Bez cukura, bet ar līdzjūtību • IR.lv

Bez cukura, bet ar līdzjūtību

Katrīna Ošleja

Ziemassvētki ir laiks, kad pateikt paldies citiem un arī sev. Diemžēl, pat ja šie vārdi ir teikti ar labu nodomu, nereti tie izskan kā tukši komplimenti. Kā pateikt jēgpilnu paldies gan mājās, gan darbā, lai tas paveiktu to labo darbu, ko esam iecerējuši?

Kad gribam izteikt kādu kritisku piezīmi, parasti sagatavojamies: savācam pierādījumus, faktus, paredzam sekas, kādas tā radīs, un ieteicamo nākotnes rīcību. Dažreiz to visu pat uzrakstām uz papīra, ar kādu pārrunājam vēlmē kaut ko vēl pieslīpēt, lai panāktu vēlamo efektu. Ieguldām laiku un enerģiju. 

Savukārt, kad izsakām pozitīvu atgriezenisko saiti, aizmirstam par gatavošanos, faktiem, piemēriem un uzvedības radītajām labajām sekām. Sarunā paliek tikai tukšs «malacis!», «tā turpināt!», «paldies par darbu!». Kad izsakām kritiku, mēs gribam, lai kolēģis, mūsu dzīvesdraugs vai bērns kaut ko izmaina savā uzvedībā, kaut ko iemācās un attīstās caur šo vēstījumu. Savukārt, nododot pateicību ar tukšiem komplimentiem, mēs neizmantojam iespēju akcentēt konkrēto uzvedību, kuru ir vērts saglabāt vai pat pastiprināt pozitīvo pieredzi, no kuras arī var mācīties. 

Bet ja nu šogad savas komandas svētku sanākšanā jūs pamēģinātu kaut ko izdarīt citādi nekā parasti? Atvēlētu kādu laiku pirms tam, lai sarakstītu uz lapas tos labos darbus, ko katrs paveicis: konkrētu rīcību, faktus, situācijas kā pierādījumu labajam citos. Turklāt pierakstītu klāt katram labajam darbam, kādas pozitīvas sekas tas radījis uzņēmumam, klientiem vai kolēģiem. 

Iedomājieties, cik vērtīga dāvana varētu būt šāda pateicība. Tas būtu vēstījums par to, kāda rīcība mūsu komandā ir vērtība. Arī pozitīva atgriezeniskā saite var būt kvalitatīva un attīstoša. Līdzīgi varam pateikties katram mājiniekam un draugam. Do­māju, ka daudzi no tā pieredzēs prieka asaras un iedrošinājumu. Katrs sajutīs, ka esat par viņu domājis un ieguldījies. Iespējams, tāda svētku tradīcija var pāraugt ikdienas praksē un aplipināt arī citus ar šo ieradumu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu