Laikus pamanīt • IR.lv

Laikus pamanīt

Triša Pasriča, ārste, © The Washington Post

Amerikas Savienotajās Valstīs nesen mainītās vadlīnijas paredz, ka krūšu pašpārbaudes veikšana nav obligāta, jo nesamazina mirstību no krūts vēža. Vai joprojām ir veidi, kā pašam palīdzēt izvairīties no biedējošās slimības?

Gadu desmitiem dažādas sabiedrības veselības kampaņas sludinājušas krūšu pašpārbaudi kā obligātu. Bukleti un attēli ar pamācībām, kā izmeklēt savas krūtis, sasniedza jaunās sievietes ne tikai ārsta kabinetā, bet arī sporta zāļu ģērbtuvēs un citās publiskās vietās. Tie iespiedušies vairāku paaudžu atmiņā. 

Tāpēc daudziem atziņa, ka pat regulāri veikta krūšu pašpārbaude nesamazina mirstību no krūts vēža, nāca kā netīkams pārsteigums.

Tiesa, jaunākās rekomendācijas nenozīmē, ka sievietēm (un arī vīriešiem) nevajadzētu iepazīt savas krūtis — pat ja nav pierādīts, ka regulāras krūšu pašpārbaudes samazinātu mirstības rādītājus.

Ir būtiski pamanīt izmaiņas krūtīs. Taču tādas iespējams pamanīt arī dažādās ikdienišķās situācijās, ejot dušā, skūšanās laikā, uzklājot dezodorantu vai uzvelkot krūšturi. Vidēji katra piektā sieviete, kurai ārstēts krūts vēzis, atklāj, ka izmaiņas pamanījusi «nejauši».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu