Kontrolē, koriģē, konsolidē • IR.lv

Kontrolē, koriģē, konsolidē

Foto — Shutterstock
Gunita Nagle

Vai jaunizveidotās augstskolu padomes savā pirmajā darba gadā attaisnojušas uz tām liktās cerības? Jo izskan sūdzības par vēl lielāku birokrātiju, bet vienlaikus ir pasteidzināti daudzi svarīgi lēmumi augstskolu reorganizācijai

Komisariāts — ar šādu vārdu Latvijas Universitātes (LU) rektors Indriķis Muižnieks raksturo savu attieksmi pret augstskolu padomēm. Precīzāk — attieksmi, kāda tā bija pirms gada, diviem. Padomju okupācijas gados ar šo vārdu bieži saprata politiski represīvu organizāciju. 

Un neba Muižnieks viens domāja, ka padomes būs kaut kas līdzīgs politbirojam. «Valsts augstskolās tiks izveidotas operatīvās darbības un kontroles institūcijas,» brīdināja Rūta Muktupāvela, kas vada Rektoru padomi — konsultatīvu institūciju, kurā ietilpst visu valsts akreditēto augstskolu rektori. Akadēmiskajās aprindās dominēja bažas, ka pēc Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) ierosinājuma veidotās augstskolu padomes, tāpat kā savulaik valstij piederošo uzņēmumu padomes, būs politiski kontrolējamas.

Izvērtējot augstskolu padomju darbību aizvadītajos mēnešos, neviens vairs nav tik skarbs. Padomēs strādā augsta līmeņa vadītāji, pieredzējuši zinātnieki, finanšu eksperti, kuri lielākoties ir mācējuši saprasties ar augstskolu vadītājiem. LU padome un Senāts strādā rokrokā. Tomēr Liepājas Universitātes (LiepU) padome pieņēmusi lēmumu par LiepU konsolidāciju ar Rīgas Tehnisko universitāti (RTU), lai gan pēc būtības augstskolas darbinieki to neatbalstīja. 

Kāpēc veidoja padomes?

Līdz pat pagājušajam gadam Latvija bija viena no nedaudzajām ES valstīm, kur augstskolās nebija padomju. Lai gan augstskolas ar Rektoru padomi priekšgalā iestājās pret izstrādāto koncepciju padomju izveidei, pirms diviem gadiem Saeima pieņēma grozījumus Augstskolu likumā, un saskaņā ar tiem valsts dibinātajās augstskolās (pašlaik to ir 14) padome ir augstākā lēmējinstitūcija, kas atbildīga par ilgtspējīgu attīstību, stratēģisko un finanšu uzraudzību. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu