Demokrātijas vai saprāta triumfs? • IR.lv

Demokrātijas vai saprāta triumfs?

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pie frontes Harkivas apgabalā 30. novembrī. Foto — Scanpix
Darina Rogačuka, speciāli Ir

Nākamā gada martā Ukrainā būtu jānotiek prezidenta vēlēšanām — to nosaka valsts konstitūcija. Bet vai tas vispār ir iespējams?

Jautājums par vēlēšanu rīkošanu ir ievedis Ukrainas varas iestādes krustcelēs. No vienas puses, par kādām vēlēšanām var būt runa, kamēr 20% valsts teritorijas ir okupēta, aptuveni miljons iedzīvotāju dienē frontē un vēl vairāki miljoni kara dēļ pagaidu patvērumu ir atraduši ārzemēs? No otras puses, ja karš ieilgtu uz vairākiem gadiem, aktuāls var kļūt jautājums par pašreizējā prezidenta Volodimira Zelenska un arī parlamenta leģitimitāti. Šo tēzi savos vēstījumus jau sāk iekļaut Krievijas propaganda. Arī daži Ukrainas starptautiskie partneri ir publiski norādījuši, ka demokrātijai ir jādod priekšroka pat kara laikā.

Gaidas un realitāte

Vēl maijā Ukrainas varas iestādes bija apņēmības pilnas vēlēšanu procesu rīkot, kā plānots. To vienā no Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas pasākumiem pauda arī Ukrainas delegācijas vadītāja Marija Mezenceva. Viņa gan precizēja, ka vēlēšanas notiks pēc uzvaras un kara stāvokļa beigām. Ukrainas varas iestādēs valdīja liels optimisms par vasarā gaidāmo pretuzbrukumu un tā sekmīgu iznākumu jau līdz gada beigām.

Nedaudz vēlāk Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas priekšsēdētājs Tinijs Kokss intervijā ukraiņu žurnālistiem sacīja, ka ir nepieciešams sarīkot godīgas un brīvas vēlēšanas pat kara stāvokļa laikā, jo to prasa Eiropas Padomes harta. «Pret Ukrainu netiks izvirzītas nekādas pretenzijas, ja vēlēšanas nebūs perfektas. Bet, ja tās nerīkosit, visiem radīsies jautājumi,» sacīja Kokss.

Vēl vienu «modinātājzvanu» sāka skandināt kāds cits svarīgs Ukrainas draugs — ASV. Republikāņu senators Lindsijs Greiems, augustā ieradies Kijivā, paziņoja, ka vēlēšanām būtu jānotiek pat pilna mēroga iebrukuma apstākļos. Viņaprāt, vēlēšanu procesam būtu jākļūst par jaunu soli demokrātijas stiprināšanā, vienlaikus demonstrējot, vai valstī ir notikušas pozitīvas pārmaiņas korupcijas apkarošanā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu