Iesēdināt kara noziedzniekus • IR.lv

Iesēdināt kara noziedzniekus

3
Evita Šiba. Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Anda Burve-Rozīte

Prokurore Evita Šiba ķērusies pie izaicinošākā darba savā karjerā. Viņa uzrauga kara noziegumu Ukrainā izmeklēšanu Latvijas teritorijā, apkopojot liecinieku sniegtās liecības un citus pierādījumus

Ukrainas karš mums Latvijā šķiet labi pazīstams, jo varam sevi identificēt ar ukraiņiem, saka prokurore Evita Šiba, sarunas sākumā atbildot uz jautājumu, vai spēj nevis kā profesionāle, bet kā cilvēks uz Krievijas sākto karu raudzīties līdzsvaroti. «Kā cilvēki visi to uztveram emocionāli,» viņa piebilst, vienlaikus atstājot iespaidu, ka ir mierīgākais cilvēks uz zemeslodes. 

Juridiskās zinātnes Šibu interesēja jau agrā jaunībā, kas sakrita ar Latvijas neatkarības atgūšanu. Iestājās LU Juridiskajā fakultātē un pārliecinājās, ka trāpījusi desmitniekā — patika un padevās. Nu jau ilgus gadus Šiba strādā Ģenerālprokuratūras Krimināltiesiskā departamenta Īpaši pilnvarotu prokuroru nodaļā. Tā nodarbojas ar operatīvās darbības, pretizlūkošanas un izlūkošanas procesu uzraudzību. Pagājušā gada nogalē ģenerālprokurors šai nodaļai uzticēja kriminālvajāšanu kriminālprocesos, kas sākti Valsts drošības dienestā.

Darbs izklausās bīstams, sevišķi kara kontekstā, saku prokurorei. «Protams, tas ir bīstams,» viņa mierīgi atbild. Vēlāk jokojot atsūta e-pasta ziņu, lai Ir mākslinieks viņu zīmē pēc iespējas neatpazīstamu. Lielās, tumšās acis un simetriskie sejas vaibsti ļauj viņu viegli iedomāties Bonda filmās, bet Šibas darba lauks arī reālajā dzīvē ir izaicinošs.

Kopš Latvija iesaistījusies kara noziegumu izmeklēšanā Ukrainā, tieši Šiba ir uzraugošā prokurore kriminālprocesā, ko 2022. gada 15. martā sācis Valsts drošības dienests. Tas sākts pēc trīs Krimināllikuma pantiem, kas saistīti ar noziegumiem pret cilvēci, noziegumiem pret mieru un kara noziegumiem. Latvijas likumi ļauj sākt procesu pēc šiem pantiem arī tad, ja noziegumi nav izdarīti Latvijā vai pret Latviju un tos nav pastrādājuši Latvijas valstspiederīgie. «Kad Latvija saskārās ar bēgļu pieplūdumu — cietušie un liecinieki no Ukrainas diezgan lielā skaitā nokļuva mūsu valstī —, Valsts drošības dienests uzskatīja par pamatotu piemērot universālās jurisdikcijas principu, sākt izmeklēšanu,» saka Šiba.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu