Radīt veicinošu vidi • IR.lv

Radīt veicinošu vidi

Rita un Kārlis Lauderi, SIA Lauder Architects īpašnieki. Foto — Edmunds Brencis
Mārtiņš Galenieks, speciāli Ir

Kārļa un Ritas Lauderu arhitektu birojs ar apskaužamu regularitāti uzvar projektu konkursos, taču patiess gandarījums no tā gūstams tikai pēc gadiem, redzot pašu radīto ēku uzbūvētu dzīvē, viņi saka

Arhitektu biroja Lauder Architects vadītāji Kārlis un Rita Lauderi savos 35 gados, pēc profesijas standartiem, vēl būtu uzskatāmi par jauniem. Taču viņi jau ir uzkrājuši visai ievērojamu pieredzi. Pēc viņu projektiem Igaunijā uzceltas divas skolas. Viņi regulāri uzvar dažādos projektu konkursos un izstrādā atzinīgi novērtētu interjera dizainu. Tas viss atspoguļojas arī uzņēmuma finanšu rādītājos.

«Es īsti nezinu, kā runāt par arhitektūru kā biznesu,» saka Kārlis, kad ierodos viņu birojā. «Mēs jau no studiju laika strādājam. Mums patīk šī vide. Patīk tas, ko darām. Tas ir dzīvesveids,» saka Rita, kad, izgājuši cauri istabai, kurā pie lieliem datora ekrāniem pieplakuši viņu darbinieki, apsēžamies uz sarunu sapulču telpā.

Sarunas laikā viņi bieži papildina viens otru. Viņi strādā kopā kopš iepazīšanās, studējot Rīgas Tehniskajā universitātē. Rita ir no Liepājas. Savulaik sākusi studēt ainavu arhitektūru, bet pēc gada sapratusi, ka vairāk interesē tieši arhitektūra. 

Savukārt Kārļa radošā darbība sākusies ar daudz mazāka mēroga objektiem. Viņa tēvs ir rotu meistars Guntis Lauders, un arī pats no astoņu gadu vecuma sācis izgatavot rotas. Savulaik gribējis mācīties Lietišķajos, bet tad viņu sākusi aizraut matemātika, tāpēc aizgājis uz Valsts 1. ģimnāziju, un tad izvēlējies arhitektūru, kas, iespējams, kā neviena cita profesija ļauj apvienot radošumu ar tehnisku domāšanu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu