Ukrainas slavenības, kas cīnās pret agresoru • IR.lv

Ukrainas slavenības, kas cīnās pret agresoru

1
Dziedātāja Džamala pie Ukrainas atbalsta plakāta.
Volodimirs Birjukovs

Sākoties pilna mēroga Krievijas iebrukumam Ukrainā, valsts saskārās ar virkni loģistikas problēmu, kuras bija grūti atrisināt pieredzes trūkuma dēļ. Saspīlētā situācija un nepieciešamība sniegt palīdzību karavīriem, kas aizstāvēja valsts teritoriju, prasīja ātru visas sabiedrības mobilizāciju. Katrs ukrainis bija liecinieks šausminošajiem notikumiem, un ziņas no frontes līnijas neapstājās ne mirkli.

Ukraiņi ātri saprata – katra palīdzība var izšķirt situāciju šajā briesmīgajā karā Eiropā. Lai pēc iespējas ātrāk izplatītu informāciju, lai kaut ko mainītu, iesaistījās arī sabiedriskās domas līderi. Citiem vārdiem sakot – Ukrainas zvaigznes, kas brīvprātīgi un ar lielu ieguldījumu palīdzēja karavīriem un civiliedzīvotājiem, kuri ir cietuši no Krievijas armijas kaujas darbībām un raķešu apšaudēm. Ukrainas zvaigznes piesaistīja līdzpilsoņu atbalstu un spēja ātri nodrošināt nepieciešamās lietas karavīriem, kuri atrodas frontes līnijā, – bruņuvestes, ķiveres, rācijas, medicīniskās aptieciņas, planšetdatori, droni, džipi, nakts redzamības brilles un citas nepieciešamās lietas, kas palīdz aizsargāt karavīrus no ienaidnieka.

Pazīstami ukraiņi rīko arī labdarības koncertus, izsoles un citus pasākumus, lai vāktu līdzekļus militārpersonām un palīdzētu kritušo un ievainoto ģimenēm. Daudziem ukraiņiem, īpaši militārpersonām, slavenības ir kļuvušas par cerības un morālā atbalsta simbolu. Viņu uzticība un patriotisms ir kļuvis par paraugu nākamajām paaudzēm, kas pievienojušās, lai palīdzētu militāristiem un to cilvēku ģimenēm, kuri ir krituši cīņā par Ukrainas neatkarību.

Šodien vēlos jūs iepazīstināt ar sešiem varoņiem, kuru ceļi miera laikā, iespējams, pat nebūtu krustojušies, jo viņi darbojās dažādos mūzikas žanros, taču karš ir kopīga sāpe un nelaime, kas visus vieno.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis kopā ar dziedātāju Džamalu.

Džamala

2016. gada Eirovīzijas uzvarētājai Džamalai tikai viena televīzijas raidījuma laikā izdevās savākt Ukrainai 90 miljonus ASV dolāru. Lauvas tiesu no šīs summas ieguldīja Vācijas televīzijas kanāls ARD vairāku dienu telemaratona laikā, kurā tika nosodīta Krievijas agresija un iebrukums neatkarīgajā valstī.

Sākoties Krievijas iebrukumam, ukraiņu dziedātāja kopā ar bērniem devās uz ārzemēm. Māksliniece domāja – ko darīt, kā palīdzēt, vai mūzika ir vajadzīga?! Viņa ātri vien saprata, ka karā ir dažādas frontes – informatīvā, aizsardzības un kultūras. Galvenais bija neklusēt, bet runāt par briesmīgo traģēdiju, kas notika Eiropā 21. gadsimtā. Džamala devās koncertturnejā pa Eiropu, gandrīz katru dienu uzstājoties, lai atbalstītu Ukrainu un vāktu līdzekļus labdarībai. Viņa uzstājās Spānijā, Lietuvā, Polijā, Vācijā, Rumānijā, Lielbritānijā un citās valstīs kopā ar pasaules mēroga zvaigznēm.

“Tagad ikviens izmanto savus resursus, lai palīdzētu. Uzskatu par savu pienākumu stāstīt miljoniem cilvēku visā pasaulē par Krievijas noziegumiem un mudināt viņus palīdzēt mums. Pateicoties tikai mūsu Eiropas draugiem, mums jau ir izdevies savākt miljonus,” dalījās pati Džamala.

Māksliniece nesen tikās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, un pēc tikšanās viņa devās braucienā uz ASV. Vēlāk kļuva zināms, Džamala uzaicināta uzstāties prestižajā ikgadējā 45. Kenedija centra apbalvošanas ceremonijā Vašingtonā. Pēc tam Džamala tikās ar aktieriem Džordžu Klūniju un Džūliju Robertsu, kā arī ar politiķiem – ASV prezidentu Džo Baidenu, ASV Pārstāvju palātas spīkeri Nensiju Pelosi, ASV valsts sekretāru Entoniju Blinkenu. Vakara noslēgumā Džamala kopā ar dziedātāju Hozier un kantrī dziedātāju Brandi Carlisle izpildīja grupas U2 leģendāro hitu Walk On un ar savu dziedājumu izraisīja sajūsmu skatītāju zālē.

“Es joprojām nevaru aptvert, ka tas notiek. Pirmo reizi 45. Kenedija centra goda balvas pasniegšanas ceremonijā un vispār šajā zālē Ukrainas himna tika atskaņotas kā īpaša U2 dziesmas Walk On versija,” teica ukraiņu dziedātāja.

Pašlaik Džamala aktīvi gatavojas savai Amerikas un Eiropas tūrei, kurā viņa turpinās stāstīt par Krievijas pastrādātajiem šausminošajiem noziegumiem Ukrainā. Līdz šim māksliniece Ukrainai ir savākusi vairāk nekā 150 miljonus eiro.

Vlads Darvins.

Vlads Darvins

Dziesmu autors un izpildītājs Vlads Darvins kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā nolēma izmantot savus resursus un daiļradi, lai pievērstu miljoniem skatītāju uzmanību lielajai traģēdijai un palīdzētu Ukrainas armijai. Vlads Darvins apvienojās ar brīvprātīgo organizāciju Ukraine Alive 2022, lai palīdzētu savākt līdzekļus 1000 ložu necaurlaidīgām vestēm Ukrainas aizstāvjiem. Par līdzekļu vākšanas uzsākšanu mākslinieks paziņoja oriģinālā veidā – izdodot jaunu dziesmu “Kopā ar Ukrainu”.

Kā atzina pats mākslinieks, šī sadarbība izskatījās pēc eksperimenta, kas beidzās ar milzīgu projektu, kas palīdz un glābj dzīvības. Dziesma tika sarakstīta divu dienu laikā. Taču dziesmas ieraksta process ilga daudz ilgāk – aptuveni divas nedēļas. Ukrainā kara sākumā ierakstu studijas ilgstoši nedarbojās, un māksliniekam lielāko daļu darba nācās veikt attālināti un ierakstīt instrumentus pa visu valsti. Viss notika “lauka” apstākļos – bez nepieciešamā aprīkojuma, tikai austiņās. Visi radošajā procesā iesaistītie strādāja bez maksas.

Vlads Darvins ar aizsargvestēm.

“Dziesmas ideja ir sniegt motivāciju Ukrainas iedzīvotājiem, karavīriem un visiem brīvprātīgajiem, kuri neļauj slīgt depresīvā noskaņojumā, bet turpina katru dienu pieņemt valstij svarīgus lēmumus,” stāsta dziedātājs.

Interesanti, ka pēc tam, kad kļuva zināms par līdzekļu vākšanas sākšanu 1000 ložu necaurlaidīgām vestēm Ukrainas bruņotajiem spēkiem, viena no pirmajām ziedotājām bija 13 gadus veca meitene Sofija no Kijivas. Viņa ziedoja savu kabatas naudu (9850 grivnu) brīvprātīgajiem Ukraine Alive 2022. Sākot līdzekļu vākšanu, tikai dažu dienu laikā Ukrainas aizstāvjiem personīgi tika nodotas vairāk nekā 300 kvalitatīvas bruņuvestes. Mēneša laikā, pateicoties ziedotāju un brīvprātīgo kopīgiem centieniem, tika iegādātas un Ukrainas karavīriem izdalītas vēl 700 vestes. Rezultātā bruņu vestes tika izdalītas gan Ukrainas bruņoto spēku vienībām, gan Ukrainas drošības dienesta vienībām un teritoriālās aizsardzības spēkiem, gan Kijivas apgabala valsts policijai. Brīvprātīgie un mākslinieks rūpīgi izskatīja katru militāristu pieprasījumu. Palīdzība galvenokārt tika sniegta tiem, kas atradās tiešā karadarbības zonā. Un tas viss, pateicoties Vlada Darvina dziesmai “Kopā ar Ukrainu”. Mākslinieks joprojām turpina veikt brīvprātīgo darbu, iegādājoties nepieciešamos materiālus bruņuvestu izgatavošanai, šūšanai un nodod tās Ukrainas armijas karavīriem.

Daša Astafjeva

Daša Astafjeva

Playboy zvaigzne, ukraiņu modele un dziedātāja kara laikā pārkvalificējusies par brīvprātīgo. Viņa palika Kijivā, nolēma nevis pamest valsti, bet gan palīdzēt karavīriem un civiliedzīvotājiem. Daša mizoja dārzeņus, mazgāja traukus un gatavoja ēdienu Ukrainas bruņoto spēku aizstāvjiem un militāristiem.

Mums starptautiskā zvaigzne pastāstīja par savu darba grafiku kara laikā: “No rīta eju pastaigās ar suņiem, tad izdalu naudu vecmāmiņām, palīdzu nokļūt tiem, kam kaut kur jāaizbrauc. Pēcpusdienā dodos uz brīvprātīgo centru, kur atradu darbu. Tur mizoju kartupeļus, mazgāju traukus, grīdu. Mēs visi kaut ko darām, mums visiem dzīvē ir cita nodarbošanās. Vakarā savācu ēdiena atlikumus un izdalu tos centrā suņiem un putniem”. Daudzi žurnālisti bija pārsteigti un nespēja noticēt, ka Playboy zvaigzne no rīta līdz vakaram mizo kartupeļus, taču drīz vien sāka parādīties fotogrāfijas un video.

Daša Astafjeva (no labās) kartupeļu mizošanā.

Daša Astafjeva arī atklāja, ko viņa domā par cilvēkiem, kuri kara laikā Ukrainā izrāda savu “mierīgo un skaisto dzīvi”. Aktrise saka, ka viņa to neatbalsta, tagad nav īstais laiks, lai lepotos ar savu bezrūpīgo dzīvi.

Daša Astafjeva ar maltītēm karavīriem.

“Man neliek mieru kāda situācija ar manu paziņu. Viņa kaut ko publicēja, un es teicu: “Kā tu vari kaut ko tādu publicēt? Tava mamma joprojām dzīvo pagrabā Ukrainā, bet tu smēķē ūdenspīpi un dzer šampanieti!” stāsta Daša. Kara laikā dziedātāja izveidoja savu projektu “Šādi ēdieni”. Iknedēļas publicētajos video viņa kopā ar citām slavenībām gatavo ēdienus militārpersonām.

Makss Barskihs.

Makss Barskihs

Ukraiņu dziedātājs Makss Barskihs pirms kara bija ļoti populārs Krievijā, kur saņēma vairākas balvas un ierakstīja duetus ar Krievijas kolēģiem. Tomēr karš un Krievijas mākslinieku klusēšana vai atklāts atbalsts Putina režīmam mainīja Maksa uzskatus. Sākumā viņš centās uzrunāt krievus, bet, sapratis, ka tas ir veltīgi, paziņoja, ka Krievijā vairs nekad neuzstāsies, aizliedza tur izmantot savu mūziku un iestājās armijā. Tomēr, tā kā māksliniekam trūka militārās pieredzes, viņš netika nosūtīts uz frontes līniju un tika ieskaitīts rezervistos.

Makss Barskihs karavīra formā.

“Es gribēju kaut ko darīt, kaut kā palīdzēt, uzturēt garu. Atbraucu uz Kijivu, atradu vienu bataljonu, bet komandieris man teica: ka karavīru ir pietiekami daudz, pietiek. Un es sāku koncertēt, būt stiprs tajā, kur varu būt stiprāks,” komentēja Barskihs.

Šodien mākslinieks Ukrainas karavīriem palīdz visos iespējamos veidos, piedaloties labdarības akcijās, sākot savas iniciatīvas un sniedzot koncertus Ukrainā un Eiropā, kuros stāsta par Krievijas zvērībām un tās uzbrukumu Ukrainai. Māksliniekam ir daudz ko teikt, galu galā vēl pavisam nesen viņa dzimtā pilsēta Hersona atradās Krievijas armijas okupācijā. Makss Barskihs turpina radīt mūziku, bet nu jau ukraiņu un angļu valodā, kas informē visu pasauli par notiekošo.

Alyona Alyona

Alyona Alyona

Repa dziedātāja Alyona Alyona kara laikā sāka strādāt aptiekā par medikamentu fasētāju, bet pēc tam humānās palīdzības centrā. Dziedātāja arī dodas uz humānās palīdzības centriem Eiropā un brīvprātīgi palīdz ukraiņiem. Turklāt māksliniece aktīvi cīnās pret Krievijas propagandu un sniedz intervijas ārvalstu plašsaziņas līdzekļiem, lai mudinātu NATO slēgt debesis un sniegtu patiesu informāciju par karu Ukrainā.

Alyona Alyona pie aizsargtīkla vīšanas.

“Teikšu godīgi – tas ir smags darbs, un es jau sen neko daudz neesmu darījusi. Bet man bija liels prieks būt vietā, kur pēdējo reizi biju pirms aptuveni 10 gadiem, kopā ar cilvēkiem, kurus savulaik pazinu vai vispār nepazinu, ar smaidu un lielu vēlmi palīdzēt, izdarīt kaut ko noderīgu. Šodien bija laba diena! Mēs noteikti uzvarēsim,” zvaigzne rakstīja savos sociālajos tīklos.

Žeņa Galičs.

Žeņa Galičs (O.Torvalds)

Žeņa Galičs, tāpat kā vairākas citas Ukrainas zvaigznes, sākoties pilna mēroga karam, pats nolēma iestāties Ukrainas bruņoto spēku rindās. Grupas līderis O.Torvalds pārveda savu ģimeni no Kijivas uz Ļvivu un atgriezās, lai kalpotu Ukrainai un aizstāvētu valsti no krievu okupantiem.

Dziedātājs atzina, ka joprojām nav atguvies un diez vai tas notiks, kamēr turpinās karš. Viņam nemitīgi sāp zaudējumi frontē un redzētais liek satricinājumā trīcēt. Māksliniekam izdodas sniegt arī labdarības koncertus un veikt brīvprātīgo darbu. Vīrietis atzina, ka viņu ļoti motivē Ukrainas bruņotie spēki un teritoriālās aizsardzības aizstāvju pateicība. Žeņa stāstīja, ka iesākumā viņam nav izdevies iestāties armijā, tāpēc viņš darījis visu, lai būtu citādi noderīgs. Lai gan sākumā mūziķim netika dots automāts, vēlāk viņš tomēr pievienojās aizstāvju rindām.

Žeņa Galičs pie formas tērpiem.

“Es joprojām neesmu atguvies. No tā nav iespējams atgūties. Visu laiku sāp, visu laiku zaudē biedrus, visu laiku ir kaut kādas sliktas ziņas. Kopš 24. datuma man nekas nav mainījies, karš turpinās. Tas neturpinās Kijivas teritorijā, bet tas turpinās citur, un tas ir šausmīgi. Ir zaudējumi, ir notikumi, kurus nevar piedot, ir bojāgājušie, ir okupētās teritorijas,” teica mūziķis.

Šodien mākslinieks turpina dienēt Ukrainas bruņoto spēku rindās, kā arī iesaistās brīvprātīgajā darbā un civiliedzīvotāju informēšanā par situāciju frontē.

 

Autors ir Ukrainas žurnālists

Raksts tapis ar VKKF atbalstu

Komentāri (1)

QAnon 01.05.2023. 19.40

Tāpat kā WWII, kad UPA kaujinieki plecu pie pleca kopā ar vāciešiem, somiem, igauņiem, latviešiem, horvātiem nežēlojot savas dzīvības, karoja pret absolūto ļaunumu un tā asinskāriem blusainiem nesējiem, par savu tautu un Eiropas civilizāciju, Ukraina ir radījusi neskaitāmus varoņus, kas pēc sava psihotipa nemaz tādi nebija. Šis karš izgaismoja who is who. Būtu interesanti uzzināt, vai starp Čičvarkina labdarības vakariņu viesiem bija kāds valsts pasūtījumu monopolists, īstais oligarhs, uz kura fona Šķēle un Lembergs ir utubungas, kurš algo nelietīgākos siles lopus un kam caur tiem pakārtoti kalpo arī tā saukto sabiedrisko mediju propagandoni? Es būtu vīlies, ja izrādītos, ka bija, tie jau vairāk kopā ar Šļeseru un Zatļeru pa Jaunā Viļņa ballēm.
Par varoņiem, tas tā, bija arī nodevēji. Viena tāda interesanta personība, ukraiņu dziedātāja ar kļičku Aņi Lorak, kura agresijai sākoties nostājās agresora pusē un taisīja labu naudu. Tad viens jokdaris pateicās viņai par ziedojumu Ukrainas armijai un viņas karjera krievijā ar to izbeidzās, jo NKVD nemaz nevajag pierādījumus, pietiek pat ar anonīmu ziņojumu. Krieviem ķjotka vairs nav mīļa un Ukrainā arī to neviens vairs nepieņems. Varēs pēc kara dziedāt zemas kategorijas krogos. Kas attiecas uz tiem neliešiem, kuri no Putina saņēma augstus valsts apbalvojumus un lielu naudu par to, ka līdz galam dehumanizē krievu varzu, nav izlēgts, ka arī tiem iznāk saspiesties uz Hāgas kara tribunāla kilometru garā sola.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu