Mūza un Kalpotāja • IR.lv

Mūza un Kalpotāja

2
Foto no Izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
Agnese Meiere

«Esmu ļoti pateicīgs…» reiz par savu sievu Lanu Paulu sacīja Maestro. «Kad man gāja ļoti slikti, viņa varēja pagriezt man muguru un aizbraukt prom. Bet viņa to neizdarīja.» Pagājušās nedēļas nogalē Lana devās mūžībā, muguru savam mīļotajam tā arī nekad nepagriezusi

Lai cik negribīgi, Maestro vienmēr piekrīt intervijām un, kaut arī mazliet burkšķot, dalās stāstos par sevi, savu dzīvi un uzskatiem. Ar Lanu bija citādi. Viņa vēlējās palikt malā, uzskatīja, ka liela izrunāšanās ir izrādīšanās. Sacīja, ka tas tāds amerikāņu stils. Lanas dabā bija pieticība, smalkjūtība un, jā, arī liela iejūtība. Viņas tuvākie draugi saka — Lana juta cilvēkus, situācijas un nekad nepārkāpa privātuma robežas.

Lana savā dzīvē sniegusi tikai dažas intervijas un arī tad stipri pierunāta, gandrīz vai piespiedu kārtā. Tāpēc stāstu par viņu nākas lasīt no vārdu, sajūtu un atmiņu druskām.

«Djetočka, podaj mņe vodičku»

Viena no pirmajām, kas Latvijā satika, iepazina un uzņēma Lanu, bija Raimonda Paula māsa Edīte Pauls-Vīgnere. Viņas jaunajā grāmatā Ak, sievietes, kas veltīta tieši Lanai, ir foto ar Paulu ģimenes māju Iļģuciemā. «Atceros dienu, kad šai mājiņā pirmo reizi pār slieksni pārkāpa Lana — eleganta un skaista, tikko ieradusies no Odesas,» atminas māksliniece. Pēc sveiciena viņas pirmie vārdi Edītei bijuši: «Djetočka, podaj mņe vodičku pomitj ruki.» Edīte smaida — abas dzimušas vienā gadā, bet «viņa mani nosauca par bērniņu».

Skaistā odesiete mūsu Maestro savulaik ieraudzīja Rīgas estrādes orķestra (REO) koncerttūres laikā savā pilsētā. Patiesībā zāles pustumsā vispirms sadzirdēja, tikai tad ieraudzīja. Un iemīlēja. Tik ļoti, lai no saulainās Odesas pārceltos uz svešu zemi, svešu pilsētu un pie svešiem cilvēkiem. Daudz vēsākiem. Un vismaz pašas izjūtās tā arī nekad nekļūstot par savējo. Lana uzskatīja — lai ko un kā viņa darītu, Latvijā vienmēr būs svešiniece. To nosakot mazas tautas pašsaglabāšanās instinkts.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu