Spēles ar iniciāļiem • IR.lv

Spēles ar iniciāļiem

Eduards Gailis savā veikalā Brīvības ielā 20. gadsimta 20.—30. gados. Veikala ārskata fotogrāfijas nav saglabājušās, un šī ir vienīgā, kurā redzams iekšskats. Tirgoti arī barometri un termometri. Foto no Gaiļu dzimtas arhīva
Ingus Bērzons

Kad pagājušajā Ir Nauda numurā tika nodrukāts raksts Optiķa Gaiļa krietnās brilles par 20. gadsimta pirmajās desmitgadēs populāro optikas meistaru Eduardu Gaili, autoram nenāca ne prātā, ka stāstam būs turpinājums un nāksies atskārst, ka arī starpkaru demokrātiskajā Latvijā uzņēmējdarbības vidē eksistējušas manipulācijas un maldināšana

Drīz pēc publikācijas redakcija saņēma Gallus Optika valdes locekles Aijas Baltraites vēstuli, kurā norādīts, ka pie raksta publicētajā fotogrāfijā redzamais vīrietis nav viņas vectēvs Eduards Gailis (1882—1953), bet kāda pavisam cita persona. Tāpat foto ar optikas veikala skatlogu Brīvības ielā 71 (46) nav nekā kopīga ar minēto uzņēmēju, jo veikals gadiem atradies tikai vienā adresē, Aleksandra (tagadējā Brīvības) ielā 12. 

Izcēlās samulsums, jo 1928. gadā izdotajā politiskās, kultūras un ekonomiskās dzīves pārskatā Latvijas Republika desmit pastāvēšanas gados optiķim «E. Gailim» un viņa veikaliem atvēlēta vesela lappuse. Un zem vienas no fotogrāfijām skaidri un gaiši rakstīts, ka tas ir «E. Gailis»! Tajā laikā Rīgā patiešām darbojās divi optiķi ar uzvārdu Gailis. Taču otra, ne tik pazīstamā uzņēmēja vārds bija Vilhelms. Bet, izrādās, viņa dzīvesbiedres vārds bija Eiženija. Un arī Eiženija Gailis nodarbojās ar briļļu biznesu. Viņu saloni figurēja brīžiem kā «E. Gailis», brīžiem savukārt kā «V. Gailis». 

Pagājušā gadsimta 20.—30. gadu reklāmās varēja sastapties ar mudinājumiem doties iegādāties brilles vienkārši «pie optiķa Gaiļa», kas visu jau tā sapiņķerēto lietu padarīja vēl juceklīgāku.

Eduards un Eiženija

Kaut arī pilnībā noskaidrot, kādu apsvērumu dēļ toreiz respektablā izdevumā ievietota informācija, kas turpina maldināt, pēc gandrīz 100 gadiem vairs nav iespējams, tikšanās ar Eduarda Gaiļa trim mazmeitām — Aiju, Zani un Daci — vismaz iezīmēja hipotēzi par notikušo. Turklāt tā bija iespēja iegūt vairāk informācijas par cilvēku, kuru godāja kā pirmo Rīgas optiķi — latvieti. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu