Dailes teātra vēsture izstādēs • IR.lv

Dailes teātra vēsture izstādēs

30

No šodienas Dailes teātrī būs apskatāmas teātra 90.jubilejai veltītās izstādes "Tuvu. Kostīms Dailes teātrī", "Plakāti Dailei" un "Dailes teātra būvvēsture".

Izstādē "Plakāti Dailei" apmēram 40 plakātlapu kolekcija ļaus izsekot grafisko zīmju peripetijām no 1934.gada Jāņa Munča "art deco" stila, cauri 40. un 50.gadu Ģirta Vilka patētiskajam romantismam, 60.gadu vienkāršotajai stilizācijai līdz 70. un 80.gadu krāšņajai tēlainībai – Ilmāra Blumberga un Jura Dimitera gleznotajiem plakātiem. Izstādi "Plakāti Dailei" veidojusi mākslas zinātniece Ramona Umblija, dizaineri Ingūna Elere un Holgers Elers

Izstādei "Tuvu. Kostīms Dailes teātrī" teātra 2. stāva foajē atlasīta izcila izlase no izcilām izrādēm, tostarp vecākais saglabājies tērps no 1938.gada izrādes "Āksts" Oto Skulmes redzējumā, Kurta Fridrihsona radītais krekls izrādei “Motocikls”, kas pārsteidz ar mūsdienām raksturīgu alternatīvismu jau 1967.gadā, kā arī skatītāju iemīļotā klasika – Šerloka Holmsa apmetnis un Anglijas karalienes Elizabetes kleitas. Kostīmu izstādi veidojusi arhitekte Brigita Bula, modes dizaineri Mārīte Mastiņa, Rolands Pēterkops (MAREUNROL'S).

Izstādi "Dailes teātra būvvēsture" veidojusi arhitekte Ieva Zībārte, arhitekts Mārtiņš Pīlēns, grafikas dizaineris Edgars Zvirgzdiņš.

Dailes teātris atvērts divas stundas pirms Lielās zāles izrāžu sākuma.

 

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu