Māris Rungulis, tievs kā sprungulis • IR.lv

Māris Rungulis, tievs kā sprungulis

Kāpēc grāmatas nosaukums ir En den dīno šoko loko tīno? Tāpēc, ka īsto nosaukumu Buratīno nozaga orki, kas karo pret Ukrainu, paskaidro Māris Rungulis. Foto — Ieva Salmane
Agnese Meiere

Kā būtu, ja skolēni skolās un bērni pagalmos nevis blenztu viedtelefonos, bet sacenstos asprātībā, mētājoties ar skaitāmpantiem? Ņemot vērā pantu popularitāti paaudžu paaudzēs un to, ka nesen iznākusi rakstnieka Māra Runguļa grāmata, varbūt šī ķecerīgā doma nemaz nav tik utopiska

Suminot nozīmīgākos bērnu un jauniešu literatūras autorus un māksliniekus, Jāņa Baltvilka speciālbalva šogad piešķirta skaitāmpantu un ķircināmpantu krājuma En den dīno šoko loko tīno radošajai komandai: pantu vācējam un kārtotājam Mārim Rungulim, ilustratoram Reinim Pētersonam, komentāru autorei pētniecei Unai Smilgainei, dizaina autoram Artim Briedim, redaktorei Inesei Zanderei. Bet tas nebūtu noticis, ja Māris Rungulis savulaik nebūtu aizrāvies ar pantu vākšanu.

Ja neskaita bērnībā Liepājā aiz auss liktos un pagalmā izsauktos pantiņus, viņa aizraušanās sākās 80. gadu vidū. «Latviešu dzejnieki ik pa laikam tulkoja lietuviešu, vācu folkloru. Kopā uzstājoties, bija redzams, ka šie panti atdzīvina uzstāšanos — ritmiskums, refrēni iekustināja publiku,» atceras rakstnieks. Pašam piedaloties dzejas lasījumos, gadījās situācijas, kad klausītāji pie pēdējā lasījuma jau ir noguruši, nespēj koncentrēt uzmanību. 

Rungulim drīz vien rokā bija risinājums. «Lai iekustinātu karstā zālē nosēdējušos un pārgurušos bērnus un pieaugušos, izmantoju skaitāmpantus,» atceras rakstnieks. «Viens, divi, trīs, / Viens tāds īss, / Viens tāds pagarš — / Tas tas vagars. / Ņem to stibu, / Liec pa ribu — / Bēdz!» Oho — uzmanība atmodināta, un smaids sejā! Jo kurš gan nezina un nav skaitījis skaitāmpantus? Atsaucība vienmēr bija tik liela, ka pēc uzstāšanās rakstnieks lūdza vietējos ierakstīt novadam, pagastam vai ciematam raksturīgos pantus viņa brūnajā piezīmju grāmatā.

Nozagtais Buratīno

Kladīte gadu gaitā pildījās, un Rungulim kā žurnāla Zīlīte atbildīgajam sekretāram radās ideja skaitāmpantus un ķircināmpantus izdot grāmatā. «Veidoju to pēc principa, lai būtu interesanti. Lai būtu intriga, sižets, lai mainītos fonētika. Rezultātā kopā liku skaitāmpantus, mēles mežģus, ķircināmpantus,» atceras autors.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu