Komisijas gausums mums maksās dārgi! • IR.lv

Komisijas gausums mums maksās dārgi!

Ilustratīvs attēls
Māris Niklass

Augs visiem, bet vissāpīgāk – daļai privātmāju. Tā 20. jūnija Saeimas Vides, klimata un enerģētikas apakškomisijas sēdē sacīja Sadales tīklu (ST) valdes locekle Kristīne Sarkane par elektroenerģijas piegādes tarifiem, kuri stāsies spēkā šāgada 1.jūlijā.

Tautas priekšstāvji apmēram pusstundu ilgajā ziņojumā tika mierināti, ka 576 tūkstošiem patērētāju, kuriem ir vienas fāzes pieslēgums ar 100 kW vidējo patēriņu mēnesī, rēķins pieaugšot par nieka 5 – 7 eiro. Jā, valdes locekļiem, kuriem alga ir padsmit tūktošu liela, tas liekas nieks. Tādās pašās domās bija Klimata un enerģētikas ministrijas parlamentārais sekretārs Kārlis Šadurskis (JV). Viņš pat savā retorikā aizrunājās, ka maznodrošinātajiem no šā tarifu pieauguma būšot pat 3 eiro ieguvums, jo kompensācijā saņemšot 10 eiro mēnesī. Šādi spriedumi matemātikas ziņātņu doktoram godu nedara. Uz komisijas priekšsētāja deputāta Andra Kulberga (AS) jautājumu, no cik liela esošā pieslēguma maksas tad šie pieci līdz septiņi eiro pieaugs, Sarkanes kundze uzreiz nespēja atbildēt.

Ieskatījos Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) mājaslapā. Vēl jūnijā mums par vienas fāzes pieslēgumu, neatkarīgi no jaudas, bija jāmaksā 1,24 eiro mēnesī plus PVN.

No jūlija sāksies jampadracis. Vienas fāzes pieslēgumam, jo lielāku strāvas stiprumu izmantosiet, jo sadārdzinājums būs lielāks. Tā 16 A pieslēgumam tas palēksies uz 6,08 eiro, bet 40 A pieslēgumam uz 15,20 eiro.  Sadārdzinājums sasniegs 116%.

Savulaik raidierakstā SPRK izpildirektoram Miķelsona kungam uzdevu jautājumu – vai tad operatoram vairāk darba, ja patērētājam pievada stiprāku strāvu? No atbildētāja sekoja vairāku skaitļu pieminēšana, bet loģiku nevarēju izlobīt. Man kā pretarguments kalpoja jautājums. Kālab trīs fāzu pieslēgumā neatkarīgi no strāvas stipruma – vai tie būtu 16 A vai 40 A – tarifa pieaugums 360%?

Sarkanes kundze gan neaizmirsa paslavēt savu pārvaldīto uzņēmumu. Proti, viņi strādājošo skaitu esot samazinājuši par trešdaļu, t.i., par 900 cilvēkiem. Esot atbrīvojušies no 40 būvēm. Taču galvenais – tarifs esot godīgs, līdzsvarots visām patērētāju grupām, tīklā ir vismazākie zudumi Baltijā. No deputātu puses izskanēja – kālab ir notikusi tik strauja tarifu politikas maiņa? Pēc vārdu pārmaiņas daļa palika pie tā, ka pašreizējā situācija ir tikai īstermiņa risinājums. Bija arī replika, ka cenu kāpums palaists klusi. Te nu gribu teiktajam pievienoties. Kur tik neskanēja iemidzinoši stāstījumi, ka tarifu kāpums tikai par 32% attiecībā pret pagājušajā gadā iesniegtajiem! Uz Kulberga jautājumu, kad varētu atgriezties pie tarifu pārskatīšanas, atbilde skanēja, ka esošā likumdošana paredz tarifu pārskatīt tikai pēc kalendārā gada nostrādāšanas. Tas nozīmē, ka ne ātrāk kā pēc pusotra gada. Nākas atkārtoties, ka šādai Saeimas komisijas sarunai vajadzēja notikt maija sākumā, pirms SPRK akceptēja iesniegto projektu.

Ar regulatora darbu nemierā bija ilggadējais Madonas rajona un novada domes priekšsēdētājs, tagadējais Saeimas deputāts Andrejs Ceļapīters (JV). Viņš kā piemēru minēja pašvaldību ūdens un siltumapgādes tarifus. Neatkarīgi, pa kādu cauruli – 20 mm vai 200 mm – ūdens pienāk pie patērētāja, kubikmetra cena ir vienāda. Neatkarīgi, vai patērē 100 kWh vai 1000 kWh, siltumenerģijas cena ir vienāda, bez jebkādām papildmaksām par pieslēgumu. Vai tie būtu lieli vai mazi. Viņa ieskatā ST par piegādāto elektroenerģiju pārvades pakalpojumu norēķins jāveic KWh un nekādu papildu maksājumu par ampērjaudām. Elektroenerģijas zudumi tīklos, kas ir neizbēgami, nav iekļaujami ST tarifos, bet patērētājam jāveic katru mēnesi kā atsevišķs maksājums par patērētajām kWh un zudumiem tīklā. Ja aprēķinu veiktu pēc šādas metodikas, tad sadārdzinājums pēc 1.jūlija būtu 1,6 centi par kWh, kas ir krietni mazāks par apstiprināto. Vēl priekšlikums – elektrības zudumu kompensēšanai tīklos nav jāiepērk Nord Pool par biržas cenām, bet gan Latvenergo kaskādēs saražoto enerģiju. Te kā raksta autors varu teikt, ka tā būtu revolūcija esošajā metodoloģijā, bet gana taisnīga.

Priecīga ziņa. Deputāts Kulbergs pats kļuvis par saules paneļu īpašnieku. Viņš atļāvās paziņot, ka 10,8 kW jaudas solārās enerģijas ražotājam pilnīgi pietiek ar trīs fāžu 16 A. ST nācās piekrist, ka VARAM uzstādījis nepamatotu prasību – lai saņemtu divu tūkstošu eiro atbalstu, lietotājam nācās pieslēguma jaudu palielināt līdz 32 A un pēc 1. jūlija par ierēdņu “gudrību” nāksies pārmaksāt.

No ST izskanēja viedoklis, ka patērētājam pieslēgtā jauda ir vērtība, ka ar cenu signālu enerģijas piegādātājs vēlas mainīt lietotāja paradumus. Lieliski! Arī šādi var attaisnot līdz galam nepārdomātu rīcību, bet varbūt – laikus pārdomātu. Laiks būtu noteikt gan Augstsprieguma tīklam un ST peļņas normu. Šobrīd katrs Latvijas iedzīvotājs, pat ratiņos gulošais, pārmaksā 100 eiro, lai koncernam Latvenergo nodrošinātu 180 miljonu eiro peļņu gadā. Varbūt tīklu uzturētājiem vajadzētu pātraukt žēloties, ka viens no tarifu celšanas pamatojumiem ir augstā inflācija? Tas, ka paši ar savu rīcību radīs jaunu inflācijas vilni, komisijas sēdē palika nepamanīts.

 

Autors ir bijušais pašvaldības darbinieks

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu