Traktorā labāk domājas • IR.lv

Traktorā labāk domājas

Māris Žiglevics, SIA X-agro dibinātājs. Foto — Lauris Aizupietis
Mārtiņš Galenieks, speciāli Ir

Māris Žiglevics visus savus lēmumus pieņem, sēžot pie stūres. Biznesa attīstībai viņš apzināti izvēlas mazākus klientus, nerunā sliktu par saviem traktoriem un stāsta, ka jomā valda drīzāk sadarbība nekā konkurence

Ziema ir laiks, kad uzņēmumā X-agro var nedaudz atvilkt elpu. Gluži bez darba gan arī neviens nesēž. Trešdienas rītā, kad ierodamies Ozolniekos, divi traktori ir devušies uz Rīgu šķūrēt sniegu, kura šogad netrūkst, bet garāžā cita tehniku dažādās izjaukšanas stadijās tiek gatavota darbu sākšanai pavasarī, kas vairs nav aiz kalniem. Aiz tās plaša, bet vienkārša telpa, kas kalpo par biroju, kurā gan sēdēts tiek reti, saka X-agro īpašnieks Māris Žiglevics, piedāvājot mums kafiju lielās stikla viskija glāzēs.

«Mani patiesībā pat kaitina atrašanās birojā. Es visus savus biznesa lēmumus pa šiem gadiem esmu pieņēmis, sēžot pie traktora stūres. Tur man ir arī blociņš, kurā pierakstu idejas, lai neaizmirstu,» Māris stāsta. «Ziemā, kad nav sezona, ir grūtāk, jo netieku savā stikla būrī padomāt. Tāpēc, ja vajag pieņemt kādu lēmumu, kāpju mašīnā un braucu kaut kur vienkārši tāpat. Tāda monotona braukšana man palīdz visu izdomāt.»

Māra vadītā uzņēmuma galvenais darbības virziens ir dažādu lauksaimniecības pakalpojumu sniegšana zemniekiem, kuriem nav savas tehnikas. 

Pavasaros kukurūzas sēšana, vasarās zāles smalcināšana skābbarībai, bet rudenī kukurūzas novākšana un smalcināšana. Paralēli tam X-agro izplata Latvijā dāņu kompānijas Samson Agro šķidrmēslu iestrādes agregātus. Taču tas veidojot nelielu daļu apgrozījuma. Māris arī apsaimnieko 32 hektārus zemes, kuru viņš izmanto arī kā poligonu dažādu ar jaunām sēšanas metodēm saistītu ideju un iekārtu izmēģināšanai.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu