Uzkrājumu veidošana • IR.lv

Uzkrājumu veidošana

Elīna Pelčere, Training Lab līdzdibinātāja, izaugsmes trenere un finanšu koučs. Foto — Lauma Kalniņa
Elīna Pelčere

Uzņēmējiem, kas raduši ik dienu riskēt biznesā, personīgās finanses var kļūt par drošības salu. Tāpēc turpmākajos Ir Nauda numuros pieredzējuši eksperti dalīsies ar finanšu pratības padomiem.

 

Kāda jēga krāt, ja inflācija visu apēd? Šo jautājumu dzirdu ļoti bieži. Parasti man ir pretjautājums: «Vai tu krāji tad, kad inflācija bija krietni mazāka?» Manuprāt, pati svarīgākā ir jautājuma daļa: kāda jēga? Nozīmes meklējumi mūs pavada visu dzīvi, un katram ir sava jēga. Kāds meklē stabilitāti un nodrošinātas vecumdienas, cits — brīvību un iespēju redzēt pasauli, vēl kāds vēlas iekārtot savu mājokli vai mācīties. Sarežģītākā situācijā ir tie, kuri krāj «nebaltai dienai», bet paši nav formulējuši, kāda šī nebaltā diena izskatās. Viņi regulārāk sevi apšauba, iztērē uzkrāto vai meklē izdevīgākos nosacījumus naudas investēšanai, bet apjūk lielajā piedāvājumā.

Kāpēc mēs nekrājam?

Ļoti iespējams, ka šīs slejas lasītāji pieder pie tiem, kuri bieži neaizdomājas par savām vecumdienām. Ja plāns ir dzīvot šodienai, baudīt visu, ko dzīve sniedz, un vecumdienas nav manos plānos, tad ir pilnīgi saprotams, ka nav nekādas motivācijas atņemt sev kaut ko no šodienas iespējām. Jautājums — ko darīt, ja vecumdienas tomēr pienāks? Paļauties uz valsti, cerēt, ka nākotnē vēlmju līmenis būs nokrities līdz minimumam, varbūt bērni uzturēs, iespējams, nāves diena sakritīs ar pēdējo algas centu? 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu