Izglītība un neatlaidība – pamats ilgtspējīgiem panākumiem • IR.lv

Izglītība un neatlaidība – pamats ilgtspējīgiem panākumiem

Ilustratīvs attēls no Pixabay.com
Raimonds Simanovskis

Kļūdas ir neizbēgama ikviena ceļojuma daļa, arī uzņēmējdarbībā, un patiesībā tās bieži vien ir visvērtīgākās mācību stundas, kas palīdz atrast savu unikālo nišu, izprast, kādas prasmes un spējas var izcelt tevi un tavu zīmolu pasaules līmenī. Mūsdienu tehnoloģiju pasaulē, kur konkurence ir sīva un strauji mainīga, panākumi nav tikai jautājums par tehnoloģisko prasmju apguvi – tas ir stāsts par spēju apvienot šīs prasmes ar citām, bieži vien iepriekš iegūtām, zināšanām un pieredzi.

Izglītībai ir izšķirīga nozīme

Esmu ieguvis kvalitatīvu izglītību un varu droši teikt, ka tieši tas ir bijis galvenais iemesls maniem profesionālajiem un uzņēmējdarbības panākumiem. Rīgas 1. ģimnāzijā bija iespēja mācīties pie izciliem skolotājiem, kur iemācījos domāt loģiski un risināt sarežģītas problēmas. Šīs prasmes palīdzēja arī universitātē, kur ieguvu vēl padziļinātākas zināšanas. Tomēr mans izglītības ceļš neapstājās pie formālās izglītības – turpināju mācīties un attīstīties darbā, gūstot vērtīgu pieredzi no kolēģiem un klientiem.

Šodien, vadot veiksmīgu un labi pelnošu uzņēmumu, saprotu, cik liela nozīme ir kvalitatīvai izglītībai. Tā ir bijusi pamats ne tikai manai personīgajai izaugsmei, bet arī uzņēmuma panākumiem. Tāpēc uzskatu, ka ir svarīgi atbalstīt iniciatīvas, kas palīdz jaunajiem talantiem attīstīties, īpaši IT nozarē, kas ir viena no veiksmīgākajām un visstraujāk augošajām nozarēm arī globālā mērogā.

Daudzveidība un ilgtspēja, nevis sacensība par vienu “uzvarētāju”

Domājot par ekonomikas attīstību. bieži vien fokuss tiek likts uz izcilības meklējumiem, kur no daudziem izceļas tikai viens, vai daži, kas kļūst par “uzvarētājiem”, taču man šķiet, ka šāda pieeja ir ierobežojoša un pat kaitīga – ekonomika nav “Bada spēles”. Viena no lielākajām problēmām, ar ko saskaras jaunie profesionāļi, ir izdegšanas sindroms. Šāda pieeja ir reāls drauds, īpaši mūsdienu straujajā un prasīgajā digitālajā laikmetā. Meklējot “vienradzi” – izcilāko starp visiem, kurš vienīgais gūs atzinību, mēs vienlaikus radām lielu spiedienu uz topošajiem uzņēmējiem un tehnoloģiju līderiem, taču arī viņiem nepieciešams veselīgs līdzsvars starp ambīcijām un pašsaglabāšanos.

Bieži mēdzu teikt, ka Latvija ir “viensētu zeme”. Mums ir daudz mazu, bet ļoti efektīvu uzņēmumu, kas darbojas digitālajā telpā un veiksmīgi eksportē produktus vai pakalpojumus. Mēs varam radīt simtiem efektīvu, ilgtspējīgu “viensētu” – mazus, bet veiksmīgus uzņēmumus un projektus, kas kopā veido spēcīgu ekonomiku un nodrošina dažādību. Ir jāveicina daudzveidība un inovācijas dažādās nozarēs un jāatbalsta tie, kuri vēlas veidot savus projektus. Ja katrs iegulda un veido kaut ko ilgtspējīgu un efektīvu, tā ir tikpat liela veiksme, kā viens liels sasniegums.

Panākumi rodas ilgtermiņā

Veiksmīgā biznesā bieži vien izšķirīga ir tieši spēja atrast un izstrādāt specifisku nišu, kurā apvienojas cilvēka talants, pieredze un zināšanas. Tas var prasīt gadus, un bieži vien veiksmīgs uzņēmums izskatās kā radīts vienā naktī, taču patiesībā aiz tā slēpjas smags darbs, daudzu gadu eksperimenti, kļūdas un pielāgošanās. Uzņēmums eazyBI, ko dibināju pirms 13 gadiem, ir datu analīzes rīks, kas palīdz uzņēmumiem analizēt datus no dažādiem avotiem. Kad sāku šo projektu, biju viens, taču ar pieredzi IT jomā – man bija vajadzīgi aptuveni divi gadi, lai atrastu specifisku nišu, kurā varētu izcelties un augt. Tagad esam 32 cilvēku komanda, kas strādā pie tā, lai piedāvātais produkts būtu pasaules līmeņa risinājums. Panākumi ir ilgtermiņa process, kas prasa neatlaidību, elastību un gatavību mācīties no kļūdām. Ir svarīgi izvēlēties jomu, kas patiešām patīk un kurā esi gatavs ieguldīt savu laiku un enerģiju. Pat, ja galarezultāts nav tāds, uz ko cerēji, tas nebūs zaudēts laiks, ja būs izdevies izbaudīt procesu un gūt vērtības mācības.

Kamēr Latvijā nav radīts nākamais Google vai Facebook, varam koncentrēties uz mazāku, specifiskāku nišu, kurā var izcelties ar kvalitatīvu un unikālu piedāvājumu. Piemēram, atrast nišu, kurā jau eksistē zināmi risinājumi, bet kur joprojām ir vieta inovācijām un uzlabojumiem. Šāda pieeja ļauj izvairīties no tiešas konkurences ar lielajiem spēlētājiem un sniedz iespēju izveidot stabilu un ilgtspējīgu biznesu. Svarīga ir arī globālā domāšana, kas ļauj apzināt un iepazīt dažādas kultūras, atšķirīgus ekonomiskos un tehnoloģiskos aspektus, kas var ietekmēt produkta pieprasījumu un izplatību. Tas ļauj precīzāk pielāgot piedāvājumu un efektīvāk sasniegt mērķauditoriju. Lai gan var šķist, ka globālā tirgus apgūšana ir sarežģīta, digitālo produktu gadījumā tas bieži vien ir vienkāršāk nekā paplašināšanās vietējā tirgū.

Domājot par nacionāla vai starptautiska līmeņa uzņēmējdarbību, panākumu atslēga ir izglītība, savukārt atbalsts izglītības iniciatīvām ir ieguldījums nākotnes līderos un inovācijās. Uzņēmumiem, kas vēlas nodrošināt ilgtermiņa izaugsmi un radīt pozitīvu ietekmi, jāapsver iespēja atbalstīt tādas iniciatīvas kā StartSchool, kas ir ceļš uz spēcīgāku, izglītotāku un konkurētspējīgāku sabiedrību. Protams, mēs nevaram aizmirst arī par drošību un atbalstu Ukrainai, kas ir būtisks ieguldījums mūsu kopējā nākotnē. Tas ir ieguldījums ne tikai šodienas stabilitātē, bet arī ilgtermiņa mierā un labklājībā – arī tas ir svarīgs priekšnoteikums veiksmīgai uzņēmējdarbībai un sabiedrības attīstībai.

 

Autors ir uzņēmuma eazyBI dibinātājs

Pagaidām nav neviena komentāra

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu