Spēle bez rezultāta • IR.lv

Spēle bez rezultāta

Nepārtraukti meklēt kļūdas, lai tikai vainīgs izrādītos otrs, nevis pats — tādu taktiku Velvei pārmet Stradiņos. Ilustrācija — Māris Diņģelis/DALL·E
Ilze Šķietniece

Būvkompānija Velve, pār kuru krīt korupcijā apsūdzētā Māra Martinsona ēna, nespēj laikā uzbūvēt Stradiņa slimnīcas jauno korpusu. Projektam atvēlētos ES fondu miljonus nāksies pārdalīt citiem, bet jaunā slimnīcas vadība grib līdz Ziemassvētkiem vismaz uzlikt jumtu

Astoņos no rīta ceļu uz Stradiņa slimnīcu aizšķērso lielizmēra mašīnas ar smilšu kravām, kas mēģina iegrozīties pagalmā. Satiksme ir ļoti intensīva. Mediķi brauc uz darbu, pacienti ierodas uz vizītēm. Esmu neapmierināts, neslēpj ārsts Kārlis Rācenis — viņš nesaprot, kādēļ šādus darbus nevar plānot citā laikā.

Visticamāk, šīs un citas neērtības mediķiem un pacientiem būs jāpacieš vēl vismaz pusgadu. Stradiņa slimnīcas A korpusa otrās kārtas būvniecība patlaban pamatīgi atpaliek no grafika. Sākotnējais piecstāvu būves nodošanas termiņš bija martā. Tad pakāpeniski pārbīdīts uz decembra beigām, bet tagad ir skaidrs, ka vajadzēs vēl vismaz vienu pagarinājumu. 

Nesen atlaistie slimnīcas valdes un padomes locekļi vainu liek uz būvnieku, bet tas pārmetumus raida projekta vadītāju un izstrādātāju virzienā. Tā sarunas starp pasūtītāju un ģenerāluzņēmēju Velve par raitāku virzību bija nonākušas strupceļā. Tika identificēts risks laikā neinvestēt 70 miljonus eiro, ko projekta īstenošanai atvēlējis Eiropas Reģionālās attīstības fonds, valsts un pati slimnīca. 

Kopējais būvniecībai un iekārtām paredzētais finansējums sasniedz 156 miljonus — šis ir patlaban lielākais būvniecības projekts veselības nozarē. Līdz šim izmaksāts ap 33 miljoniem.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu