Sports ir domāts «čaiņikiem» • IR.lv

Sports ir domāts «čaiņikiem»

1
Dainis Caune. Foto — Edmunds Brencis
Mārtiņš Galenieks, speciāli Ir

72 gadus vecais sporta žurnālists Dainis Caune slēpo maratonus ar ielauztām ribām un joprojām piedalās vēja dēļu čempionātos. Viņu kaitina ziņas par to, cik pelna profesionāli atlēti, jo sports vispirms domāts labsajūtai un veselībai

Slēpošanas maratonos viņš piedalās jau ceturto gadu pēc kārtas, un februāra sākumā pievarētā 70 kilometru distance Marčialongā Itālijas dolomītos Daini Cauni iedvesmojusi tik ļoti, ka viņš, knapi atvilcis elpu, pošas jau šonedēļ atkal kāpt uz slēpēm, lai uzveiktu vēl vienu maratonu tepat Igaunijā, Tartu. Un tas nekas, ka Latvijas žurnālistikas un sportai leģendai ir jau 72 gadi. 

«Man kā pensionāram tagad ir vairāk laika trenēties,» viņš sirsnīgi smaida. «Tāpēc varu piedalīties šādās sacensībās. Man jau arī mērķis ir vienkārši finišēt, nevis cīnīties par medaļām, un garās distances patiesībā ir vairāk piemērotas manam vecumam, jo izturība saglabājas ilgāk nekā ātrums.»

Tiekamies ar Daini viņa Čiekurkalna dzīvoklī. Pagatavojis virtuvē kafiju, viņš aicina uz sarunu vienā no istabām, kur iekārtots darba kabinets. Plaukti un sienas ir nokrauti ar grāmatām, vairākām viņš ir arī autors, medaļām no sacīkstēm, kurās piedalījies, un akreditācijas kartēm no sacensībām, kurās bijis kā žurnālists, kā arī dažādiem goda rakstiem. Starp tiem arī diploms, kas apliecina, ka 2021. gadā viņam piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis.

«Pasniegšana toreiz iekrita dienā, kad Ķīšezerā norisinājās pasaules čempionāts vindsērfingā, kurā es startēju. Nācās tās dēļ izlaist vienu no saviem braucieniem. Rezultātā finišēju 48. vietā — tas ir kopvērtējumā, nevis senioru kategorijā. Iespējams, ja nebūtu jābrauc pēc ordeņa, būtu kādu vietu augstāk,» viņš atkal pasmaida, šoreiz nedaudz šķelmīgi. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu