Iztaisnojies! • IR.lv

Iztaisnojies!

Ilustrācija — Freepik
Marija Leskavniece

Pareiza stāja ir ne tikai pievilcīga tēla, bet arī veselības un labas pašsajūtas stūrakmens. Tomēr 21. gadsimta cilvēka dzīvesveids nav īpaši labvēlīgs tādas saglabāšanai

Stīvums kaklā. Grūti pieliekties. Asas sāpes mugurā apguļoties. «Mūsdienās atrast cilvēku, kuram ir tiešām taisna mugura, būs ļoti grūti, jo mēs visu laiku sēžam,» saka fizioterapeite Klēra Dilba. Lai gan mugurkaulam nebūt nav jābūt taisnam kā svecei, pleci un galva liecas aizvien zemāk. Turklāt pandēmijas laikā gan Latvijā, gan Apvienotajā Karalistē veikti pētījumi atklāja, ka muguras problēmas saasinājušās, strādājot darbam nepiemērotā vidē, proti, no mājām. Un darot to, piemēram, gultā. 

«Kā uz tik trausliem pleciem var uzaudzēt tādu muskuļu masu,» norūca arī mana masiere, pirmoreiz ķeroties klāt savilktajam skaustam. Tas nebija kompliments. Ilgstoša raudzīšanās ekrānā ar nodurtu galvu bija sākusi liekt muguru kā jautājumzīmi, radot iespaidu, ka uz pleciem uzkrauts vezums.

Elpo ar vēderu

Ikdienas ieradumiem ir milzīga loma labas stājas veidošanā. Savukārt mugurkaula izliekums atstāj milzu ietekmi uz tiem procesiem, ko veicam šķietami automātiski. Kā elpojam, staigājam, guļam. «Tas ir kā pateikt, kurš bija pirmais — vista vai ola,» smejas Klēra Dilba. Visi organismā notiekošie procesi ir savstarpēji saistīti. «Taisna mugura gan ir interesants jēdziens. Jā, pleci ir jātur taisni, taču tas, ko mums, it īpaši meitenēm, bērnībā mācīja omes un mammas — ievelc vēderu, taisnu muguru —, nav taisnība. Ikdienā nebūtu jāstaigā ar ievilktu vēderu,» saka fizioterapeite. Tas ietekmē spēju elpot ar diafragmu, kad elpojot cilājas ne tikai krūškurvis, bet izplešas arī vēders.

«Viena no pirmajām lietām, ko skatāmies fizioterapijas konsultācijā, — kā cilvēks elpo. Un mācām to darīt efektīvāk,» stāsta Klēra. Ko tas nozīmē? Lai gan ikviens elpo, lai izdzīvotu, svarīgi nodrošināt pēc iespējas labāku skābekļa apgādi. «Neviens no mums ikdienā neelpo ideāli — stress dara savu, arī sēdēšana nepalīdz,» stāsta fizioterapeite. Tomēr katrs var piedomāt pie elpošanas. Iztaisnojoties atbrīvojas diafragma, un būs vieglāk ievilkt kārtīgu gaisa malku.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu