Agresīvie centieni pārrakstīt vēsturi • IR.lv

Agresīvie centieni pārrakstīt vēsturi

6
Bijusī tiesnese Kornēlija Macevičiene pie Viļņas apgabala tiesas ēkas. «Es tiešām nesaprotu viņu loģiku. Lietas fakti ir ļoti skaidri,» viņa saka par Maskavā izvirzītajām apsūdzībām un izsniegto aresta orderi. Foto — The New York Times
Endrū Higinss, © The New York Times News Service

Pirms dažiem gadiem lietuviešu tiesnese Kornēlija Macevičiene notiesāja vairākus bijušās padomju armijas virsniekus par brutālu vēršanos pret valsts neatkarību alkstošajiem protestētājiem 1991. gadā. Tagad viņa kļuvusi par Kremļa atriebības mērķi

Kad Starptautiskā Krimināltiesa pagājušajā gadā izdeva Krievijas prezidenta Vladimira Putina aresta orderi, negaidītu pretuzbrukumu veica tiesa Maskavā — tā lika apcietināt 70 gadus vecu pensionāri Lietuvā. Bijusī tiesnese Kornēlija Macevičiene nebija nekādā veidā saistīta ar Putina lietu Hāgā vai ar izmeklēšanu par Krievijas kara noziegumiem Ukrainā.

Viņas «noziegums», kā uzskata tiesa Maskavā, bija «netaisnīgu» spriedumu pasludināšana bijušajiem padomju virsniekiem par viņu lomu brutālā Lietuvas neatkarības atbalstītāju apspiešanā 1991. gada 13. janvārī, kad viņi bija sapulcējušies pie televīzijas torņa Viļņā. Neveiksmīgi mēģinot novērst Lietuvas izkļūšanu no Maskavas tvēriena, padomju spēki nogalināja 14 protestētājus, no kuriem vienu jaunu sievieti samīcīja tanks, bet simtiem cilvēku tika ievainoti. (Uzreiz pēc šīs traģēdijas pēc Latvijas Tautas frontes aicinājuma uz protesta manifestāciju Daugavmalā sapulcējās ap 500 000 cilvēku, lai izteiktu atbalstu lietuviešiem. Un sākās tā dēvētais barikāžu laiks — red.)

Izskatot daudzus pierādījumus, tajā skaitā par virsniekiem, kas 1991. gadā deva pavēli uzbrukt, kā arī rīkojuma izpildītājiem, Macevičiene un divi citi tiesneši 2019. gadā pasludināja spriedumu — par vainīgiem noziegumos pret cilvēci, kara noziegumos un citos pārkāpumos atzina vairākus desmitus krievu, kā arī dažus ukraiņus un baltkrievus, kas tolaik dienēja padomju armijā.

Tādā veidā tiesnese pati nonāca Krievijas varas iestāžu redzeslokā, kuras piebalso Putina uzskatam, ka Padomju Savienības sabrukums izraisīja netaisnīgu «vēsturiskās Krievijas sabrukumu». Ar šādu pamatojumu Krievijas diktators pirms nepilniem diviem gadiem arī sāka masveida iebrukumu Ukrainā. Putina skatījumā Padomju Savienības izjukšanas laikā krievi kļuva par nevainīgiem upuriem un nekādā veidā nav atbildīgi par vardarbīgajiem noziegumiem, kas tika pastrādāti, aizstāvot Kremļa intereses.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu