Kinojaunumi • IR.lv

Kinojaunumi

Kristīne Simsone

oooo Zilā Džīna / Blue Jean. Viena no labākajām aizvadītā gada kinodebijām — britu režisore Džordžija Ouklija ir izveidojusi intīmu, nervus kutinošu sociālo drāmu par Mārgaretas Tečeres laikā (1988. gadā) pieņemto likumu, kas dažādos veidos ierobežo homoseksuālu cilvēku tiesības, piemēram, strādāt izglītības jomā. Filmas varone Džīna ir introverta sporta skolotāja, kas darbā rūpīgi slēpj savu seksualitāti, taču negaidīti pavērsieni, pieņemtie likumi un sabiedriskais klimats ievieš neatgriezeniskas pārmaiņas viņas dzīvē. Aktrise Rozija Makjūena Džīnas lomā ir filmas spēka punkts — viņas harisma un jūtīgums piekaļ skatītāja acis ekrānam līdz pat beigu titriem. Kino no 17. novembra.


oooo
Kronis / The Crown. Visam kādreiz pienāk beigas — arī populārais seriāls Kronis, kurā atainota varas dinamika un personiskās attiecības Lielbritānijas karaļnamā, sāk savu sesto un beidzamo sezonu. Šoreiz seriāla epizodes pievēršas nesenākai vēsturei, 20. gadsimta 90. gadiem, un galvenokārt seko Velsas princesei Diānai, viņas attiecībām ar ēģiptiešu miljardiera dēlu Dodi al Fajedu. Stāsta premisa joprojām nemainīga: Vindzoru pārvaldītais karaļnams, tajā valdošās tradīcijas ir žņaudzošs ietvars jebkurām personiskajām ambīcijām vai attiecībām, kuras ir kaut nedaudz pretstatā ar monarhijas institūciju. Diānas lomu aktrise Elizabete Dembicka ir precīzi apguvusi un izkopusi Velsas princeses ķermeņa plastiku, lomā demonstrējot satriecošu līdzību reālajam prototipam. Šonedēļ Netflix repertuārā nonāk pirmās četras seriāla epizodes, pārējās sešas — no 14. decembra. Vērtējums dots par pirmajām četrām sērijām, ko esmu redzējusi. Netflix no 16. novembra.


ooooo
Melnās pirts māsība / Savvusanna sõsarad. Igauņu režisores Annas Hintas dokumentālā filma par pirti kā atklāšanās un intimitātes vietu ir viens no labākajiem šāgada kinodarbiem. Ja dokumentālo kino vērtējam pēc tā, cik lielu uzticību režisors ir spējis iemantot no savas filmas varoņiem, tad Melnās pirts māsība to izpilda ar izcilību. Taču «sāls» nav tikai atkailinātajos ķermeņos, bet gan sarunās, kas atklāj dažādas detaļas par runātāju dzīvi. Režisores darbs vērtējams arī plašāk, kā kultūrvēsturiska liecība par pirti kā vitāli svarīgu vietu ziemeļnieku kultūrā. Anna Hinta, starp citu, studējusi gan igauņu literatūru, gan folkloru. Kino no 19. novembra.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu