Rīgas industrializētājs • IR.lv

Rīgas industrializētājs

Vērmaņa fabrika 19. gadsimta vidū. Foto no 19. gadsimta periodikas
Ingus Bērzons

Johans Kristofs Vērmanis ir mašīnbūves nozares un praktiski arī rūpniecības iedibinātājs Latvijas teritorijā. Viņa vārds saistās ar pirmo tvaika dzinēja izmantošanu uzņēmumos 19. gadsimta sākumā un, protams, arī ar Vērmanes dārza tapšanu

Johans Kristofs Vērmanis (1784—1843).
Foto no 19. gadsimta periodikas

Rīgas Vērmaņu dzimtas atzara aizsācējs un šī stāsta varoņa tēvs Kristians Heinrihs Vērmanis (1737—1813) pilsētā ieradās 18. gadsimta vidū no Lībekas. Tur Vērmaņi bija tirgotāju dinastija, kas nodarbojās ar zīda audumu vairumtirdzniecību, iepērkot tos Francijā un pārdodot Baltijas jūras ostās. Arī Rīgā Kristians Heinrihs nodarbojās ar tekstilbiznesu. 1763. gadā viņš iestājās ārzemju tirgotāju Melngalvju brālībā un 1771. gadā saņēma Rīgas namnieka tiesības, kas ļāva kļūt par pilntiesīgu Rīgas tirgotāju. 

Sākumā Vērmanis vecākais kompanjona statusā līdzdarbojās vairākos tirdzniecības uzņēmumos, līdz 18. gadsimta 70. gados izveidoja savu firmu un apprecēja vietējā tirgotāja meitu Annu Ģertrūdi Ebelu. Kristianam un Annai bija četri bērni, no kuriem jaunākais dēls — Johans Kristofs Vērmanis — piedzima Rīgā 1784. gada 6. jūlijā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu