Pasaule vienā lappusē • IR.lv

Pasaule vienā lappusē

Tendences

Atpakaļ pie virpas
Zemās dzimstības un sabiedrības novecošanas dēļ Ķīnas valdība plāno paaugstināt pensionēšanās vecumu, kas pašlaik ir viens no zemākajiem pasaulē — vīrieši to var darīt 60 gados, sievietes — 55 gados, bet rūpnīcās strādājošās sievietes pat 50 gadu vecumā. Pirms lēmuma pieņemšanas valdība sola veikt plašu analīzi, taču skaidrs ir viens — neveicot pārmaiņas, valsts pensiju sistēmai draud bankrots. 1960. gadā vidējais mūža ilgums Ķīnā bija tikai 44 gadi, bet tagad sasniedzis 78 gadus.


Cik paliek miegam?
Kamēr daudzviet diskutē un sāk ieviest četru dienu darba nedēļu, pretējā virzienā soļo Dienvidkorejas konservatīvā valdība, piedāvājot atļaut 69 stundu darba nedēļu līdzšinējo 52 stundu vietā. Opozīcija pārmet, ka šādi plāni palielinās bezdarba risku, jo ļaus darba dēvējiem atlaist tos darbiniekus, kuri nevēlas strādāt garas darba stundas, saasinās problēmas jau tāpat darbaholisma pārņemtajā valstī.


Efektīva griešana

Kā izpaužas Facebook, Instagram un WhatsApp māteskompānijas Meta deklarētais, ka 2023. būs «efektivitātes gads»? Tā šopavasar plāno atlaist vēl 10 tūkstošus darbinieku papildus tiem 11 tūkstošiem, kas tika atlaisti novembrī. Sanāk, ka pusgada laikā Meta štats sarucis par 25%. Viens no iemesliem ir reklāmas ienākumu samazināšanās, piemēram, prāvu kumosu tagad savāc TikTok. Darbinieku skaita samazināšanu sākušas arī citas lielas IT kompānijas, piemēram, Google un Amazon, jo ir beidzies šķietami nebeidzamais ekonomiskās izaugsmes cikls, spriež analītiķi.


Silīcija ielejas sanitāri

Par plaukstošu biznesu Kalifornijā kļuvusi mazlietotu biroja mēbeļu pārpirkšana no tehnoloģiju kompānijām, kuras izmaksu samazināšanas nolūkā ir atlaidušas darbiniekus, vai tie tagad strādā attālināti. Piemēram, mēbeļu pārpircēja Brendija Susevica, kas savu firmu izveidoja pēc gadsimtu mijā pārsprāgušā dot-com burbuļa, nesen menedžmenta kompānijas Sitcore birojā Sanfrancisko noskatīja divus mazlietotus Arnes Jakobsena Egg Chair, kas maksā 5000 dolāru katrs, taču kā pārpircēja nokaulēja cenu, lai atrastu tiem jaunus saimniekus, raksta The New York Times.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu