Rudens vīrusi un bērni – vai ir kāds burvju līdzeklis? • IR.lv

Rudens vīrusi un bērni – vai ir kāds burvju līdzeklis?

Ilustratīvs attēls no Pixabay.com
Katrīna Selecka, Linda Libeka

Līdz ar rudens sezonas sākšanos ikdienā biežāk parādās dažādi vīrusi un saslimšanas. Ja saslimst mazi bērni, tas nereti ir divtik grūti – papildus tam, ka bērns slikti jūtas, viņš var pārdzīvot arī, ka nākas palikt mājās un nav iespējams tikties ar draugiem. Reizēm situāciju pavada arī neziņa, kā rīkoties. Vai rudens vīrusi un bērnu slimošana ir ierasta lieta, par ko nav jāraizējas, vai arī tomēr signāls, ka ir jāpievērš pastiprināta uzmanība bērna uzturam, piemērotam apģērbam un citām lietām? Ko ņemt vērā, lai rudenī mazinātu saslimšanas riskus? Kā zināt, vai slimošana ir beigusies un ir droši atgriezties pirmskolā un tikties ar citiem bērniem?

Iepazīst pasauli, aptaustot ar rokām

Pirmsskolas vecumā bērni aktīvi izpēta pasauli, bieži vien viss, kas nonāk viņu rokās, vēlāk tiek ielikts arī mutē. Laikā, kad bērnu imūnsistēma ir vēl attīstības stadijā, ir lielāka iespēja inficēties ar dažādām slimībām, it īpaši, pavadot laiku kopā ar citiem bērniem. Pirmsskolas vecuma bērniem būtiska ikdienas sastāvdaļa ir fizisks kontakts ar citiem bērniem, kas izpaužas, piemēram, kā samīļošanās, sadošanās rokās un apskāvieni. Tas veido jaunas draudzības un palīdz socializēties, bet vienlaikus tā ir iespēja arī vīrusiem.

Vīrusi ir dažādi, arī bērnu imunitātes slieksnis var atšķirties, tāpēc nav vienas formulas, pēc kuras noteikt, vai uz pirmsskolu var doties ar nelielām iesnām un kurā brīdī bērna saslimšana vairs nav lipīga citiem. Nereti ir situācijas, kad bērns jau ir kāda vīrusa nēsātājs, bet saslimšanas simptomi vēl nemaz nav parādījušies, tāpēc pats svarīgākais ir būt saprotošiem un iecietīgiem. Rudens vīrusi dažiem bērniem var izpausties kā pāris dienas ar iesnām, bet citiem – kā nedēļa gultā ar paaugstinātu temperatūru. Ieteicams konsultēties ar ārstu un tikai tad izlemt, kad drīkst atgriezties pirmsskolā. Ja bērnam parādās iesnas, labāk, lai viņš pāris dienas pavada mājās, jo vīrusi ir vislipīgākie ir tieši pirmajās dienās. Ja mēs, pieaugušie, mēdzam grēkot un turpinām iet uz darbu pat, ja jūtamies slikti, tas nenozīmē, ka tāpat jādara arī bērniem. Turklāt atcerēsimies, cik slikti jūtamies, kad esam saaukstējušies, ir iesnas, aizlikts deguns un asaro acis. Bērniem šīs nepatīkamās sajūtas izpaužas vēl spilgtāk.

Bērnu slimošana – izaicinājums vecākiem

Bērnu slimošanu pavada arī izaicinājums vecākiem, kas saistās ar ikdienas plānu maiņu, ja darbs nav tik elastīgs un nav iespējas strādāt no mājām. Arī strādāšana no mājām ar mazu, saslimušu bērnu var būt sarežģīta. Te nav viena scenārija visiem gadījumiem, tomēr pats svarīgākais, uztvert situāciju pēc iespējas mierīgāk. Nereti, kad bērns sāk pirmsskolas gaitas, vecākiem šķiet, ka uzreiz varēs ar pilnu jaudu atgriezties pie darba, bet tad atnāk rudens ar vīrusiem un vieš savas korekcijas.

Kad bērni slimo, nereti var šķist, ka slimošana ir nebeidzama un mājās tiek pavadīts vairāk laika nekā pirmsskolā. Patiesībā viena gada laikā bērns var slimot pat katru mēnesi, ar nosacījumu, ka tās ir vīrusu saslimšanas, ne bakteriālās infekcijas. Un tas ir normāli, jo šādi veidojas imunitāte. Izaicinošākais nereti ir tieši pirmais rudens, kad sāktas pirmsskolas vai skolas gaitas, jo ierastās vides maiņu nereti pavada arī stress, kas ikvienu padara uzņēmīgāku pret vīrusiem. Ar laiku saslimšanas gadījumu biežums samazinās.

Izglītot un skaidrot mītus

Vecākiem jārēķinās ar to, ka bērns var saslimt, taču labā ziņa – jautājumos par vīrusu saslimšanām ir iespēja apmeklēt kursus un seminārus, lai iegūtu plašākas zināšanas un atbildes nebūtu jāmeklē interneta dzīlēs. Prieks, ka ir pirmsskolas, kas rūpējas ne tikai par bērniem, bet arī par vecākiem, organizējot vecākiem iespējas uzdot jautājumus un saņemt atbildes. Pirmskolā CreaKids tikāmies ar vecākiem un runājām par bērnu slimošanu, kā rīkoties dažādās situācijās, kā mazināt riskus u.tml. Sarunās ar vecākiem mēdz izkristalizēties arī dažādi mīti, kurus nepieciešams kliedēt, piemēram, ka ausu sāpju gadījumos nepieciešams izmantot augus.

Runājot, kā samazināt riskus saslimt ar dažādiem rudens vīrusiem, jāsaka, ka recepte ir vienkārša – pastaigas svaigā gaisā, vēdinātas telpas, fiziskas aktivitātes, pilnvērtīgs miegs un sabalansēts uzturs. Nevajadzētu aizmirst arī par roku mazgāšanu. Ja ir vēlme papildus lietot kādus vitamīnus, ieteicams D vitamīns, jo ikdienā saulītes ir tik daudz, cik ir. Kopumā jāuzsver, ka ir zinātniski pierādīts – ja bērns uzturā lieto dārzeņus, gaļu, zivis u.c. uzturvielas sabalansētā apjomā, tad papildus uztura bagātinātāji vai vitamīni nav nepieciešami. Ja bērnam ļoti negaršo zivis un tās uzturā netiek lietotas vispār vai ļoti maz, ieteicams lietot zivju eļļu. Noslēgumā jāpiemin, ka vienlīdz svarīgs elements cīņā ar saslimšanām ir prieks un pozitīvas emocijas – gan bērniem, gan vecākiem.

 

Autores ir pediatru privātprakses Rabarbers dibinātājas un īpašnieces

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu