Just temperatūru • IR.lv

Just temperatūru

Aigars Rostovskis. Foto — Reinis Inkēns
Marija Leskavniece

No šā gada sākuma Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rostovskis ir Eurochambres prezidenta vietnieks. Kāds no tā ieguvums Latvijas uzņēmējiem?

Eiropas Tirdzniecības un rūpniecības kameru asociācija jeb Eurochambres ir ietekmīga organizācija. Tā pārstāv vairāk nekā 20 miljonus uzņēmumu. Savukārt dalība prezidijā ir līdz šim augstākais postenis, ko kāds latvietis ieņēmis šajā organizācijā. 

Sākot darbu, Rostovskis sev izvirzījis trīs galvenās prioritātes: pirmkārt, strādāt pie Eiropas vienotā tirgus attīstīšanas, kas, it īpaši mazajiem uzņēmumiem, mazinātu birokrātijas slogu; otrkārt, veicināt uzņēmumu konkurētspēju un, treškārt, arvien vairāk runāt par to, kādai jābūt izglītības sistēmai, lai tā sagatavotu cilvēkus ar darbam nepieciešamajām prasmēm.

Cik liela daļa jūsu darba tagad aizrit Briselē?
Ne īpaši vairāk kā līdz šim. Obligātās tikšanās ir vidēji reizi mēnesī. Bet es jau neplānoju šo pozīciju vienkārši aizpildīt. Ir iniciatīvas, pie kurām strādāju. Globālā kontekstā ir skaidrs, ka Eiropa šobrīd iepaliek, drusku stagnē, maigi sakot. Biznesa organizācijām ir jābaksta politiķi, lai lietas notiktu straujāk. Es neesmu ierēdnis, kuram ir konkrēti priekšraksti, kā rīkoties. Es esmu brīvs cilvēks un mēģinu veidot pasauli.

Ko Latvijas uzņēmējiem dod ne tikai Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras dalība Eurochambres, bet arī jūsu jaunais amats?
Vienkāršā valodā runājot — aptuveni 80% no regulējumiem, [kas attiecas uz uzņēmējdarbību], tiek pieņemti Briselē. Protams, galvenokārt tas notiek politiskā līmenī — Eiropas Parlamentā, dažādās citās institūcijās. Bet biznesa organizācijām ir iespēja ietekmēt procesus, tikties ar Eiropas Parlamenta deputātiem, komisāriem un tā tālāk. Arī organizācijas iekšienē ir iespēja veidot dažādas koalīcijas, saprast, ko citi domā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu