Augšup pa spirāli • IR.lv

Augšup pa spirāli

SpirulinaNord līdzdibinātājas Kristīne Veģere un Agnese Stunda-Zujeva uzņēmuma pašreizējā ražotnē, no kuras tas drīzumā pārcelsies uz krietni lielākām telpām. Foto — Kristīne Madjare
Marija Leskavniece

Jau trešo reizi notikusi Baltijas Ilgtspējas balvas pasniegšanas ceremonija. Šā gada fokusā — neatliekamas klimata problēmas un sociālās iniciatīvas

Ilgtspēja pēdējos gados ir tik bieži lietots vārds, ka aiz pierastās skaņas mēdz aizmirsties būtība — apsteigt laiku un ļaut mums visiem kopīgi uz Zemes vēl ilgi spēt dzīvot pilnvērtīgi. Biznesam tajā ir instrumentāla loma, dodot labām idejām jaudu un dzīvotspēju. «Mani pārsteidz ne tikai Baltijas Ilgtspējas balvas finālistu pārdrošība, bet arī atjautība problēmu risināšanā, ko tie spēj piedāvāt. Runa nav tikai par «būšanu zaļākiem» formālā nozīmē, drīzāk — būtiskām izmaiņām industrijās, ražošanā un ekonomikā. Pārdomājot mūsu attiecības ar planētu kopumā,» saka Kristaps Cīrulis, Baltijas Ilgtspējas balvas pārstāvis.

Lai izvērtētu pieteiktās iniciatīvas sešās kategorijās, šogad uzaicināta starptautiska žūrija 50 cilvēku sastāvā. «Metodika, pēc kuras strādājām, veidota tā, lai varētu aptvert visu ilgtspējas spektru — no ietekmes uz vidi līdz sociālām inovācijām, domājot arī par ideju ekonomisko dzīvotspēju un transformācijas potenciālu,» stāsta Cīrulis. Proti, ņemts vērā ne tikai konkrētās iniciatīvas pašreizējais mērogs, bet arī tās iespēja radīt plašāku kustību un līdz ar to nozīmīgākas pārmaiņas.

«Šīs balvas pasniegšana ir kas vairāk par vienkāršām svinībām. Tā drīzāk ir atklāts aicinājums rīkoties, paraugdemonstrējums tam, kas kļūst iespējams, ja drosmīgas idejas sastopas ar ekonomiski pamatotu, pragmatisku realizāciju,» uzskata Baltijas Ilgtspējas balvas pārstāvis.

No 18 balvai izvirzītajiem finālistiem pieci ir Latvijas uzņēmumi. Ir Nauda apciemoja divus no tiem, lai noskaidrotu, kā viņi iecerējuši mainīt pasauli, kurā visi kopā sadzīvojam.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu