Dome bez galvas • IR.lv

Dome bez galvas

20
Zīmējums — Ernests Kļaviņš
Jana Altenberga

Kāpēc koalīcijas partneri Rīgas domē jau mēnesi nav spējuši vienoties par jaunu mēru?

Pagājusi jau puse no laika, kas Rīgas domei ar likumu atvēlēts jauna priekšsēdētāja ievēlēšanai, lai pašvaldība nenonāktu ārkārtas vēlēšanu riska zonā, taču partneru sarunas turpinās bez rezultāta. Ir rekonstruē politisko konfliktu un skaidro, kādi ir iespējamie koalīcijas scenāriji.

Pārmet viens otram

Lai gan publiski kašķi parādījās tikai jūnija sākumā, domnieki neslēpj, ka konflikts jau briedis ilgāk. Bezpartejiskais Mārtiņš Staķis, kas no mēra amata atkāpās 5. jūlijā, stāsta Ir, ka partneri jau marta beigās atklāti izrādījuši neapmierinātību, vēlējušies «vairāk parādīties komunikācijā» un rosinājuši, lai «katram vicemēram tiktu noteikta precīzāka atbildība un iespēja dot norādījumus pa tiešo kapitālsabiedrībām».

Par/Progresīvie frakcijas vadītājs Mārtiņš Kossovičs atminas, ka pārmaiņas sākušās jau pērnruden līdz ar domnieku ievēlēšanu Saeimā. «Atnāca jauni kolēģi, arī NA jauns līderis Edvards Ratnieks, kopš tā brīža sākās neveselīga attieksme koalīcijā.» Kossovičs norāda uz mēģinājumu dalīt kapitālsabiedrības: «kuras ir jūsu, kuras — mūsu». NA kolēģi pat ieteikuši izveidot jaunu izpilddirektora vietnieka amatu, «kur būtu kāda politiski pietuvināta persona», viņš stāsta. «Tās bija sarkanās lampiņas.»

Tikmēr koalīcijas partneri met akmeni mēra un lielākās frakcijas virzienā. Noliedzot, ka bijušas sarunas par kapitālsabiedrībām, vicemērs Vilnis Ķirsis (JV) norāda, ka neapmierināti un «greizsirdīgi» koalīcijā esot bijuši tieši Progresīvie. Koalīcijas darbs viņu tobrīd esot apmierinājis, tomēr «katram politiķim jālepojas ar saviem darbiem, nevis jādus uz citu lauriem».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu