Ceļā • IR.lv

Ceļā

1
Scenogrāfs Kristaps Kramiņš izrādei uzbūvējis istabu, kuras milzīgajā logā Platona Buravicka mūzikas pavadījumā rimti «tinas» Toma Zeļģa veidots video. Foto — Matīss Markovskis
Zane Radzobe, žurnāla Ir teātra kritiķe

Valmieras teātra izrāde Daliņš — stāsts par sportistu un latviešu vīrieti vēstures griežos

Droši vien Latvijā jādzīvo zem akmens, lai nebūtu dzirdēts Jāņa Daliņa vārds. It īpaši Valmierā, kur slavenā soļotāja, Latvijas pirmā olimpiskā medaļnieka vārds iemūžināts gan ielas, gan stadiona nosaukumā. 

Šī sezona Valmieras Drāmas teātrī, viņu pašu vārdiem izsakoties, rit teātra simtgades un vīriešu zīmē, tāpēc izrāde par slaveno valmierieti šķiet loģiska izvēle. Par savējiem, par izcilo un neparasto. Kaut uzreiz prātā nāk arī paradokss: īstenībā jau slavenību likteņos mūs piesaista tikai tas, ko varam attiecināt uz savu dzīvi… Tāpēc būtiskākais jautājums šoreiz ir arī vienkāršākais: kāpēc šodien veidot izrādi par Jāni Daliņu? 

Režisora Toma Treiņa izrāde tapusi pēc aktiera Mārtiņa Meiera scenārija. Autoru teksti programmiņās bieži mēdz būt maldinoši, bet šoreiz, lasot abu izrādes autoru ievadvārdus, rodas līdzīga sajūta kā skatoties iestudējumu: katram no viņiem bijusi sava tēma. Treinis runā par Daliņa ceļu uz zeltu — cīņu, kas sportista mūžā ir viņa lielākā uzvara un zaudējums vienlaikus, jo kārotās olimpiskās zelta medaļas vietā nākas samierināties ar sudrabu. Savukārt Meiers stāsta par iespaidu, kādu uz viņu atstājušas tikšanās ar vīriešiem, kas Otrā pasaules kara laikā devās trimdā jau pieaugušā vecumā. Nebūtu precīzi teikt, ka izrāde salūzusi divās daļās, diemžēl abas tēmas mākslinieciski vienkārši nav satikušās, tāpēc par Daliņu ir grūti rakstīt: iespaidi pārāk pretrunīgi.

Taču jāsāk ar virsotnēm — režisora Treiņa izrādei radīto formu, kas ir vienkārši lieliska. Iestudējums sākas, kad spēles telpā Kurtuve tiek iznests trenažieris, uz kura lentes cits pakaļ citam kāpj visi izrādes aktieri, lai kopējiem spēkiem nosoļotu gan izrādi, gan Daliņa Losandželosas olimpisko spēļu soļojuma atmiņu ceļu. Aktieri Anna Nele Āboliņa, Eduards Johansons, Januss Johansons, Ingus Kniploks, Inese Ramute, Klinta Reinholde, Kārlis Dzintars Zahovskis — solis katram savā stilā, bet kopā viņi rada spēcīgu poētisku tēlu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu