Ticot uzvarai.* Frontes runcis • IR.lv

Ticot uzvarai.* Frontes runcis

Oleksandrs Ļašuks un Šaiba īpaši darinātās višivankās. Foto no personīgā arhīva
Darina Rogačuka, speciāli Ir

Kā kaķis Šaiba savāca trīs miljonus Ukrainas armijas vajadzībām un turpina iedvesmot gan karavīrus, gan civiliedzīvotājus

Karavīrs Oleksandrs Ļašuks un viņa kaķis Šaiba ir sociālo tīklu zvaigznes. Viņu videoklipus un fotogrāfijas regulāri apskata miljoniem TikTok un Instagram lietotāju. Turklāt šī popularitāte palīdz vākt ziedojumus Ukrainas armijai. Var teikt, ka tieši ar Šaibas palīdzību armijnieki tikuši pie septiņām jaunām automašīnām, pretdronu ieroča, termokameras un cita svarīga aprīkojuma. Ar sociālajos tīklos izsludinātu ziedojumu vākšanu līdz šim izdevies savākt trīs miljonus hrivņu (gandrīz 74 tūkstoši eiro). Turklāt 26 gadus vecais Oleksandrs un Šaiba sagādā pozitīvas emocijas dienesta brāļiem, kaut arī jaunais vīrietis ar savu kaķi ikdienu vada pie sarežģītās frontes valsts dienvidos. 

Oleksandrs ir dzimis Odesā. Beidzis mākslas skolu, nodarbojies ar futbolu, pēc tam iestājies Odesas Valsts jūrniecības akadēmijā, lai studētu kuģniecību. Tomēr studiju laikā puisis saprata, ka perspektīva kļūt par kapteini un pelnīt 10—15 tūkstošus dolāru mēnesī viņam tomēr nav pa prātam, tāpēc pameta akadēmiju un ķērās pie radošākām nodarbēm.

Pirms Krievijas pilna mēroga iebrukuma Oleksandrs strādāja par fotogrāfu un paralēli veidoja savu apģērbu zīmolu. Tieši 2022. gadā viņš bija plānojis sākt lielu dizaina projektu, taču tā vietā jau 27. februārī iestājās rindā pie militārās rekrutēšanas centra. «Es naivi biju domājis, ka kara nebūs. Ka Putinam un Krievijai no tā vienkārši nebūs nekāda labuma. Taču es pārvērtēju krievu intelektuālās spējas. Tajās dienās man bija jāizdara ļoti nopietna izvēle par savām ambīcijām un dzīves mērķiem. Es no tām atteicos un devos karot. Jo sapratu, ka mana sirdsapziņa man neļauj stāvēt malā.»

Oleksandra līdzgaitnieki frontē lielākoties ir tādi paši brīvprātīgie kā viņš. Visu kara laiku viņš dienē galvenokārt Ukrainas dienvidos, taču drošības apsvērumu dēļ neatklāj savu specialitāti un precīzu atrašanās vietu. 

Pirms gada karavīrs satikās ar savu «dvīņubrāli» Šaibu. Viņš bija viens no diviem kaķēniem, kuri bija atstāti kastē pie kāda ciema veikala. Dzīvnieciņi bija izvārguši, izsalkuši un nosaluši. Pēc kaķēnu pabarošanas karavīri smējās, ka minku puikas seja ir kļuvusi apmierināti apaļa kā hokeja ripa, tāpēc nolēma dod tiešu šādu vārdu.

Oleksandrs paņēma kaķēnu savā aprūpē un mazo pūkaini sāka izrādīt savā TikTok kontā. Pēc kāda laika uzmeistaroja simbolisku namiņu, ko nosauca par militāro kontrolpunktu kaķiem. Šis videoklips kļuva ārkārtīgi populārs — skatījumu daudzums sasniedza 22,5 miljonus. Bet par īstu slavenību Šaiba kļuva, kad Oleksandrs sāka izgatavot īpašu ekipējumu savam mīlulim. Tagad Šaibai ir jau vairākas armijas formas, tajā skaitā tradicionālā ukraiņu višivanka jeb ornamentiem izšūts krekls.

Sākumā runcis esot juties neveikli dažādās drēbēs, tomēr ātri pieradis. Taču kopumā, Oleksandra vārdiem runājot, Šaiba esot pofigists. «Man šķiet, ka viņš pat neapzinās, ka ir tik ļoti populārs — viņš vienkārši dzīvo un skraida apkārt. Mēs dzīvojam karalauka apstākļos, nesen viņš noķēra 11 peles un vienu fazānu. Viņš ir īsts mednieks. Tātad viņš nav tikai mīļumiņš, kādu var redzēt TikTok un Instagram bildēs. Viņš man tik tiešām ir īsts mednieks.»

Nesen simtiem tūkstošu Šaibas regulāro sekotāju dabūja panervozēt. Kaķis uz trim nedēļām pazuda no savām pozīcijām — aizskrēja pakaļ kādam citam kaķim un neatgriezās. Oleksandrs viņu meklēja katru dienu, izlīmēja sludinājumus, lūdza palīdzību sociālajos tīklos. Karavīrs vainoja arī sevi, jo pazušanas brīdī kaķim nebija pievienota GPS izsekošanas ierīce. Par laimi, Šaiba atradās — izrādījās, viņš bija atradis citu karavīru sabiedrību. Oleksandrs tagad pasmejas, ka viņa «dvīņubrālis» bija devies kaķu atvaļinājumā vai varbūt pat izlūkošanas misijā.

Mūsu sarunā Oleksandrs negrib daudz stāstīt par to, kas notiek valsts dienvidos. Norāda, ka pašu svarīgāko var izlasīt ziņās. Brīvajos brīžos viņš turpina nodarbināt prātu ar radošām idejām. Esot kārtīgi izplānojis, ka pēc kara veidos jaunu unisex apģērbu zīmolu. Varbūt pat aksesuārus mīļdzīvniekiem. Paralēli tam viņš plāno jaunu ziedojumu vākšanas kampaņu armijas vajadzībām. Tās oficiālā seja, protams, būs Šaiba. Lai drīzāk pienāktu tā diena, kad no kara vairs necietīs ne cilvēki, ne dzīvnieki.

* Rakstu sērija Ticot uzvarai pieejama brīvpieejā, pateicoties AS Latvijas Finieris atbalstam. #KopāParUkrainu

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu