NVO informācijas centrs Rīgā – vieta, kur ukraiņi palīdz ukraiņiem • IR.lv

NVO informācijas centrs Rīgā – vieta, kur ukraiņi palīdz ukraiņiem

Foto - Zane Bitere, LETA
Danylo Olkhovskyi

Nevaldības organizāciju (NVO) informācijas punktā cilvēki no Ukrainas, kas ieradušies Latvijā, jau no 2022. gada marta var atrast palīdzību dažādās jomās, sākot no pirmās nepieciešamības lietām līdz pat ģimenes brīvā laika pavadīšanas iespējām. Savukārt Latvijas iedzīvotāji var uzzināt par iespējām, kā palīdzību sniegt, vai noskaidrot, kā palīdzēt saviem ukraiņu draugiem. NVO informācijas punktu biedrība Gribu palīdzēt bēgļiem izveidoja, lai palīdzētu Ukrainas bēgļiem nekavējoties atrast to palīdzību, kas pagājušajā gada pavasarī tajā laikā bija neieciešama visvairāk, un sniegtu šo informāciju vienuviet. Jau sākotnēji bijām apkopojuši informāciju no vairākiem desmitiem nevaldības organizāciju, piemēram, Tavi draugi, Latvijas skautu un gaidu centrālās organizācijas, Patvēruma Drošā māja, Pestīšanas armijas, Caritas par viņu iespējām. Pateicoties Rīgas domes atbalstam, esam varējuši punkta darbību nepārtraukti nodrošināt Rīgas Ukrainas iedzīvotāju atbalsta centra telpās.

No 2024. gada janvāra NVO informācijas punkts Ukrainas civiliedzīvotājiem Rīgā atradīsies Pāles ielā 9.

Informācijas punktā cilvēki uzdod dažādus jautājumus. Šobrīd populārākie ir: kur es varu saņemt bezmaksas juridiskās konsultācijas? Kur iegūt palīdzību mājdzīvniekam? Kur atrast tulku? Kur var atpūsties kopā ar bērnu? Kur var doties brīvdienās? Kur notiek svētku pasākumi? Informācijas punktā varam palīdzēt rast risinājumu arī sarežģītās individuālās situācijās un, ja nepieciešams, izveidot plānu ar noteiktiem secīgiem soļiem. Nekavējoties palīdzam kritiskās situācijās. Informācijas punkts ir vieta, kur var nākt ar jebkuru jautājumu, un mēs uz to centīsimies atbildēt vai palīdzēsim atrast kādu, kurš zina atbildi.

Šā gada laikā darbs informācijas punktā ir nedaudz mainījies. Ja agrāk palīdzējām cilvēkiem ar vienkāršākām lietām – kur saņemt sociālo palīdzību un kāda tā ir, kur noformēt dokumentus, kā var reģistrēties pašvaldībā, kur saņemt medicīnas pakalpojumus vai e-talonu, tad tagad vairāk palīdzam individuālākās situācijās.

Pats esmu bēglis no Ukrainas. Ierados Latvijā 2022. gada 9. augustā. Pirmie cilvēki Latvijā, ko satiku, bija brīvprātīgie autoostā. Pirmais, ko viņi man prasīja – vai es vēlos ko ēst, dzert, vai jūtos labi. Autoostā bija daudz cilvēku, rinda uz palīdzību. Pamanīju, ka visapkārt ir daudz ukraiņu karogu un ka ukraiņi saņem palīdzību. Pēc sarunas ar brīvprātīgajiem viņi mani nosūtīja uz Rīgas Ukrainas iedzīvotāju atbalsta centru, kas tolaik atradās Kaļķu ielā 1. Ierodoties Atbalsta centrā, uzreiz devos pie VUGD, lai atrastu pirmo dzīvesvietu. Turpinot reģistrāciju Rīgā un kārtojot dokumentus, iepazinos ar Natāliju. Viņa man uzdeva daudz jautājumu – kāds ir mans mērķis Latvijā, no kurienes esmu, kādi man ir resursi, kāda ir mana izglītība. Pēc sarunas viņa piedāvāja iespēju dzīvot Rīgā. Viņa parādīja man māju, kurā es dzīvošu – Benjamina namu, kur tajā laikā biedrība Gribu palīdzēt bēgļiem bija izveidojusi izmitināšanas vietu Ukrainas bēgļiem. Pa ceļam uz Benjamiņa namu viņa turpināja uzdot dažādus jautājumus. Pēc tam viņa man atsūtīja uzdevumus, kurus vajadzēja izpildīt un, balstoties uz rezultātiem, viņa aicināja mani uz darba interviju. Šis viss notika manā pirmajā atbraukšanas dienā!

Nākamajā dienā es iepazinos ar biedrības Gribu palīdzēt bēgļiem darbiniekiem. Natālija man teica, ka vajag laiku apdomāties, vai esmu atbilstošs kandidāts darbam biedrībā. Bet pēc divām stundām saņēmu zvanu no Natālijas, lai nāku parakstīt darba līgumu! Šis viss notika paralēli, kamēr kārtoju vīzu, dokumentus sociālajā dienestā utt. Ar šiem jautājumiem man nebija nekādas problēmas. Visi Kaļķu ielas 1 darbinieki bija ļoti pretimnākoši, vienmēr palīdzēja, kad tas bija nepieciešams.

Pirmajās darba dienās man bija ļoti grūti un bija daudz jautājumu – ko darīt, kā darīt, kā rast risinājumus dažādās situācijās. Tad arī es uzzināju pirmo it kā ļoti vienkāršo palīdzības sniegšanas likumu – pēc tavas palīdzības cilvēkam nevar kļūt sliktāk. Tā es sāku strādāt Gribu palīdzēt bēgļiem.

Otrajā darba dienā iepazinos ar kolēģi Agnesi, kura tobrīd vadīja NVO informācijas punktu. Agnese informācijas punktā darbojās viena pati ar brīvprātīgajiem. 2022. gada augustā NVO informācijas punktu apmeklēja ļoti daudz cilvēku, tāpēc Agnese aicināja mani palīgā. Viņa man parādīja, kā strādā Atbalsta centrs un NVO informācijas punkts. Septembrī Atbalsta centrs un līdz ar to arī NVO informācijas punkts pārcēlās uz Amatu ielu 4, kur mums piešķīra atsevišķu telpu. Iepriekš Kaļķu ielā mums bija atsevišķs stūrītis koridorā, kur nebija ērti sarunāties ar cilvēkiem, nebija iespējams nodrošināt konfidenciālu sarunu, cilvēkiem nebija vietas, kur mierīgi uzelpot. Cilvēki nejutās pietiekami brīvi. Pārvācoties samazinājās brīvprātīgo skaits, tāpēc Agnese aicināja mani palīgos arvien biežāk. Tā iemācījos, kādus jautājumus visbiežāk uzdod informācijas punktā, kur meklēt uz tiem atbildes un daudz ko citu. Šā gada sākumā man piedāvāja kļūt par NVO informācijas punkta koordinatoru. Strādājot Gribu palīdzēt bēgļiem, man ir bijusi iespēja iepazīties un mācīties no dažādiem cilvēkiem, kuri piedāvā dažādu palīdzību ukraiņiem. Savā darbā kā plusu uzskatu to, ka uz situāciju varu skatīties no divām pusēm – gan kā bēglis, gan kā cilvēks, kurš piedāvā palīdzību.

Lai uzzinātu atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem, parunātos un uzzinātu vairāk par biedrību Gribu palīdzēt bēgļiem, gaidīšu jūs ciemos NVO Informācijas punktā Pāles ielā 9, Rīgā.

Papildu informāciju par palīdzību, kas pieejama Ukrainas bēgļiem Latvijā, un to, kā var palīdzēt, var uzzināt www.palidziukrainai.lv  un www.palidzibaskarte.lv

 

Autors ir NVO informācijas centra Ukrainas iedzīvotājiem vadītājs

Raksts ir sagatavots ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raksta saturu atbild biedrība “Gribu palīdzēt bēgļiem”.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu