Brīvs un ar ideāliem • IR.lv

Brīvs un ar ideāliem

19
Elmārs Seņkovs. Foto — Reinis Hofmanis
Anda Burve-Rozīte

Nacionālā teātra mākslinieciskais vadītājs Elmārs Seņkovs aiziešanu no darba nenožēlo. Viņš uzskata, ka punktu starptautiska mēroga iecerēm pielika Kultūras ministrijas brutālā attieksme

Nav bēdīgs. Drīzāk priecīgs, ka izdevies palikt pie saviem mākslas ideāliem un turpināt strādāt tā, kā uzskata par pareizu. Režisoru Elmāru Seņkovu intervēju dienu pēc tam, kad vairāku nedēļu neskaidrība, pārrunas un risinājuma meklējumi Nacionālo teātri beidzot noveda pie jaunās realitātes: teātra direktors Māris Vītols, kas tikko stājies amatā, palicis bez mākslinieciskās vadības, jo neizdevās vienoties par sadarbības turpināšanu ar līdzšinējo radošo līderi Elmāru Seņkovu un viņa trīs cilvēku komandu. Visi darbu teātrī pameta. Tiesa, šī sezona Seņkova vadībā jau ir saplānota, un skatītāji baudīs tieši šī režisora māksliniecisko redzējumu.

Intervijas sākumā, restorānā Neiburgs knibinoties ap mazu kūciņu, režisors pajoko, ka cukurs vajadzīgs. Enerģijai. Vasaras atvaļinājumu Seņkovs pavadīja nevis atpūšoties, bet publiski risinot dialogu ar Kultūras ministriju. Var redzēt, ka notikušais viņam sāpējis. Tomēr jaunā sezona palīdz: 14. septembrī skatītāji varēs vērtēt Seņkova jauniestudējumu Spēlēju, dancoju. Tas pašam un, iespējams, arī latviešu teātra kultūrpolitikai izrādījies pravietisks — tā uzskata režisors.

Kas pēdējās nedēļās noticis Nacionālajā teātrī?
Man bija paredzēts atvaļinājums, taču nācās tērēt daudz laika sarunām, kā tālāk strādāt teātrī. Bija iesaistīti daudzi cilvēki. Mans lēmums neturpināt darbu teātrī ir izsvērts: liku kopā plusus un mīnusus, analizēju. Ļoti nomācošs laiks. 

Negaidīti bija nevis tas, ka varētu mainīt direktoru, bet kā tas notika. Biju pārliecināts, ka Jānis Vimba ar savu vadītāja pieredzi un izvēlēto māksliniecisko kursu, uzņemot komandā mūs četrus (mākslinieku Reini Suhanovu, komponistu Edgaru Mākenu, horeogrāfi Elīnu Gediņu — red.), var turpināt darbu. Neredzēju problēmas. Ja Jānis paliktu amatā, mēs turpinātu iesākto. Mēs nestrādātu, ja uzskatītu, ka ir slikts direktors.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu