Apstiprina Šķēles kā labuma guvējus digitālās TV lietā • IR.lv

Apstiprina Šķēles kā labuma guvējus digitālās TV lietā

88
Dāvis Valbaks, F64

Lietas materiāli norāda uz Šķēles ģimeni kā pastarpinātiem "Kempmayer" īpašniekiem

Daudzmiljonu pasūtījumu par digitālās televīzijas ieviešanu savulaik saņēmušajā ārzonas kompānijā "Kempmayer Media Limited" daļēja patiesā labuma guvēja pastarpināti bija politiķa Andra Šķēles ģimene – meitas un šķirtā sieva, vēsta portāls "Delfi" un laikraksts ''Diena'', atsaucoties uz to rīcībā nonākušiem kriminālprocesa materiāliem.

Jau vēstīts, ka tā dēvētā digitālās TV krimināllieta izskatīšanai tiesā nodota 2007.gadā, pirms tam atsevišķā lietvedībā izdalot jaunu kriminālprocesu par krāpšanu un naudas atmazgāšanu, jo prokuratūras rīcībā nonāca ziņas par "Kempmayer" līdzīpašnieces – firmas "Ratcliff Limited" – labuma guvējiem. Pēc prokuratūras sniegtajām ziņām, "Ratcliff" tieši piederēja 25%, bet pastarpināti – vēl 12,5% "Kempmayer" pamatkapitāla, vēstī aģentūra LETA.

Pirmdien prokuratūra Rīgas apgabaltiesā iesniegusi papildu pierādījumus, kas apstiprina jau iepriekš noprasto – šajā lietā labuma guvēji ir Šķēles ģimene. Tas izriet no Gērnsijas salas uzņēmumu administrēšanas kompānijas "Guernsey International Trustees" pārstāvja Maikla Neigla rakstītā tikšanās protokola un viņa liecībām izmeklētājiem. Iepriekš šie materiāli prokuratūrai bija atsūtīti ar aizkrāsotiem teksta fragmentiem, bet  pēc atkārtota lūguma par nepilnību saņemts pilns teksta apjoms.

Tas liecina, ka "Ratcliff" īpašniece bijusi Šķēles dibināta kompānija jeb trasts "The Yew Tree Trust" (TYTT), kurā patiesā labuma guvējas bija Šķēles bijusī sieva un meitas, kā arī, iespējams, daži tuvāko līdzgaitnieku radinieki, piemēram, digitālās TV krimināllietā apsūdzētā finansista Harija Krongorna brālis Leonīds Krongorns, liecinot dokuments.

Protokolā arī minēts, ka sākotnējais un turpmākais finansējums TYTT nāca no "Abacus" Džersijā kā citas Šķēles iepriekš izveidotas struktūras "pilnvarotajiem īpašniekiem/administratoriem". Kā ziņots, kompānijai "Abacus (C.I.) Ltd" savulaik ar trasta līgumu turējumā tika nodotas pārtikas koncerna "Ave Lat grupas" akcijas, par ko Šķēle ieguva 29 miljonu ASV dolāru vērtu vekseli.

Šķēle pats no komentāriem atturas, un viņa pārstāvis Romāns Meļņiks ''Dienai'' norādījis, ka ''manam klientam komentāru par dīvainas izcelsmes dokumentu nebūs''.

Dokumentā ir informācija, ka kopš TYTT dibināšanas Neigls vairākas reizes ticies ar advokātu Jāni Lozi, lai apspriestu investīcijas – "nekustamā īpašuma, kuģniecības, vēja enerģijas, kā arī digitālās televīzijas projektus". Protokolā rakstīts, ka "šie projekti sava vēriena dēļ iesaista arī citus investorus" un TYTT parasti ir tikai mazākuma akcionārs. Pēc prokuratūras iepriekš sniegtās informācijas, "Ratcliff" lietu kārtošanā piedalījies digitālās televīzijas krimināllietā jau apsūdzētais advokāts Loze.

Komentāri (88)

Janka, Janic 07.06.2010. 19.47

atceroties šaa viira sejas izteiksmi , kad žurnaalists uzdeva jautaajumu” Vai Juus Šķeeles kungs ar tiiru sirdsapziņu variet apgalvot ka nesat ar digitalizaaciju saistiits , un vai tik tie nav muusu pašu baaleliņi?” … atbilde skaneeja , ” Varu droši apgalvot , ka nee , man ar to nav sakara”… tad kaa lai šim cilveekam notic , ka viņš buus iistais kurš izvediis valsti no klizmas ar savas partijas 2% reitingu??? … ar ko šis cilveeks atšķiras no smagajos noziegumos apsuudzeetaa ??? man liekas ne ar ko… pasaules banka jau atzinusi , ka valsts nozagta , tad kurš ir tas nozadzeejs???… par to atklaati baisi runaat, un tagad grasaas ar savaam noziedziigajaam partijaam iebraukt saeimaa.

+59
-2
Atbildēt

1

    v-auto > Janka, Janic 07.06.2010. 20.14

    Izlasi delfu rakstu, tur tak pateikts- labuma guveeji nebija nekaadi baalelini, bet gan tautumeitas Dzintra, Madara, Anete :):)

    +11
    0
    Atbildēt

    0

andrisskrastins 07.06.2010. 20.33

Paceļiet rokas – kuram tas šeit bija pārsteigums? Nu nevienam. Interesanti ir tas, ka abas lietas, kaut ilgi izmeklētas, sāk nest augļus. Tagad sāk noskaidroties TP pēkšņais naids pret Maizīti un Ēķa pēkšņā sarosīšanās. Ir skaidrs Andra plāns – ātrāk Saeimā iekšā, lai nevar izdot. Savādāk nāras.

Visticamāk, šo materiālu noplūšana ir saistīta ar spiedienu uz prokuroru, kuru veic šobrīd TP no visām iespējamām pusēm. Savādāk neviens tā neriskētu, publicējot lietas materiālus, kurā vēl nav izvirzīta neviena apsūdzība. Savā ziņā tas ir bļāviens “rokas nost!”.

+40
0
Atbildēt

5

    v-auto > andrisskrastins 07.06.2010. 22.08

    Malacis pecisk, vienmeer esmu ar apbrriinu skatiijies uz taadiem cilveekiem kaa tu, civeeku, kuram vis vienmeer ir skaidrs, kursh saskata niistaa naidnieka teelu caur visduumakainaakajai miglai, kursh ir nelokaams, bezbailiigs ciiniitaajs par taisno godiigas politikas lietu, es pat atlautos teikt- latvju jaunaas demokraatijas teevs. Izcili ir arii tavi spriedumi par ekonomiku, tie raada mums patieso un vieniigo celu uz tautas labklaajiibas zemi.

    +1
    -23
    Atbildēt

    0

    v-auto > andrisskrastins 08.06.2010. 09.50

    Kameer valstii nenomainiisies politiku paaudze, nekas jau radikaali nemainiisie. Spilgts piemeers tam Aerodium lieta – Ozols(ko juus pieskaitaat 2AS) straadaa Kampara paklautiibaa, Repshes dibinaatajaa struktuuraa. Kas ir atmaskots vai iztiiriits Dombrovska valdiibas laikaa? Jaa, Jakaans nomainiits ar Jezdakovu, nu un kas palicis labaak? Nevajag daliit politikus labajos un sliktajos, visi vini ciinaas pirmkaart par savaam intereseem. Vieniigaa atshkiriiba starp, piemeeram, Kristovski un Shkeeli ir katram piederoshajaa naudas daudzumaa, nevis ideologijaa. Runas par godiigumu ir tikai speele, lai nosleeptu to, ka biji mazaak veiksmiigs naudas raushanaa. Latvijas shodienas politika ir tiiraakais biznesa karsh, kurvienaadi nelietiigi tiek izmantoti taadi jedzieni, kaa laba latv. u godiiga pol.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    v-auto > andrisskrastins 08.06.2010. 09.25

    Piekriitu, ka valsti saeed korupcija.Koments nebija konkreeti par AS, bet gan par taviem izteicieniem vispaar, peec formulas, tas ir taa un ne citaadi, itkaa tu buutu gaishregis. To visu vareetu pienemt kaa vienu no versijaam, bet ne kaa apgalvojumu. Runaajot par valsts resursu izmantoshanu bagaatiibas ieguushanai, tad es skatos uz sho lietu plashaak par 2AS, princips un metodes tika iedibinaatas jau saakot no Godmana pirmaas valdiibas un LC. AS to turpinaaja un pilnveidoja, jo bija apkeeriigaaks shajaa lietaa. Principaa jau viss shodienas politiskai spektrs tajaa piedaliijaas un atshkiriiba ir tikai katra ieguutaa labuma daudzumaa, kas arii noveda pie shkelshanaas savaa starpaa.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    eva_o > andrisskrastins 08.06.2010. 11.22

    Pecisk, ļoti labi Jums sanāca: “… ne jau naudas dēļ viņš gribēja varu – viņš gribējis ir varu varas dēļ. Tāpēc viņš ir centies visur daļu dabūt, visādos projektos ielīst izmantojot politisko resursu. Tas grauj jebkura cita cilvēka pašiniciatīvu… . Tieši šī korupcija, kas it kā nodrošina konkrētam slānim pārtikušu dzīvi, šo pārtikušo dzīvi neļauj sasniegt citiem godīgā ceļā. Tā saēd mūsu valsti.”
    Ir ļaudis, kuriem nepastāv jautājumi – vai spēšu, vai mācēšu? Ir skaidrs, ka visur būšu ES, tikai ES un neviens cits! Tas patiešām citiem grauj motivāciju uzkrāt zināšanas, kurām pielietojumu var iegūt tikai tad, kad ar mietu izdzenāti lielie gribētāji. Tas dzen situāciju stūrī, jo mierīgu risinājumu šāda vērtību sistēma neparedz.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    andrisskrastins > andrisskrastins 08.06.2010. 00.01

    ralfs, viņš nav nekāds nīstā naidnieka/monstra tēls. Viņš ir ļoti konkrēts cilvēks, kas neētiski izmantojot valsts resursu, nodrošina sev pārtikušu dzīvi. Mani neskauž viņa bagātība. Manu sirdi sāpina tas, ka ne jau naudas dēļ viņš gribēja varu – viņš gribējis ir varu varas dēļ. Tāpēc viņš ir centies visur daļu dabūt, visādos projektos ielīst izmantojot politisko resursu. Tas grauj jebkura cita cilvēka pašiniciatīvu, jo “Andris un Ainārs jau visu ir sadalījis”.

    Tieši šī korupcija, kas it kā nodrošina konkrētam slānim pārtikušu dzīvi, šo pārtikušo dzīvi neļauj sasniegt citiem godīgā ceļā. Tā saēd mūsu valsti.

    Vari jau teikt, ka es esmu paštaisns – un ļoti labi, ka kāds uz mani paskatās ar kritisku aci – taču es ticu tam, ko saku.

    +21
    0
    Atbildēt

    0

Elīna Barkovska 07.06.2010. 19.42

Nu tā nedrīkst, kam tad Ēķis pasniegs tautas deklarāciju??? Pacēlājs ar jau uz 2 personām pasūtīts:) Viss tak Par Labu Latviju!!!

+35
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu