ar ''Telegraf'' pārdošanas darījumu, bet gan organizēta tāpēc, ka Jurkāns ir ļoti spilgta un interesanta personība. Tikšanās iemesli neesot politiski.

Jau rakstīts, ka dienas avīzes izdevējs, ar Lemberga oponenta, Ventspils miljonāra Oļega Stepanova finansējumu saistītais NMH septembra beigās mainījis īpašniekus. Jaunais izdevējs tiek saistīts ar Antonovam piederošo ''Snoras'', taču oficiāli Tefegraf pirkumu plānots noformēt citādi, raksta Pietiek. Par ''Tefegraf'' izdevēja īpašnieku, visticamāk, kļūs Jeļenai Breslavai piederošā firma ''Biznesa matrica'' (''Business Matrix''), kurai ''Latvijas Krājbanka'' izsniegs kredītu medija iegādei.

Medija kreditēšana ir viens no veidiem, kā, nekļūstot par īpašnieku, nodrošināt ietekmi. Lai arī oficiāli ar Kremli saistītā Antonova plāni attīstīt mediju biznesu Latvijā tiek noliegti, Fiļimonovs atzīst, ka ''Snoras'' piederošā ''Latvijas Krājbanka'' kreditē atsevišķus perspektīvus mediju projektus Latvijā, arī šovasar izveidotā ''Radio 101'' projektu. Informācija par kredīta summu un noteikumiem nav pieejama. ''Radio 101'' īpašnieki ir tā darbinieki.

Antonovam piederošā ''Snoras'' interesi par medijiem izrādīja jau 2009.gadā, kad Lietuvā izveidoja finanšu investīciju meitasfirmu ''Snoro media investicijos'', lai investētu informācijas uzņēmumos Baltijas valstīs. Šī meitasfirma ir 34% līdzīpašniece Lietuvas vadošajā mediju grupā ''Lietuvos rytas'', kas izdod vienu no lielākajiem Lietuvas dienas laikrakstiem ''Lietuvos Rytas''.

Banku magnātu Antonovu dēvē par Kremlim pietuvinātu Krievijas miljardieri, lai gan Krievijas medijos informācija par viņa attiecībām ar Kremli ir pretrunīga. Viņš lielākoties uzturas Lielbritānijā.

Komentāri (56)

Ēriks 13.01.2015. 10.31

Dievi, pravieši, Bībele, Korāns, Bhagavadgīta – tās nav neaizskaramas lietas, lai gan ikvienam ir tiesības tās uzskatīt par svētām. Tās ir dažādas uzskatu sistēmas, cilvēku radītas domas, idejas, poēmas.

===============

Ticīgie noteikti iebildīs šādam traktējumam,tas ir tīrs ateista skatījums.

+7
-3
Atbildēt

3

    nulle > Ēriks 13.01.2015. 14.26

    ticīgajiem nākas tāpat domāt par citām reliģijām.

    Tu nevari reizē praktizēt 2 reliģijas.

    Kristietība un daudzas citas reliģijas nepārprotami aizliedz citu dievu pielūgšanu.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    Edgars Avotiņš > Ēriks 13.01.2015. 17.32

    Nulle – nav jāpraktizē 2 reliģijas, bet var cienīt arī citu reliģiju simbolus un tīši, bez vajadzības, neaizvainot citu reliģiju simbolus.

    Savā ziņā var piekrist tam Latvijas islamticīgajam, kurš salīdzināja Pravieti un Latvijas karogu. Es varētu nepiekrist, ka Pravietis ir pārāks, bet es negribētu, ka kāds zaimo Latvijas karogu. (un Latvijā solot 3 gadus par karoga zaimošanu)

    Nu gluži likumā uzskaitīt neaizskatarus “praviešus” un simbolus un karogus nebūtu pareizi, bet tam būtu jābūt elementāram audzināšanas jautājumam – neaizskart citu cilveku reliģiskās jūtas.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    aivarsk > Ēriks 13.01.2015. 23.43

    Par to karoga un pravieša lietu – Latvijā ir Latvijas likumi un tie sargā Latvijas karogu.

    Irānā ir viņu likumi un tie sargā pravieti.

    Ja Teherānā kāds sadedzinās Latvijas karogu – viņu tiesībsargi teiks – so what.

    Likumus, ko un kā sargāt jānosaka valstij, pamatnācijai, vairākumam (pagaidām) nevis iebraucējiem.

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

aivarsk 13.01.2015. 10.32

Ar ko atšķiras “ticīgs” un “neticīgs” cilvēks?

Viens tic, ka Dievs ir, otrs tic, ka Dieva nav… abi TIC. Dažreiz ļoti akli.

Arī ateisms un visi citi -ismi nebūt nav svēti un par to var reāli ierēkt.

+5
-3
Atbildēt

0

rinķī apkārt 14.01.2015. 07.39

…Tie, kuri apgalvo, ka ticība ir svēta, ka to nedrīkst kritizēt un ka par to nedrīkst pasmieties, būtībā saka, ka cilvēki ar noteiktiem uzskatiem ir pārāki, vienlīdzīgāki par citiem cilvēkiem. Notiek ateistu un citu atšķirīgi domājošo diskriminācija…+++ Ja atšķirīgi domājoši ļauži savstarpējās attiecības nespēj noregulēt bez pretējās puses aizvainošanas, tad tas norāda tikai uz šāda cilvēka šaurpierību. Ja atteists spēj sevi apliecināt tikai dauzot trumuļus pie Baznīcas durvīm un apzināti nogānot to, kas citam ir svēts, tad tādu cilvēku ir grūti nosaukt par cilvēku.

Ja reliģiozs cilvēks demonstratīvi cenšas sevi paaugstināt pār ateistu caur savu ” svētulību”, tad viņš ir nodevis gan sevi, gan savu reliģiju, ja runa ir par kristietību, piemēram.

Teiksim man pilnīgi vienaldzīgs ir šī bloga autors Jānis Trallis un viņa uzskati, un mēs pat varētu sadzīvot vienā kāpņu telpā kā labi kaimiņi, līdz brīdim, kad šis cilvēks, kurš demonstratīvi jēdzienu Dievs raksta ar mazo burtu, sāks braukt man virsū ar savām agresīvajām pārdomām par dzīvi. :)

+8
-6
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu