Žurnāls: Kā apturēt lieko svaru bērniem un vai nākotnē mazināsies dzīvildze? • IR.lv

Žurnāls: Kā apturēt lieko svaru bērniem un vai nākotnē mazināsies dzīvildze?

Katram desmitajam bērnam Latvijā ir aptaukošanās, kas nopietni apdraud veselību. Kā laikus pamanīt un apturēt liekā svara rašanos? Rozā brilles jānoņem gan vecākiem, gan ģimenes ārstiem, žurnālam Ir atzīst speciālisti, kas ikdienā sastopas ar smagajām sekām.

Situācija pasliktinās Eiropā, rāda pērn publiskotais Pasaules Veselības organizācijas jaunākais pētījums, kura dati ievākti 33 valstīs. Izrādās, 29% bērnu vecumā no sešiem līdz deviņiem gadiem ir liekais svars. Turklāt augot šī problēma tikai saasinās.

Latvijā jaunākie mērījumi veikti pirms pandēmijas un publicēti 2019. gadā. Tur atklājās, ka 7—9 gadus vecu bērnu vidū 23% ir liekais svars, tajā skaitā 10% — jau aptaukošanās.

Septiņgadīgu zēnu vidū maksimālais svars, ko atklāja SPKC pētījums, bija gandrīz 65 kilogrami. Meitenēm — 51. Taču vēlāk situācija mainās, priekšplānā sāk izvirzīties meitenes. Starp deviņgadniekiem maksimālais svars zēniem sasniedza 72 kilogramus, bet meitenēm pat 85. «Samazinās pirmklasnieku īpatsvars ar normālu ķermeņa masas indeksu,» secināts pētījumā.

Vēl satraucošāki dati ir OECD ziņojumā, kurā prognozēts, ka turpmākajos 30 gados Latvijā liekā svara dēļ dzīvildze samazināsies par 3,5 gadiem. «Tas nozīmē, ka, ja nekas nemainīsies, mūsu bērni dzīvos gandrīz par četriem gadiem mazāk nekā tad, ja viņiem būtu normāls svars,» žurnālam saka endokrinoloģe Jurgita Gailite. 

Lasiet vairāk žurnālā Ir šeit.

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu