Cepums jāgrauž pa gabaliņam • IR.lv

Cepums jāgrauž pa gabaliņam

Jānis Slaidiņš. Foto — Zemessardzes štābs
Māra Miķelsone

Zemessardzes štāba virsnieks, majors Jānis Slaidiņš uzskata, ka ukraiņi frontē meklē krievu vājās vietas, īstais pretuzbrukums vēl gaidāms

Zemessardzes majors Jānis Slaidiņš nesen atgriezies no Ukrainas, kur nogādāja Latvijas saziedotos bezpilota lidaparātus. Par redzēto Ukrainā viņš izsakās skopi — situācija kā jau karā, Kijivā to varbūt tā nejūt, bet tuvāk austrumiem ir dramatiskāk. Sašautas mājas un cilvēki, pamesta tehnika. Briesmas var uzbrukt jebkurā vietā. 

Mūsu saruna ar Slaidiņu notika pirmdienā, bet naktī uz otrdienu Krievija atkal uzbruka Ukrainai ar bezpilota lidaparātiem, no kuriem lielāko daļu ukraiņi notrieca. Šoreiz uzbrukums bija mērķēts arī uz Ukrainas rietumu pilsētu Ļvivu, kur ienaidnieks trāpīja kritiskās infrastruktūras objektā. 

Ukraiņiem bijuši sekmīgi pretuzbrukumi trijos frontes sektoros. Aizsardzības ministra vietniece Hanna Maļara apstiprinājusi, ka pēdējā nedēļā Ukrainas spēki Zaporižjas virzienā pavirzījušies uz priekšu līdz septiņiem kilometriem un atbrīvojuši 113 kvadrātkilometrus teritorijas, tajā skaitā astoņas apdzīvotas vietas Doneckas un Zaporižjas apgabalā. 

Kādi bijuši pēdējie svarīgie notikumi Ukrainas frontē?
Izskatās, ka ukraiņi ir ieņēmuši dažas tiešām stratēģiski svarīgas apdzīvotas vietas Zaporižjas apgabalā, un var saprast, ka tiek veidots tāds kā aplenkums. Ukraiņi raujas uz Melitopoli un Berdjansku. Ja viņi pārraus krievu līnijas un izies pie Azovas jūras, krievi nonāks diezgan neapskaužamā situācijā, vismaz dienvidos. Ukraiņi dabūs pilnīgu uguns kontroli pār Krimu. Šobrīd viņi jau sasniedz [Krimu] — ar britu Storm Shadow raķetēm ukraiņi sestdien un svētdien uzspridzināja trīs lielas krievu munīcijas noliktavas. Izejot pie Azovas jūras, šādas iespējas palielināsies. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu