Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Drona vai tā atlūzu radītie postījumi kādā no Maskavas daudzstāvu namiem. Foto — Scanpix

Karš Ukrainā. 66. nedēļas galvenie notikumi

Jau vismaz divas nedēļas Krievija ar raķetēm un droniem uzbrūk Ukrainas galvaspilsētai un citām pilsētām. Svētdien notika lielākais dronu uzbrukums Kijivai kopš kara sākuma — no 54 Krievijas bezpilota lidaparātiem Ukrainas gaisa aizsardzība notrieca 52. Pirmdienas naktī uzbrukumā tika izmantotas 40 raķetes un 35 droni, no kuriem attiecīgi notriektas 37 un 29. Pēc tam pusdienlaikā uz Kijivu vēl tika izšautas 11 raķetes Iskander-M un Iskander-K. Ukraina tās visas notrieca, taču viens cilvēks ievainots. Arī otrdienas naktī Krievija īstenoja trieciendronu uzbrukumu Kijivai, nogalinot vienu cilvēku un vairākus ievainojot. Ukrainas ģenerālis Kirilo Budanovs solīja drīzu atmaksu par uzbrukumu Kijivai.

Otrdienas rītā Maskavā droni ietriekušies vismaz trīs daudzstāvu dzīvojamajos namos, vēsta Krievijas mediji. Ēkām nodarīti nelieli postījumi, neviens cilvēks nopietni nav cietis. Platforma Telegram vēsta, ka rīta triecienā Maskavā un piemaskavā bijuši iesaistīti aptuveni 25 droni. Lielāko daļu dronu notriekušas pretgaisa aizsardzības sistēmas. Krievijas Aizsardzības ministrija šajā uzbrukumā apsūdzējusi Ukrainu. Dronu triecieni Krievijā pagājušajā nedēļā notika arī Pleskavas un Tveras apgabalā, kur cieta naftas transportēšanas un pārstrādes uzņēmumu ēkas. 

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pirmdienas vakara videouzrunā teica, ka augstākā virspavēlnieka štābā pieņemti lēmumi par Ukrainas karaspēka «kustības termiņiem», apspriesta munīcijas nodrošināšana un jaunu brigāžu sagatavošana. Ukrainas vadība kopš pērnā gada beigām runā par vērienīgu pretuzbrukumu. Sākotnēji tika prognozēts, ka tas sāksies jau pavasarī.

ASV vērsušas sankcijas pret Ivanu Maslovu, Krievijas algotņu grupējuma Wagner apakšvienības vadītāju Mali, jo uzskata, ka algotņi varētu būt slepus ieguvuši militāro tehniku karam Ukrainā, kā arī savām operācijām Mali un citās Āfrikas valstīs. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu