«Auces ķēniņš» un viņa «valsts» • IR.lv

«Auces ķēniņš» un viņa «valsts»

Uzņēmuma Jankelis Kleins kokzāģētava
Ingus Bērzons

Jankelis Kleins bija pretrunīgi vērtēta un noteikti viena no interesantākajām personībām starpkaru Latvijas uzņēmējdarbības vidē. No tā, kā pagājušā gadsimta 20.—30. gados klājās viņa uzņēmumam, vistiešākajā nozīmē bija atkarīgs, vai Zemgales mazpilsētas Auces un apkaimes ļaudīm būs darbs un maize. Un arī elektriskais apgaismojums 

Jankelis Kleins (1874 —1928)

Atskatoties uz jau bijušo «Auces ķēniņa» godību, avīze Brīvā Zeme 1938. gadā rakstīja: «Apstākļu nepazinējiem grūti iedomāties, ko patiesībā auceniešiem nozīmējusi Kleina rūpniecība.» Par Klīkoļu ciemā Vadakstes upes Lietuvas krastā 1874. gadā (dažkārt norāda arī 1863. gadu) pasaulē nākušo Jankeli Icika dēlu Kleinu vēlāk mēdza sacīt, ka veiksme viņam smaidījusi, jo viņš pratis «izdevīgi izmantot acumirkļa saimnieciskos apstākļus». 

Pieticīgas rocības ebreju tirgotāja dēlam dzīvē izsisties tiešām brīžiem palīdzēja apstākļu sakritības un laikmetu piespēlētas izdevības. Taču Kleins noteikti nebūtu kļuvis par «Auces ķēniņu», ja nespētu šīs izdevības saskatīt un attapīgi, mērķtiecīgi izmantot, kā arī pēc tam savus ieguvumus ar lielu spītu aizstāvēt. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu