Soli tuvāk NATO • IR.lv

Soli tuvāk NATO

Pauls Raudseps

Par spīti emociju uzplaiksnījumam, Viļņas samits Kijivai bija ļoti veiksmīgs

Viļņā sapulcējušies NATO valstu vadītāji pagājušās otrdienas rītā droši vien jutās diezgan labi. Turcija bija beidzot piekritusi Zviedrijas uzņemšanai aliansē. Izstrādāts 4000 lappušu garš aizsardzības plāns, kā atvairīt Krievijas uzbrukumu gan ziemeļos, gan austrumos, gan dienvidos. Atlika tikai izplatīt kopējo paziņojumu un sagaidīt Viļņā ierodamies Ukrainas prezidentu Zelenski, lai vienotos par turpmākiem soļiem cīņā pret Krievijas agresiju.

Taču viens Zelenska tvīts sašūpoja samitu. Otrdien ap pusdienas laiku ceļā uz Viļņu Ukrainas prezidents, kurš acīmredzot bija informēts par vēl nepubliskotā komunikē saturu, nikni paziņoja, ka «ir absurdi, ka nav noteikts laika rāmis ne ielūgumam, ne Ukrainas kļūšanai par dalībvalsti un ka vienlaikus tiek pievienoti nekonkrēti vārdi par «priekšnoteikumiem», kuri jāizpilda, lai Ukrainu pat uzaicinātu. Liekas, ka nav gatavības Ukrainu uzaicināt NATO vai padarīt to par alianses dalībvalsti. Tiek atstāts iespēju logs veikt darījumu par Ukrainas dalību NATO sarunās ar Krieviju».

Daži bija apjukuši, citi nikni. Gan ASV prezidenta nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans, gan Ukrainas prezidenta administrācijas vadītājs Andrijs Jermaks atlika todien plānotās uzstāšanās samitam līdztekus notiekošajā publiskajā forumā. Jau tajā pēcpusdienā no foruma dalībniekiem dzirdēju, ka dažas dalībvalstu delegācijas apspriež iespēju mīkstināt alianses deklarāciju. Tas nenotika, tomēr ukraiņi arī nesaņēma cerēto iestāšanās grafiku. Komunikē rakstīts, ka «Ukrainas nākotne ir NATO». Taču, kad tas notiks, nav pateikts. «Mēs varēsim uzaicināt Ukrainu pievienoties aliansei, kad sabiedrotie par to vienosies un tiks izpildīti priekšnoteikumi,» paziņoja NATO valstu līderi.

Tomēr jau nākamajā dienā atceļā uz Kijivu Zelenskis tviterī ievietoja īsu videouzrunu, kuras noskaņojums bija pilnīgi pretējs iepriekšējā dienā rakstītajam. «Mēs atgriežamies mājās ar labu rezultātu mūsu valstij,» viņš teica.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu