Speciālizlaidums: Latvijas Universitātes profesora plaģiāts • IR.lv

Speciālizlaidums: Latvijas Universitātes profesora plaģiāts

podkāsts šķiltava
Pauls Raudseps, Baiba Kļava

Izglītībā un zinātnē plaģiātisms ir nāves grēks. Vismaz tā tam vajadzētu būt. Vācijā pēdējos gados trīs ministri ir zaudējuši gan amatu, gan doktora grādu, kad atklājās no citiem darbiem norakstītas vietas viņu disertācijās. Pasaules labākajās augstākās izglītības iestādēs — Oksfordā, Hārvardā — plaģiātisms ir ļoti nopietns pārkāpums, par kuru var izslēgt no universitātes. 

Citu cilvēku ideju, tekstu, attēlu, vai pētījumu rezultātu piesavināšanās un pasniegšana kā paša darbu ir ne tikai negodīgi, bet arī kaitē zināšanu apguvei un zinātnes progresam. Pētnieku uzdevums ir veikt jaunatklājumus, nevis pārkopēt citu jau agrāk izdarīto.

Diemžēl Latvijā attieksme pret plaģiātismu ir visai iecietīga, un šis akadēmiskās ētikas pārkāpums atrodams pat izglītības sistēmas pašos augstākajos līmeņos. Jaunākajā žurnālā Ir Baiba Kļava atklāj, ka Latvijas Universitātes profesors Māris Kļaviņš, kurš daudzus gadus bija arī Latvijas Universitātes Satversmes sapulces priekšsēdētājs, ir ticis pieķerts plaģiātismā.

Šajā Šķiltavs speciālizlaidumā viņa par savu pētījumu stāsta Ir redaktoram Paulam Raudsepam.

Papildus Šķiltavas iknedēļas diskusiju raidījumam veidojam arī speciālizlaidumus, kuros padziļināti apspriežam tēmas, kam veltīta īpaša uzmanība pētnieciskos rakstos žurnālā Ir.

Podkāsts ir pieejams Ir.lv, Spotify, Apple un Google Podcasts.

Labākais veids, kā atbalstīt šo podkāstu — abonēt Ir: ir.lv/abonesana/zurnals-ir/

Esam arī pateicīgi visiem, kas gatavi atbalstīt Šķiltavu — to var darīt šeit: https://donate.stripe.com/3cseXT7E8guidmoaF2

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu