Nakts, kad atdot sevi dabai • IR.lv

Nakts, kad atdot sevi dabai

Asnate Rancāne. Foto — Reinis Hofmanis
Alise Zita Zeidaka

Šos vasaras saulgriežus un Jāņus Tautumeitas pavada, uzstājoties vienā no lielākajiem mūzikas un mākslas notikumiem pasaulē — prestižajā Glastonberijas festivālā Lielbritānijā. Taču katra azotē paņēmusi līdzi saulgriežu laika sajūtu

Brien pa upi, līdz atrodi kādu sēkli vai akmeni, uz kura atpūsties. Tad lien atkal upē un peldi. Tā svētku lomu gada ritējumā raksturo Tautumeitu līdere Asnate Rancāne. Bet viņas māsa Aurēlija par Tautumeitām saka: «Tā pilnīgi noteikti ir misija — celt tautasdziesmu un vairot pulku, kas grib uzzināt, cik mūsu kultūra ir bagāta, pilna vērtīgu atziņu.» Tur saslēdzas manas vērtības, modernās pasaules pieredze un mana gaume, piebilst Asnate. Un tad ir sajūta, ka ir tik skaļa balss, lai to pateiktu visai pasaulei.

Katrai no piecām grupas dalībniecēm ir sava īpašā Jāņu sajūta, jēga un atbilde, kāda ir folkloras un tradīciju vieta 21. gadsimta pasaulē. Viņas ļauj ielūkoties, kas slēpjas aiz maģiskāko svētku plīvura.

Saulgriežu reibumā

Ja man būtu jāsaka, kas ir mana reliģija, es teiktu — tie ir Jāņi, atklāj Asnate Rancāne. «Es ticu Jāņiem un visiem rituāliem, kas tiek veikti.» Kopā ar vecākiem — folkloristiem Aīdu Rancāni un Andri Kapustu —, māsu Aurēliju, domubiedriem no folkloras kopām Grodi un Garataka un draugiem Asnate Jāņus svin saulgriežos — 21. jūnijā — dzimtas mājās Baltinavā. Šogad svinēšana notika jau 18. jūnijā, lai Glastonberijas festivāla dēļ māsām svētki neietu secen. 

Visskaistākos Jāņus savijušas bērnības atmiņas. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu