Zaļais šķīvis • IR.lv

Zaļais šķīvis

Nadja Samī. Foto — Aija Pastore
Marija Leskavniece

Šefpavāre Nadja Samī vada pirmo bezglutēna restorānu maizes lielvalstī Francijā, kas saņēmis Michelin zaļo zvaigzni — atzinību ar ilgtspējīgu saimniekošanu

Nadjai Samī pieder ģimenes restorāns La Fenière Francijas laukos netālu no Marseļas. Tā vadību pirms gandrīz desmit gadiem viņa pārņēma no savas mammas Rēnas. Savukārt La Fenière izveidotāja ir Nadjas vecmāmiņa Klodeta. Trīs pavāru paaudzes. Tomēr katra no viņām citādu veidojusi ne tikai ēdienu, kas tiek celts galdā restorāna viesiem, bet arī mainījusi principus, pēc kādiem strādā restorāns. 

Rēna 1995. gadā kļuva par pirmo sievieti šefpavāri Francijā, kuras darbu izcēla pasaules slavenākais restorānu ceļvedis Michelin. Tas bija liels notikums, saka Nadja. Daudzām jaunām pavārēm tas parādīja, ka arī viņām iespējami vislielākie panākumi nozarē.

Taču, jau kļūstot par La Fenière šefpavāri, Nadjai bija skaidrs, ka ir lietas, ko vēlas darīt citādi nekā mamma. Kopš bērnības slimojusi ar celiakiju, viņa ne tikai bija radusi ēst sev atsevišķi pagatavotu maltīti, bet arī daudz laika veltījusi domām par ēdienu un tā kultūru. Viņa nolēma par Francijā tik slaveno kulinārijas nozari spriest visaptveroši. Ka līdzās garšas izcilībai būtiska ir arī ēdiena izcelsme, izejvielu ilgtspējīga audzēšana un, galu galā, iespēja pabarot aizvien pieaugošo pasaules iedzīvotāju skaitu. 

Tiesa, ne jau izsmalcinātā restorānā maltīti ik dienu baudīs astoņi miljardi cilvēku. Tāpēc Nadja Samī radījusi kustību Cuisine Libre (brīvā virtuve — no franču val.) un par veselīgu un videi draudzīgu ēdienu izglīto ne tikai citus pavārus, bet arī lauksaimniekus, dažādu specialitāšu studentus un uzņēmējus.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu