Zaļāks siltums • IR.lv

Zaļāks siltums

Marta Šulce. Foto –Ieva Salmane
Mārtiņš Galenieks, speciāli Ir

Neatkarīgi no tā, kāda apkures sistēma izvēlēta, ir svarīgi laikus domāt par tai nepieciešamā enerģijas patēriņa samazināšanu

Komforts laukos

Dzīvojot laukos, kurināt mājokli ar malku ir vislētāk. Toties ar granulām ērtāk, un abi šie kurināmie ir draudzīgi videi, apgalvo Marta Šulce. Viņa kopā ar ģimeni saimnieko palielā no vecvecākiem pārņemtā mājā Baldones pagastā, kurā ierīkota kombinētā malkas un granulu apkures sistēma.

«Esmu dzimusi un augusi rīdziniece. Kad pārcēlāmies uz šejieni, mājā vēl pat nebija ievilkts ūdens, tas bija jānes no akas. Ēkā bija pavisam sešas krāsnis, kuras visas kurinājām ar malku. No rītiem, protams, māja bija auksta. Mēs abi ar vīru tolaik vēl strādājām Rīgā, kā cēlāmies, tā, paņēmuši siltas kafijas krūzes, devāmies uz darbu. Līdz ar to silti te bija tikai vakaros,» viņa stāsta. «Kad pieteicās pirmais bērniņš, nolēmām, ka gribam arī nedaudz komforta, dzīvojot laukos, nopirkām un uzstādījām šo apkures sistēmu.»

Saglabāt iespēju izmantot arī malku bijis ļoti svarīgi, jo saimniecībā tās netrūkst. Kurināmais iegūstams gandrīz bez maksas, izmantojot kritušus kokus vai apzāģējot tos. Taču jaunā ģimene vēlējusies arī, lai būtu iespēja kaut kur aizbraukt uz nedēļas nogali un lai māja vienmēr nebūtu auksta no rītiem.

To iespējams panākt ar automatizēta granulu katla palīdzību, kas silda radiatorus un boileru atbilstoši iestatītajam režīmam, kamēr vien granulu tvertnē ir pietiekami daudz kurināmā. Turklāt tagad jādedzina mazāk, nekā kurinot veselas sešas krāsnis.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu