Žurnāls: Vai likumgrozījumi glābs jauniešus no narkotiku pārdozēšanas? • IR.lv

Žurnāls: Vai likumgrozījumi glābs jauniešus no narkotiku pārdozēšanas?

1
Zīmējums — Shutterstock

Pagājušajā gadā dubultojies jauniešu skaits, kas pārdozē narkotikas. Saeima gatava atbrīvot no kriminālatbildības aizliegto vielu lietotājus, kuri sniedz palīdzību. Vai tas glābs dzīvības, analizē žurnāls Ir.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta izsaukumu skaits pie 13—17 gadus veciem jauniešiem, kuri atrodas narkotisko vai psihotropo vielu ietekmē, pēdējos gados divkāršojies. Vēl 2021. gadā tādu bija 91, bet pērn jau 195. Te gan jāpiebilst, ka tas ir izsaukumu, nevis pacientu skaits. Īpaši kritiskos gadījumos pie viena cilvēka var nosūtīt arī divas brigādes, skaidro dienesta sabiedrisko attiecību speciāliste Arita Freimane.

Arī kopējais izsaukumu skaits pie narkotisko un psihotropo vielu lietotājiem pieaug gadu no gada. Nu jau gandrīz katrā otrajā gadījumā, sniedzot palīdzību pacientiem līdz 24 gadu vecumam, mediķiem nākas izmantot antidotu jeb vielu, kas mazina indīgo vielu iedarbību. «Satraucoši ir arī tas, ka nepieciešamas aizvien lielākas antidota devas. Agrāko vienas vai divu ampulu vietā var nākties lietot pat vairāk nekā sešas,» stāsta Freimane. Pēc mediķu domām, narkotiskās vielas kļuvušas daudz spēcīgākas.

Open Radošā centra dibinātājs Edijs Klaišis, kurš narkomānu pasauli pārzina no iekšpuses, jo pats savulaik lietojis, saka: «Latvijā ir parādījusies marihuāna, kas apstrādāta ar fentanilu. Ja to uzņem salīdzinoši lielās devās, var apstāties plaušu darbība.» Nāvi var izraisīt pat divi grami.

Vairāk lasiet žurnālā Ir šeit.

Komentāri (1)

Uldis.M42 06.06.2024. 11.44

Lai mazinātu nāvju gadījumu no fentanila, ir jādekriminalizē kanabis, lai apzinīgākie lietotāji varētu paši sev audzēt zāli, vai pirkt to tikai no uzticama pārbaudītāja audzētāja vai starpnieka un lai samazinātu organizētās noziedzības un Čevera, Trulā, Ādamsona, Jaundžeikara, Godmaņa, Mūrnieces un Kazlovska selekcionētās padumjās milicijas peļņu un iespēju, ka lietotājus apzināti uzsēdina uz opiātiem. Ja valsts to lietu ņemtu savā stingrā kontrolē un apliktu ar akcīzes nodokli, cena vienalga būtu mazāka, nekā nezināmas izcelsmes vielām, kas nāk no Nodrošinājuma valsts aģentūras.
Ja agrāk čigāni mūsu sētmalēs augušai kaņepei jauca klāt heroīnu, tad tagad jau ir sintezēti opiāta surogāti, kas praktiski neko nemaksā: fentanils vai tam analogais China White, kas ir nesalīdzināmi bīstamāki un rada daudz ātrāku pieradumu.
Lai arī THC un CBD ir bīstamas psihotropas vielas, kas izraisa depresiju un bojā veselību, no to pārdozēšanas neviens nemirst, jeb miršanas gadījumi ir saistīti ar kādām kaitēm.
Atgādināšu, ka mafijas uzplaukums ASV bija tieši sastīts ar Sauso likumu, kas darbojās no 1920. līdz 1933. gadam.
Ja būtu mērķis mazināt marihuānas lietošanu, tad par pat pašu niecīgāko daudzumu organismā par to varētu padzīt no priviliģētām mācību iestādēm un ieviest profesijas aizliegumu policistiem, skolotājiem, mediķiem un karavīriem, bet pret visiem pārējiem attiekties kā tiem, kuru alkohola daudzums organismā pārsniedz pieļaujamo.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu