Igaunijas Vīna ceļš • IR.lv

Igaunijas Vīna ceļš

Raidieraksta Ielej! līdzautors Martins Hansons ciemos pie vīndara Pekes Eloranta Muhu salā. Foto – Vala väljat!
Keiu Virro, igauņu žurnāliste, speciāli Ir

Igaunija, tāpat kā Latvija, nav tipiska vīna ražotāju valsts. Tomēr šī tradīcija kļūst arvien spēcīgāka — pierādījums tam ir Igaunijas Vīna ceļš pa 20 dažādām vīna darītavām, kuras uzņem arī tūristus

Atšķirībā no Latvijas Igaunijai nav izdevies iegūt pasaulē labākā someljē titulu, kādu šā gada sākumā Starptautiskās vīnziņu asociācijas konkursā saņēma Raimonds Tomsons. Taču igauņi prot darīt vīnu. Vīna ceļa mājaslapā tiek solīts, ka atpūtniekiem iespējams ne tikai nobaudīt šo dzērienu, bet arī apskatīt muižas un lauku saimniecības, pat apmeklēt vīna spa.

Kopā ar kolēģiem no raidieraksta Ielej! (Vala väljat!) līdz šim esmu apceļojusi pusi no Vīna ceļa galvenajām pieturvietām un tagad uzdrošinos aicināt ciemos arī kaimiņus.

Ideja par savas valsts Vīna ceļu radās Gregoram Alakulim, kas kopā ar māti izveidoja vīna saimniecību Valgejõe Veinivilla, mazliet uz austrumiem no Tallinas. Pēc 2017. gada ceļojuma pa slaveno Napas ieleju Kalifornijā Gregors, kas studējis atpūtas menedžmentu, aizdomājās, ka līdzīgu maršrutu vajadzētu iedibināt arī dzimtenē.

«Atgriezos no ASV un izveidoju slepenu grupu sociālajā tīklā Facebook, kurā uzaicināju tos vīnziņus, kuri, manuprāt, varētu būt piederīgi Vīna ceļa dalībniekiem,» atceras Gregors. Tā tapa kopēja tīmekļa vieta un reklāmas materiāli.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu